Foto: Jens C Hilner

Christian Denneberg är sjuksköterskan som har arbetat mer än trettio år i näringslivet, som säljare/klinisk specialist och säljchef för bolag inom kardiologi. Här berättar han varför han valde det yrket och vad som har varit det bästa med det valet.

På frågan om hur det kom sig att Christian blev sjuksköterska svarar han att han inte riktigt vet, men att eventuellt är anledningen att han var sjukvårdare i lumpen och då kom han i kontakt med sjukvården. De fick bland annat praktisera på sjukhuset några månader, vilket han tyckte var intressant, vill han minnas.

Hur kom det sig sedan att du började jobba med produkter inom interventionell kardiologi?

- En bidragande orsak var nog att jobbet som sjuksköterska var ganska toppstyrt. Det var svårt att påverka hur sin dag skulle se ut, då mycket var schemastyrt.  Jag förstod ganska snart att jag var en person som inte vill ha det så i längden, även om jobbet i sig var intressant och stimulerande.

Det var en del av Christians kolleger som sökte sig ifrån vårdyrket och började i industrin i stället. Det lät lockande, tyckte han.  En dag gick han in på expeditionen och såg ett visitkort från ett företag som verkade intressant. Christian ringde upp dem och det bör nämnas att det var på en vanlig telefon eftersom mobiler inte fanns på den tiden.

- De hade inte något jobb för närvarande men eventuellt längre fram. En dag ringde de mig. Det var ett företag i Uppsala, dit jag tog tåget för att bli intervjuad och jag fick jobbet direkt. Det var så min resa började utanför sjukhusets väggar.

Företaget hette Radi Medical Systems AB, ett litet företag med bara 24 anställda. Han började där 1989 efter fem år som sjuksköterska på universitetssjukhuset i Lund.

Vad har varit det bästa med jobbet som klinisk specialistsäljare?

- Nu när jag blickar tillbaka så är det nog att man har fått den stora förmånen att få vara med om en helt ny behandlingsmetod inom kardiologi som på den tiden kallades PTCA Percutaneous  Translumal Coronary Angioplasty. Idag heter det PCI Percutaneous Coronary Intervention.

Det är kortfattat ballongvidgning, en behandling som man kan få när det blivit förträngningar i hjärtats kranskärl. Behandlingen öppnar upp kärlen så att blodet kan passera som det ska igen, förklarar Christian. Några år efter det att PCIN utvecklats som metod, uppfanns ett stent, det vill säga, ett nät som håller kärlet öppet. Stentet fick en avgörande betydelse för att minska risken att kärlet stänger sig igen.

- Jag har fått lära mig så otroligt mycket inom det här området. Speciellt i början av 90-talet, då det hände så mycket banbrytande forskning. Under varje kongress man åkte till presenterades nya studier som sedan anammades när man kom hem.

En annan sak som också har varit betydelsefull för honom är att han har fått lära känna helt underbara läkare och sjuksköterskor, som brinner för sitt yrke. Deras glöd har smittat av sig och Christian har känt att de har arbetat som i ett team trots att han har arbetat inom industrin.

- Slutligen har det varit otroligt givande och utvecklande att jag fått lov att resa runt på kongresser i hela världen, säger Christian entusiastiskt.

Vad har du på gång nu?

- Jag har tagit det stora beslutet att byta företag efter att ha arbetat för ett amerikanskt företag i mer än 28 år. Det var ett oerhört svårt beslut och jag hoppas att jag har gjort rätt? Min gamla chef ringde mig och berättade om sitt nya företag. Det kändes mycket lockande att få arbeta i ett litet företag igen, faktiskt samma storlek som det jag började på 1989.

Att få ett nytt jobb någon månad innan du fyller 65. Hur känns det?

- Det känns både spännande och mycket nervöst, då jag lämnar allt det jag kan och alla kunderna som jag känner så väl. Jag ger mig in i ett helt annat område från hjärtat till hjärnan. Normalt i min ålder trappar man ner och pensionerar sig men jag gör precis tvärtom!

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog