Mikrotrenden "soft girl" diskuteras flitig just nu. Den innebär att tjejer klär sig i pastellfärger och mjuka kläder och omfamnar sin "tjejighet". Men soft girl har också blivit ett livsval där kvinnor väljer att vara hemmafruar eller hemmaflickvänner och kommunicerar detta på sociala medier. Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare förklarar tänkbara orsaker om varför en del väljer detta.
Trenden som kritik
Detta kan ses som en fortsättning av den tidigare trenden "quiet quitting", där anställda gör minimiinsats på jobbet. Många känner sig osedda och undervärderade. Soft girls avstår från karriärtrycket för att leva ett lugnare liv, ofta visat på sociala medier genom bilder av till exempel att de fika med vänner eller tar en yogaklass. Detta val kan ses som en kritik mot arbetslivets stress och press. Sådant väljer de bort för en lugnare vardag.
Psykisk hälsa och val
Många unga tjejer lider av psykisk ohälsa och ser detta liv som en väg ut. Att vara hemmaflickvän ger dem mer tid för sig själva, vilket även inspirerar andra att följa efter. Sociala medier har bidragit till att normalisera denna livsstil. Det blir mer acceptabelt att stanna hemma istället för att vara kvar i ekorrhjulet.
Historiskt perspektiv
Historiskt har Sverige varit framstående i kampen för kvinnors rättigheter, men många tjejer har sett sina mödrar kämpa med arbetsliv och hushållsansvar. Detta har lett till ifrågasättande av om det är värt all stress. Är de värt att riskera att bränna ut sig?
Nackdelar
Mindre stress är positivt, men det finns risker med att välja att bli soft girl, som ekonomiskt beroende av en partner. Det kan leda till obalans och maktmissbruk. Dessutom behöver man tänka på framtiden, som pension och boendemöjligheter ifall relationen tar slut och man måste flytta och hitta annan försörjning.
Sociala stigman
Att inte arbeta kan göra det svårt att svara på frågor om ens sysselsättning på sociala tillställningar. Att kalla sig hemmaflickvän kan skapa fördomar och påverka självbilden negativt. För att motverka detta är det viktigt att arbeta med sin självkänsla oavsett vad omgivningen tycker.
Karriär och CV
Skulle man vilja återgå till arbetslivet efter att ha varit soft girl, är det bäst att inte skriva detta på CV:t. Istället kan man beskriva det som en paus för självreflektion, vilket kan vara värdefullt för framtida val i karriären. Att arbeta ger mer än bara lön; vi behöver också bidra på olika sätt, utveckla vår kompetens och känna att vi bidrar med något.