Michel Laporte Godorn är grundare av Vimentis i Göteborg. Han brinner för att hjälpa sina kunder öka sin lönsamhet genom att de blir bättre på försäljning. Här berättar han om sitt utbildningskoncept och vad som ligger bakom den drivkraften till skapandet av det upplägget, samt ger sina bästa säljtips.

Är det något Michel har upptäckt att han är bra på så är det att förstå hela försäljningsprocessen och han tycker att det är både kul och givande att visa företagare vägen här. Det tog honom hela tre år att ta fram ett försäljningsprogram som blev tjänst- och produktneutral. En som alla kunde ha nytta av att gå.

- Det började med att jag själv började fundera på om det verkligen bara var säljare som hade ett behov av att vässa sina kunskaper inom sälj. Eller om det fanns en målgrupp som färre vände sig till. Själv var jag intresserad av småföretagare och startups och det var där jag såg ett stort behov.

Han upptäckte att man inte alls pratade speciellt mycket om försäljning på starta eget kurser och liknande. Desto mer han grävde inom området, desto tydligare blev det för honom att här fanns en viktig nisch där han kunde kliva in och bidra. 

- Jag kände att här verkligen fanns ett spår där jag kunde ta tag i saker och så har det blivit. Det har varit ett experiment som har växt med tiden och jag har fortfarande ett öra mot marknaden för att vi ska kunna fortsätta att leverera riktigt bra inom detta område.

Varför är det fortfarande så att många säger ”jag är ingen säljare”?

- I grund och botten tror jag det handlar om att vi har en nidbild av vad försäljning är som fortfarande lever kvar. Vi associerar till exempel ofta ordet säljare med att det är en extrovert person. Att du behöver vara väldigt social och prata mycket. Det finns många myter om hur en säljare ska vara och om du då inte känner igen sig i den typen så vill du inte kalla sig säljare.

Det kan inte vara längre ifrån sanningen, enligt honom. Han brukar säga att försäljning är en kombination av kommunikation och service - och att det är något vi gör för någon och inte mot något. Om försäljning handlar om just detta så inser vi att alla har en möjlighet att faktiskt jobba med sälj utifrån sina egna egenskaper.

Kan man ens lyckas med sitt företag om man inte blir bekväm med att kunna säga ”jag är säljare”?

- Nej, sanningen är den att utan försäljning håller ingen affärsmodell, säger Michel, med eftertryck.

Det är, enligt Michel mycket psykologi inom försäljning och det är viktigt att man förstår köpbettendet hos sina kunder. Det handlar om att identifiera känslor, utmaningar och problem som dina kunder har. Sedan kan du serva den målgruppen med bra lösningar.

Så vad blir det då för resultat när man gått igenom en sådan process som er utbildning och lär sig mer om säljhantverket?

Vi har två kategorier, sin går våra program. De som är nya på marknaden och de som är i en tillväxtfas. Båda kategorier får mycket starkare självkänsla gentemot sin egen prestation i säljprocesserna. Det resulterar i fler kundmöten, vilket i sin tur ger en dramatisk ökning i faktureringen.

En konsekvens av detta är att de som är helt nya, börjar nu kunna leva på sina företag. De som är i en tillväxtfas hittar nya vinklar och nya möjligheter för att både öka och bredda försäljningen. Både på nya och befintliga marknader, tillägger han.

- Alla får en helt annan syn på sin marknad. De förstår hela värdekedjan, de hittar nya vinklar och hittar nya sätt att göra affärer helt enkelt.

Michels bästa säljtips

Som nummer ett vad gäller sina bästa säljtips, nämner Michel att det handlar om att förstå sin marknad på riktigt. Då menar han ur ett helikopterperspektiv, där helheten är viktig.

- Nummer två, fundera inte så jäkla mycket utan kör. Om det är något som hämmar otroligt mycket säljprocesser så är det att vi tänker ihjäl oss. Jag hade ett sådant samtal i morse med en som skulle planera ihjäl sig innan han satte igång.

Marknaden sitter på facit, gå ut och prata med marknaden, så ta action, tillägger han.

Det är också nödvändigt att studera försäljning. Gärna lite varje dag, poängterar han.  Det är samma sak som motion. Du måste träna ofta om du ska bli vältränad.

Du måste prioritera försäljningen liksom att du prioriterar att gå ut och springa tre gånger i veckan.

- Precis så är det med ditt sälj också så att det är inget du har gjort, det är något du konstant gör, avslutar Michel.

 

Av Nina Jansdotter