Av Nina  Jansdotter

Sara Brandt driver Prime Catering, som hon gärna vill lyfta fram som Malmös modernaste cateringfirma. Hennes affärsidé bygger på Fine dining, paketerad in i en cateringform. Här berättar hon hur hon fick sin idé och sitt entreprenörskap.

Sara kommer ursprungligen från restaurangbranschen och varit i branschen i 17 år. Mestadels med inriktning på Fine dining, där man aspirerat om Michelinstjärna. Hon har varit restaurangchef på flertalet finkrogar i Malmö och Lund och innan dess hovmästare och sommelier. Sara kom in i branschen redan som tonåring och började då som både diskare och servitris på sommarloven. 

- Jag blev biten av branschen redan då, men utbildade mig på flerspråkig linje med inriktning journalistisk samhällsinriktning samt teater, men så när jag började arbeta gled jag ändå in tillbaka till restaurangbranschen och blev kvar. Det var givet att det blev så då jag hade massvis med fantastiska och roliga kollegor. Jag hade alltid ett leende på jobbet! Det är något visst med branschen och folket i den!

Det roligaste med branschen är enligt Sara, helt klart det ständiga skapandet. Med catering kan man vara mycket kreativ både i menyer och upplägg, plus det att många av hennes kunder vill gärna bli överraskade med nya arrangemang och matupplägg. Det är samtidigt en bransch som aldrig står still och att vara nyskapande och att få vara kreativ är något som passar henne väldigt väl, tillägger hon.

Vad kan vara utmanande?

- Att det bara finns 24 timmar på ett dygn! Ibland hinner man inte sätta tänderna i projekt som man gärna vill avsätta tid för. Som egenföretagare får man prioritera sin tid väl.

Vad har du på gång just nu?

- Våra "Cook-a-long" events, som precis nyligen gått av stapeln!

Ett superroligt matlagningsevent där deltagarna får en råvarukasse från Prime Catering och sedan en inbjudan på länk där vi har en matlagningsshow. Vi lagar en lyxig trerättersmeny tillsammans moment för moment.

Med sig har de en eminent sommelier i studio,  som berättar om vinerna för kvällen. Trevlig storytelling.  De har sin kock och även en moderator som leder showen. De har även med en hemlig intressant gäst.  Allt inspelat live, i en proffsig filmstudio och i en trevlig interaktion med alla deltagare.

- Premiären blev succé och vi erbjuder detta som ett alternativ till teambuilding och personalfest. En trevlig afton tillsammans där deltagarna sedan kan äta tillsammans. Trots filter och skärmar emellan så upplevs det nära och intimt då vi bjuder på mycket värme, skratt och närvaro i rutan.

Vad har du för långsiktig vision för ditt bolag?

- Min vision är att Prime Catering på sikt ska etableras även i Göteborg och Stockholm. I Malmö kommer Prime Catering att utökas till en delikatessdisk med cafédel där man kan ha spännande bjudningar och provningar så småningom.

Vad vill du ge andra för tips som också vill våga satsa på sina egna idéer och företagande?

- Gör det bara! Sluta tvivla på dig själv. Omge dig med folk som ger dig energi och gärna folk som är företagare, skaffa dig en mentor, är väldigt skönt att prata och bolla med någon som redan gjort resan. Om man inte känner några som du kan bolla med dig så sök dig ett nytt nätverk, finns många sätt att göra det på idag. 

Vidare ska man inte vara rädd för att du inte kan allt innan du börjar. Enligt henne så lär man sig mycket längs vägen. Om man ska tänka på allt man borde kunna så är risken stor att man avstår. Det ger väldigt mycket i att vara egen. Det är mycket jobb men det ger även mycket frihet, både i schemat men även i att få sätta just sin prägel och få utlopp för sina egna idéer är högst tillfredsställande, avslutar Sara med eftertryck.

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog