Om du blir kontaktad av någon i sociala medier kallar sig rekryterare och vill erbjuda dig ett lönsamt kundtjänstjobb eller liknande. Ett kan göra hemifrån ett par timmar om dagen och få bra betalt för detta, är det hög sannolikhet att det är ett försök till bedrägeri. Karriärcoach och beteedevetare Nina Jansdotter ger tips om vad du bör se upp med.

På grund av inflation, högre räntor är fler intresserade av att tjäna mer pengar för att få sin ekonomiska ekvation att gå ihop. Likaså att många har blivit arbetslösa. Då passar många bedragare på och låtsas att de kan erbjuda ett extraarbete. Tyvärr går många i fällan. Vad som istället sker än att du faktiskt får ett jobb med lön kan vara flera olika former av bedrägerier.

Det kan gå till så att du kan styras in på någon sajt du ska logga in på och där uppge bank- eller kreditkortuppgifter, som sägs behövas för att du ska få lön. Istället kan de länsa ditt konto. En annan variant av bluffen är att du ska betala en summa för utrustning eller introduktionsutbildning för att kunna göra jobbet. Denna summan sägs det att du kommer att få tillbaks när du börjar arbeta. Något som då inte sker eftersom det inte finns något arbete överhuvudtaget. Allt är en setup för att lura dig på pengar. De som bluffar kan också säga att jobbet går ut på att du ska göra reviews på olika sajter. Att du ska skriva positivt om hotell eller restauranger och få betalt för hur många du hinner skriva på under en viss tid. För att du ska komma upp i en högre bonus kan du bli erbjuden att betala en summa. Då använder de så kallad ”gamifiering” för att trigga dig att vilja få en högre belöning. Återigen är detta bara ett sätt att lura dig på pengar, se upp.

Dina uppgifter kan säljas vidare

De känsliga personuppgifter du har uppgivit kan också säljas vidare till andra bedragare som kontaktar dig och erbjuder sig någon falsk investering i kryptovaluta eller så kallad ponzibedrägeri. Även detta kan bli en dyr historia.

Sociala medier kan vara bra forum för jobbsökare eftersom många jobb förmedlas via nätverk och många jobbannonser läggs ut där. Men samtidigt behöver du vara källkritisk när någon du inte känner tar kontakt med dig.

Stanna upp och ställ och fundera innan du går vidare i processen och skriver på ”avtal” med denna okända person som kontaktat dig. Hur hittade personen dig? På vilket företag jobbar hen? Är det en riktigt profil eller ser den ut att vara falsk. Skriver personen på Whatsapp eller Messenger, be att få mailadressen och fortsätt diskussion där. Något som du inte brukar få för de har ingen legitim mailaddress.

Något annat som också brukar känneteckna denna typen av falska jobberbjudanden är att det ska gå snabbt. Jobbet ska tillsättas nu direkt och att du inte behöver några förkunskaper från branschen. Ej heller behöver de CV eller någon rekryteringsprocess eller referenstagning. Det räcker att du säger att du vill ha jobbet - och då kan jobbet bli ditt på studs.

Bryt kontakten

Är det tecken på att du blivit kontaktad av en bedragare. Svara inte mer. Blocka och eller anmäl profilen och klicka inte på länkar eller uppge några känsliga uppgifter som konton eller liknande till någon som verkligen ger dig ett legitimt jobbkontrakt. Ingen seriös arbetsgivare börjar med att fråga efter ditt bankkonto eller att du ska betala pengar för att börja jobba. Har du redan betalat pengar, kontakta din bank och gå eventuellt även till polisen. Det är dock tyvärr ofta så att de inte har resurser att gå vidare med denna typ av fall.

Generellt när du nätverkar online gäller det att vara källkritisk och uppmärksam.  Låter erbjudandet om lättförtjänta extrapengar för bra för att vara sant, då är det också ofta det. Lät du dig luras kan det vara en tröst att många bedragare är oerhört skickliga och du är inte ensam. Skäms inte utan prata om saken med de du vet inte kommer att döma dig. Alla kan göra misstag och det kan ge bra lärdomar för annat jobbsökande eller för livet i stort.

Har du blivit drabbad av en bedragare som erbjudit dig jobb som visade sig vara falskt och du vill berätta om detta.

Kontakta Nina Jansdotter på nina@ninajansdotter.com

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog