"Revenge quitting" är ett relativt nytt begrepp som beskriver en situation där en anställd väljer att säga upp sig som en form av hämnd eller protest mot negativa upplevelser på arbetsplatsen. Det är en uppsägning som ofta drivs av starka känslor, såsom frustration, ilska eller besvikelse. Varför agerar en del så? Här ger beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotter sin syn på saken.

För det första: att personen säger upp sig på detta vis kan ses som ett sätt för den anställde att återta kontrollen över en situation där de känt sig maktlösa eller illa behandlade. Att man äntligen står upp för sig själv.

Om bakgrunden

Revenge quitting uppstår ofta som en reaktion på att den anställde upplever problem på jobbet som till exempel att denne känner sig överbelastad och har för lite balans mellan sitt jobb och sitt privatliv.
Det kan också höra ihop med att personens hårda arbete och prestation inte upplevs som det uppmärksammas eller värdesätts.
Andra anser att chefen är dålig på ett eller annat sätt. Till exempel att denne är oengagerad, för kontrollerande eller för dålig på att ge feedback.
Ytterligare en anledning kan vara att den anställde känner sig orättvis behandlad i till exempel en intern rekryteringsprcocess där man inte fick det eftertraktade jobbet eller att man anser att man inte får den lönen man förtjänar.
I värsta fall kan även den anställde känna sig mobbad, trakasserad eller diskriminerad och till slut blev situationen ohållbar och man säger upp sig i protest.

Impulsivitetens konsekvenser

Den som säger upp sig enligt "revenge quiting" gör det ofta utan att planera långsiktigt och i affekt.  Det är ofta något som personen inte har tänkt igenom ordentligt även om det är något som man kanske gått och dagdrömt om att göra. Själva handlingen brukar vara mer impulsivt och drivet av en önskan att markera sitt missnöje och ofta högljutt och eller att få upprättelse. Det kan dock finnas både positiva och negativa konsekvenser av att någon gör detta val enligt min erfarenhet. dock både positiva och negativa konsekvenser av detta val.

En fördel kan vara att det ger en omedelbar känsla av befrielse. Det kan kännas som en stor lättnad att ta steget att lämna en dålig arbetssituation och det gör att man kan känna sig lättad och stresskänslan minskar. Personen kan också känna att man tagit makten och kontrollen igen när man tar ett beslut som sätter sina egna behov i första rummet.

Nackdelarna kan vara att det kan skapa en ny stress om man hamnar i ekonomiska osäkerhet i de fallen man inte har en ny anställning eller annan karriärplanering på plats. De flesta kan inte klara sig ekonomiskt utan lön speciellt länge. Ibland kan det också vara svårförklarligt på nya jobbintervjuer varför man lämnade sin tidigare arbetsgivare och man kanske heller inte kan uppvisa någon bra referens.

Det är också vanligt att man får emotionella efterverkningar av olika slag när man tar beslut som man inte helt har förankrat i sig själv och i sin praktiska vardag. Efter den första upplevelse av lättnad att slippa gå till ett jobb man inte trivs är det vanligt att man istället ångrar sig eller är osäkerhet om det blev rätt beslut.

Vad fenomenet säger om arbetsplatskulturen

På en arbetsplats där flera gör revenge quitting är detta något signalerar att det inte bara är ett individuellt beslut utan att man har stora problem med kulturen. För arbetsgivaren bevisar detta med att de anställda drar till med drastiska åtgärder att det är något man behöver se över och förebygga så att det inte händer igen och igen. Då kan effekten bli att färre också vill söka de tjänsterna som utlyses. Då behöver ledarna se över de djupare problemen som finns och åtgärda dessa.

Nina Jansdotter
Webbpedagog