Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetare har egna företag och har jobbat hemifrån själv en hel del genom åren. Det är ett annat sätt att jobba på och för den som inte är van kan det bli en stor utmaning innan man har hittat rutiner som fungerar. Ibland får man vara sin egen ”polis” för att man inte ska börja med egna projekt hemma istället.

Även om man jobbar mycket så är det inte säkert att man är effektiv och gör rätt saker i rätt ordning. Att fastna på en och samma uppgift så att andra, kanske mer brådskande saker blir lidande kan hända då och då. Nina replikerar:

– Att få rätt saker gjorda och i rätt ordning kan spara tid. Kontinuerliga avvägningar är viktigt. Det som gällde i förra veckan kanske inte gäller idag. Har du stämt av med chefer/handledare och kollegor och hållit kontakten trots att du jobbar hemifrån? Det är bättre att be om hjälp och förtydligande än att sitta hemma och göra fel saker.

Att schemalägga arbetsdagen

Hur ska man kunna styra sig själv under dagen så man får något gjort? Någon form av plan behöver nog de flesta. Det kan finnas en överenskommen tid då du ska vara nåbar under arbetsdagen så det är en slags ram du har att förhålla dig till. Enligt Nina Jansdotter är det bra att upprätta ett tidsschema, en plan för dagen där även lunchrast ingår. En promenad mitt på dagen kan ge dig ny energi. Om du inte är van vid att styra över din tid så försök observera när du är som mest skärpt för svårare uppgifter och när det är bäst att göra det som inte är så krävande. Pauser behövs och ta chansen till en powernap ibland, det ökar effektiviteten.

Att välja rätt kontaktväg

När man jobbar hemifrån och ska kontakta en kollega som man vanligtvis träffar på arbetsplatsen så har man flera valmöjligheter. Vad gäller saken? Är det något som jag snabbt och effektivt kan meddela via ett SMS? Eller är det något som vi ska ta ett möte om via Skype klockan 14? En telefon som ringer för ofta kan vara väldigt störande när man sitter och jobbar. Nina säger:

– Tänk efter, räcker en kort chatt för just detta utan att för den skull verka för kort i tonen? Här finns en risk för missförstånd. Jag tycker det är bra med medier som Skype för då kan man se varandras minspel och få ögonkontakt. Alltså både ljud och bild, det är tydligast, näst efter att träffas IRL.

Varför svarar de aldrig

Det digitala samspelet kräver en del övning och vi har alla olika personligheter. En del på arbetsplatsen känner du ganska väl, men så är det de som du knappt talat med. Att be någon om förtydligande är alltid bra så man är säker på vad de menar om man är osäker. En del svarar alltid snabbt när du kontaktar dem, medan andra är väldigt långsamma. Det kan bromsa verksamheten och ställa till med konflikter.

– Sträva efter att återkoppla snabbt under den tiden som du bör vara nåbar. Även om du inte kan ge ett utförligt svar just nu, låt säga via e-post, så är det bättre med ett kort svar om att du återkommer så snart du kan, än att det är helt tyst från din sida.

Jobbklädsel hemma

Spelar det någon roll vad man har på sig när man jobbar hemifrån? Det får var och en naturligtvis avgöra, men många tycker det är bättre att vara jobbmässigt klädd så att man till exempel kan ta ett möte via Skype med bild. Nina talar av egen erfarenhet:

– Hur syns du i kameran? Är det stökigt omkring dig? Då kan en skärm vara en bra lösning. Då ser det ut som om du befinner dig i en proffsig miljö och du själv känner dig som om du vore på kontoret. En neutral bakgrund bör det vara, tycker jag.

Om du känner dig ensam

Efter ett antal dagar kan det hända att man känner sig lite isolerad och off. Det beror på ens personlighet, en del tycker att det är bara bra att vara själv, medan andra upplever det som väldigt jobbigt. När du inte kan gå på fikarast med kompisarna så får du ta initiativet själv och exempelvis föreslå en virtuell fika eller fika över telefon. Nina pekar på risken att bli sittande i många timmar utan paus, utan att vare sig äta, dricka eller sträcka på benen. Här kommer vi till en annan viktig sak också, ergonomin. Se till att ha en bra stol och bord i rätt höjd så du sitter bra. Variera gärna arbetsställning under dagen också.

Hur ser det ut i sociala medier?

Det är mycket information som sprids den informella vägen. Hur kommunicerar ni på er arbetsplats i sociala medier? När man jobbar hemifrån så vill man vara i kontakt med vad som händer. Se till att visa att du är med i matchen. Under en period av mer hemarbete kan det vara läge att öka sin närvaro i sociala medier.

Hänsyn i hemmet

Ömsesidig hänsyn är a och o därhemma, att man respekterar att man måste jobba hemma, att man inte stör den som jobbar eller studerar. Det kan kännas konstigt att en person är närvarande rent fysiskt i rummet, men inte mentalt. Det är en vanesak och det ställer speciella krav på omgivningen. Nina Jansdotter avslutar:

– Gör klart för de andra vad som gäller när du jobbar i hemmet. Om du har bestämt dig för att jobba till klockan fem, så säg det till övriga. Ett annat tips är att skriva upp vad du har gjort under dagen, både för din egen skull och för att meddela chefer och kollegor om så behövs. Var det en bra arbetsdag? Finns det något som du vill ändra på och göra bättre imorgon?

Av Carin Andrén

Nina Jansdotter
Webbpedagog