Maria Österman är grundare och VD för innovativa Österleen Greens i Ystad, ett företag som fokuserar på hydroponisk odling. Här berättar hon om deras koncept och vad det är som är det roligaste att verka inom just denna nisch.

Hos Österleen Greens odlar de olika typer av sallader och örter. Växternas odlas först i ett speciellt ”nursery” för att väsa till sig innan de kommer upp på specialställningen på höjden som de har i deras anläggning, förklarar Maria.

- Där växter de i enbart vatten och lite näring och inte i jord och jordbakterier, som i vanlig konventionell odling.

Vad är de för fördelar att odla så?

- Det finns många fördelar. För det första blir det ett högre näringsinnehåll. Det ger också stora fördelar för konsumenten då det blir en längre hållbarhet på det som odlas så här.

Dessutom ser produkten bättre ut och smakar bättre och som sagt så håller den betydligt längre, poängterar Maria igen.

På frågan om vad det är som är roligast med att verka inom just denna nisch svarar Maria att det är att se när det växer. Hon skrattar samtidigt som hon säger detta eftersom hon menar att svaret blev lite klyschigt, men hon menar ändå att det är just det som är glädjen i hennes jobb.

- Att få se hur växten utvecklas är basen och sedan självklart kontakten med våra kunder och samarbetspartners och framför allt att få vara med om hela processen att odla helt inomhus är spännande och intressant.

Planer för framtiden

De kontrollerar klimat och ljus etcetera på alla plan, vilket är ett odlingssätt som de är först ut på denna nivå i Skåne. Maria menar att de har stora planer och visioner för sin verksamhet. Detta är den första odlingshallen, som är en form av en show case för fler anläggningar.

- Nästa steg är att starta ytterligare en anläggning i Ystad som kommer att vara tre gånger så stor som denna.  Efter det så vill vi öppna en riktigt stor anläggning, där vi kommer att ha ett betydligt större sortiment av det vi odlar, avsluter Maria

 

 

Av Nina Jansdotter