Selma Jemelka har alltid haft ett brinnande intresse för utveckling, både personlig utveckling, men även företagsutveckling. Här berättar hon bakgrunden till att hon startade företaget Jemva, inom området virtuell assistent. Hon tar även upp vad det kan ge ett företag eller en organisation för vinster att anlita en sådan.
Selma älskar att vara spindeln i nätet och strukturen i oredan Därför valde hon att utbilda sig tillfastighetsingenjör och därefter arbetsledare inom mark och anläggning.
- För flera år sedan dök ordet ´´virtuell assistent´´ upp när jag läste en artikel om outsourcing i USA och jag kunde inte släppa tanken om att en dag starta upp som VA, här i Sverige.
Efter ett antal år inom handeln, vården och fastighetsbranschen valde hon därför att starta upp sitt företag Jemva, där hon erbjuder företag hjälp med bland annat förvaltning av fastigheter, kundsupport, administration, projektledning, koordinering av event, sociala medier och marknadsföring. Selma förklarar att hon såg en chans till utveckling startades då jag såg en stor chans för utveckling både av sig själv men även de företag jag arbetar med.
Timingen är bra
På grund av pandemin har världen digitaliserats ännu mer och det har aldrig varit lättare att vara tillgänglig online, vart du än befinner dig i världen, vilket har gett oss friheten och möjligheten att arbeta överallt. Virtuell assistans är väldigt efterfrågat och etablerat i omvärlden, länder såsom USA och Kanada har en väldigt stor och bred marknad för VA - branschen.
- Virtuell assistent - yrkesrollen håller fortfarande på och etableras i Sverige, men förfrågningarna efter VA har ökat vilket tyder på att även de svenska företagarna är redo för att outsourca de arbetsuppgifter de inte måste fokusera på, säger Selma.
Vilken typ av företag är det som ofta köper denna typ av tjänster?
- Det är oftast små och medelstora företag som anlitar en VA då de inte har tillräckligt med jobb eller ekonomi för att anställa en assistent på heltid, men behöver hjälpen.
Genom att ta hjälp av en VA slipper du som företagare kostnader såsom sjuklön, semester, arbetsgivaravgifter och försäkringar, enligt hennes efterforskningar.
- En VA har även en egen arbetsplats, mobil, dator och uppkoppling, du slipper både hyra för en lokal och andra kontorskostnader som oftast tillkommer när du har anställd personal i företaget.
Vad en VA kan göra
Varje VA är unik och har sina egna erfarenheter och spetskompetenser att erbjuda, menar hon. Tjänsterna kan variera beroende på vad personen arbetat med innan den startade sin konsultfirma. Då Selma tidigare arbetat inom fastighetsbranschen så kan hon även erbjuda företag hjälp med förvaltning, underhållsplanering och projektledning av fastigheter. Medan en annan VA är utbildad ekonom och erbjuder tjänster såsom exempelvis bokföring.
- En virtuell assistent kan erbjuda alla möjliga virtuella tjänster. Ja och de Va som jag tar in som underkonsulter i mitt företag är flexibla och breda, vi är väldigt måna om att föra upp en strukturerad och unik plan för just ditt företag och ditt företags behov, vilket är en av våra styrkor.
Vilka är fördelarna för ett företag att anlita en VA?
- Genom att anställa en VA frigör du tid för din kärnverksamhet och har möjligheten att fokusera på att utveckla ditt företag till nya nivåer. Då de som arbetar som virtuella assistenter ofta besitter en bred kunskap och erfarenhet, kan de hjälpa ditt företag med att utöka kompetensen inom de områden företaget i dagsläget inte har.
En VA arbetar utefter företagets behov väljer du som företagare hur många timmar du behöver dennes hjälp, förklarar Selma. Du kan alltid öka dina timmar vid högtryck och minska timmarna när det inte finns lika mycket arbete. Du betalar enbart för den tiden vi arbetar för att minimera och effektivisera kostnaderna.
Du behöver inte göra allting själv i ditt företag för att de ska rulla på, vill hon passa på att poängtera och understryker:
- Det blir oftast mycket bättre när du delegerar ut arbetsuppgifter som enbart tar din tid från din kärnverksamhet. På så sätt har du möjligheten att fokusera på din kärnverksamhet och utvecklingen av denna.