Carl Fredric Edenhorn hjälper och inspirerar människor att hitta en hälsosam och hållbar livsstil. Detta gör han genom olika metoder som alla är hans passioner. Främst så hjälper han människor med deras fysik, genom personlig träning. Träningen han lär ut är funktionell styrketräning med mycket mobilitet, för att återuppbygga klienternas korrekta kroppsfysik. Han hjälper även människor med kost, vilket är vad han tycker är viktigast men också roligast.

Carl Fredric älskar att föreläsa och förespråka om hur maten påverkar ditt system negativt och positivt, men han är på uppdrag att hitta den mest optimala maten för din kropps välmående och prestationsförmåga.

- Jag har nyss kommit i kontakt med levande ketoner. Detta är ett verktyg som hjälper min omgivning att hamna tillbaka i deras naturliga bränsletillstånd. I det tillståndet börjar magi ske och folk börjar få tillbaka kontrollen över livet. Med dettakan jag hjälpa människor hitta en hälsosam och hållbar livsstil med mat och träning! 

Hur det började

Hur Carl Fredric kom in på banan med träning och hälsa är en ganska lång historia, det är något som han alltid varit intresserad av. Rörelse är något som har varit en stor del i av hans vardag fram till tidiga tonåren där han tyvärr skadade sig inom sport. Efter det blev han mer bekväm och fann en trygghet framför datorn där han åt mycket skräpmat.

- När jag var runt sjutton år var jag otroligt överviktig, var diagnostiserad med ADHD och hade otroligt mycket ångest. Jag var självdestruktiv och struntade i allt. Jag hamnade på en väg där jag använde mat, alkohol och droger som självmedicinering. Men en dag bestämde jag mig att ta tillbaka kontrollen över livet,

Då började han istället träna och äta hälsosamt. Hans flyktbeteende försvann till stor del allt efter att han började värdera sig själv mycket mer. Carl Fredric beskriver det hela som att han nu kunde börja kanalisera sin energi mot rätt saker och då började han må mycket bättre.

I tjugoårsåldern var han trött på sitt dåvarande arbete och ville göra något större med livet. Han ville hjälpa människor. Han bestämde sig för utbilda sig själv till PT – personlig tränare, vilket han beskriver var ett klockrent val då han älskade träning och får möjligheten att verkligen hjälpa människor.

- När jag gick utbildning i Australien märkte jag dock att kunskapen vi fick inom näringslära inte riktigt stämde. För hur kunde detta vara korrekt om majoriteten av min omgivning var överviktiga och sjuka. Jag bestämde mig i den stunden att hitta sanningen om kost och näring och jag har spenderat tusentals timmar med att studera detta ämne. Idag föreläser jag om hur maten kan påverka ditt system, där jag erbjuder verktyg och kunskap inom träning och hälsa.  

Yrken inom hälsa och träning ligger i tiden

Hälsa och träning är industrier som aldrig kommer dö ut, för om vi väljer bort träning och hälsa ifrån vårt liv så kan vi få betala med vårt liv, menar Carl Fredric.  Därför är det grundläggande för vår hälsa att implementera träning och hälsa i vår vardag, men helst träning och hälsa som är naturlig för oss, tillägger han med eftertryck.

- Vi är skapta för att röra på oss. Vi är också skapta för att konsumera mat som ger oss energi och näring! När befolkningen bara ökar och vi anpassar oss till en livsstil som inte är naturlig för oss, finns det plats för sådana som mig att hjälpa och inspirera människor att hitta en hållbar hälsosam livsstil! 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Att få vakna upp varje dag och att få hjälpa samt inspirera människor mot ett hälsosamt liv! 

Vad är det mest utmanade?

- Att försöka bryta normer och myter som människor har blivit programmerade att tro på. Att få allmänheten att förändra tankemönster kring kost och träning kan stundtals vara väldigt utmanande. Men det är också en av anledningarna som får mig att fortsätta och jag lär mig dagligen nya sätt att bemöta människor. Varje utmaning jag måste möta, blir en ny lärdom och läxa jag kan ta med mig!

Måste man leva som man lär och vara väldigt hälsosam om man ska jobba med hälsa?

- Jag tror att resan till att bli hälsosam aldrig tar slut och jag tror att man tar medvetna val dagligen som leder mot ett hälsosammare liv! Jag hittar nya metoder och forskning dagligen, som jag implementerar i mitt liv för bli så optimal i fysiskt och psykologiskt välmående som möjligt.  Men det betyder inte att jag inte njuter av livet, för jag älskar mat och dryck. Men det finns alltid bättre val inom dessa och finns det saker jag undviker varje gång oavsett situation. 

Men här har det tyvärr blivit en paradox, fortsätter Carl Fredric, bara för du är en profil som förmedlar hälsa får du inte ha några brister. Folk förknippar detta med att du äter smaklöst och bara dricker proteindrycker och vatten, vilket är helt fel. Så är det inte att vara hälsosam. Enligt honom handlar det handlar om balans.

- Det har inte jättestor betydelse vad du gör en gång i veckan, utan vad du gör sju gånger i veckan. När jag väl unnar mig ett glas vin väljer jag ett dyrare alternativ som inte är fullt med socker, det här konsumerar jag till maten och sedan stannar jag där.

När han vill ha något sött äter han mörk choklad som är 75-80 procentig och som inte innehåller så många tillsatser, eller så bakar han sina egna ketobakelser som inte frilöser något blodsocker. Äter han kolhydrater, så äter han dessa i form av grönsaker och inte raffinerade kolhydrater, såsom bröd, pasta etcera.

- Jag försöker leva i balans där jag fortfarande unnar mig själv, men med medvetna val, som inte skadar min hälsa! 

Vad har du för tips till andra som också vill utbilda sig och jobba inom hälsa och träning?

Främst måste man vara hundraprocentig dedikerad till saken - man måste vilja hjälpa människor! Man måste älska vad man gör, för varje dag kommer inte vara lätt, men man måste fortsätta och kämpa för vad man tror på.  Man måste tro på sig själv, annars kommer människor inte värdera din hjälp. Man måste även investera mycket av sin egen tid och belöningen är inte alltid pengar, utan tacksamhet!

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog