Jasmine Darban är känd som en av Sveriges mest kända "booktok-profiler" och influencer på TikTok. Hon har över 40 000 följare på sitt TikTok-konto där hon skapar videos om böcker och sprider läsglädje. Nu startar hon en bokklubb på community-appen Hummy och här berättar hon om planerna för den.

Jasmine Darban är 22 år född och uppvuxen i Laholm men bor nu i Stockholm där hon studerar å studerar på juristprogrammet.

Hon förklarar att hennes passion för studier och läsande har alltid varit stor. Under gymnasiet började hon dela pluggtips på Tiktok, vilka snabbt fick stor spridning.

- Att kunna dela mina kunskaper och inspirera andra, särskilt yngre, motiverade mig att fortsätta. Senare började jag även plugga live med tusentals ungdomar, säger Jasmine entusiastiskt.

Nu har Jasmine varit en kreatör och offentlig person i över fyra år, och hennes följare har fått följa min resa från gymnasiet till juristprogrammet i Göteborg och nu till hennes skrivande i Stockholm. 

- Jag insåg att jag kunde bidra till att omdefiniera begreppet ”influencer”. Jag saknade förebilder med samma intressen som jag, så jag började också prata om min stora passion för läsning, säger Jasmine.

#Booktok blev en stor trend på appen och hon var en av de första i Sverige att hoppa på trenden.

- Idag är mitt konto det största inom böcker i landet. Förutom att vara aktiv online reser jag runt i landet och föreläser om böcker och sociala medier. 

Jasmine kom i kontakt med Hummy genom sitt management, och efter att ha pratat med appens skapare insåg de snabbt att det vore en perfekt plattform för en bokklubb. Hon hade funderat på att skapa ett starkare community för läsare. Tiktok är fantastisk, anser Jasmine men hon saknade en plattform där man kan diskutera litteratur och komma närmare varandra.

- Nu har appen lanserats och bokklubben är det första stora communityt som finns tillgängligt för användarna. Jag har varit med i utvecklingen och är väldigt stolt över vad vi åstadkommit. 

Jasmines vision för bokklubben är att den ska bli en samlingsplats för alla bokälskare i landet.

- Jag vill också att den ska fungera som en grund för att starta egna klubbar där medlemmar kan träffas i verkligheten.

Nina Jansdotter
Webbpedagog