Maria Beydemir driver Tesällskapet, en webshop med noga utvalda tesorter och te-accessoarer. Tesällskapet tillverkar även egna örtteer, som odlas och torkas här i Sverige. Här berättar hon hur hon kom in på det spåret och vad som är det roligaste med att jobba med just te.

 

En vän till Maria har stora kunskaper inom växternas läkande kraft, där föddes idén till att skapa egna tesorter baserad på gammal, bortglömd kunskap om svenska örter och dess kraft.

- Jag själv brukar anordna Afternoon Teas för vänner och köper ofta teer som souvenirer när jag reser, så te intresset har funnits i många år som hobby.

När Corona slog till kände Maria att folk behövde något lite extra i livet- något kul, vackert och något som man kunde njuta av hemma. Därför sökte hon upp ett sortiment av franska och engelska tesorter som inte säljs i Sverige och som kan ge en lite lyx och glädje i vardagen.

- Min ambition är att även starta micro te events där man får uppleva fantastiska teer i gott sällskap. Det finns ett uppdämt behov av att få ha lite trevligt tillsammans och det hade såklart vart givande att kunna erbjuda det till teälskare i Sverige.

Vad är det roligaste med din nisch och upplägg?

- Te är en hel värld! Och teälskare är så engagerade- det är väldigt roligt och lärorikt.

Tesällskapet har blivit som ett litet community- vi har ett kostnadsfritt medlemskap och även en fin gemenskap på Instagram. Följarna är väldigt peppande och engagerade, jättekul med så mycket kärlek från människor man aldrig mött.

- En person som var väldigt engagerad visade sig vara en kvinna i Ryssland som gjorde egna fermenterade teer så vi började brevväxla med våra teer och skicka lite bilder på hur det ser ut i respektive stad. Det kändes som en liten resa i mobilen. Väldigt nice- speciellt i dessa tider!

Vad utmanar?

- Brexit har varit en utmaning vad gäller teerna från London. Det har ställt till det och gjort det svårt och tidskrävande att köpa. Det blev stora förseningar och just London teerna har jag ensamrätt på i Sverige - så efterfrågan var stor.

Maria hade tagit emot förbokningar på ett av de teerna, som vunnit Brittish Taste Awards och varit omnämnt i Brittiska Vouge, och frustrationen växte hos några kunder som fick vänta länge på att få det. Det var inte så kul- man vill ju alltid ge sina kunder en bra kundupplevelse, menar hon. 

- Men dagen före webshopen skulle öppna kom äntligen teerna fram och jag skickade med lite extra fina kakor till de kunderna som haft tålamodet med väntan.

Sen är det alltid en utmaning att vara både kundsupport och creative genius men hon gillar båda bitarna, tillägger Maria, med ett skratt.

Vad har du för framtidsplaner?

- Att fortsätta utveckla sortimentet- det finns väldigt spännande teer och galet exklusiva sorter man skulle kunna ta in- det hade vart kul att se om de kunderna finns i Sverige.

Maria förklarar att hon även har planer att skapa micro-events runt om i landet, där tedrickare kunde mötas och få en fin te upplevelse tillsammans.

Kan du ge något tips till den som också̊ vill satsa på en egen idé och våga ta det steget?

- Jag tror på attraktionslagen och lever efter den. Det är så viktigt att omge sig med rätt energier och sända ut positivitet, kärlek och värme tycker jag. Du kan berätta om din idé för positiva människor som kan hjälpa, stötta och peppa dej. Undvik de andra.

Om man verkligen vill något i livet, oavsett vad det är, tror jag man mår bra av att göra det och resultatet kommer gå din väg. Hon själv fick rådet för några år sen, eftersom hon drivit fler bolag före Tesällskapet, av en annan kvinnlig företagare:

”Om du skall kasta dig ut måste du tro att du kan flyga. Eller ha någon som kan fånga dej om du faller.”

- Jag skulle säga att det är bra med båda- att tro på det man vill och även ha en ekonomi att falla tillbaka på om målet tar tid att nå.

Man kan enligt Maria vara både anställd och köra eget- båda har sina fördelar.

- Det tar mer tid än man tror att bygga upp ett företag men om andra har lyckats, varför skulle inte du?

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog