LumeoTech utvecklar och säljer tekniker som gör det möjligt att fästa och koppla bärbara sensorer/enheter var som helst på textil, hud och päls. Deras vision är att bättre skapa en brygga mellan människor och teknik i den fysiska världen. Här berättar Leo Wu, grundare och VD samt John Holmgren bland annat om deras affärsidé och framtidsplaner.

Hur de kom in på denna bana är egentligen en lång historia men den började med att det någon ficktjuvade Leos mobiltelefon 2016. En konsumentprodukt i form av ett ficklås togs då fram och tillverkades i Kina.

- Produkten såldes i Asien till en början med mycket stor framgång, över 50.000 enheter såldes på några månader. Lanseringsvideon blev viral globalt vilket gjorde att kopior kom och kopierade produkten och varumärket, säger John.

Bolaget höll på att sluta sin resa där men de vägrade att ge upp och drog lärdomar från både marknadsdata som man fått in, samt utmaningarna man stött på. Det resulterade i en ny affärsmodell med B2B-inriktning och utvecklade av en ny fästteknik som fäster på tyg utan förberedelse.

- Detta blev grunden till vad vi idag integrerar i andra företags bärbara produkter, vi säljer teknik och innovation. Marknaden blev mycket större och vi hoppade på en megatrend som bara fortsätter växa, säger Leo, entusiastiskt.

Nu lägger de inte alla ägg i en och samma korg utan kan sälja både deras egna produkter till återförsäljare och även sälja tekniken till andra bolag som utvecklar sina egna produkter.

Skriv något kort om att ni just fått in en investering. Vad kan ni berätta om den?

- Vi tog nyligen in cirka 2 mkr i en mindre runda för att påbörja vår satsning i Asien och säkra patent av en ny teknik. Kapitalet togs in från befintliga änglar och nya änglar, bland annat från forumet Nyfikna Investerare, förklarar John.

De som var nya med på rundan var bland andra Martin Erlandsson, Sofia Gunnmo, Jens Östgård, Alexander Blank och Patrick Boström med flera. De är mycket tacksamma till våra ägare för deras stöd och förtroende, inte minst via flera följdinvesteringar, förklarar den samme.

Nischen ni verkar inom är wearables. Vad betyder det? 

- På svenska kan man översätta det till bärbar elektronik. Alltså elektronik som man bär med sig, det kan till exempel vara smarta klockor för atleter, GPS trackers för barn, motion trackers för spelindustrin, personlarm för äldre, bärbara kameror för äventyrare, VR glasögon, hörlurar, smarta textilier och mycket mer, säger Leo.

Även om smartphones inte är en del av wearables så finns det möjliga användningsområden för vår teknik där också, menar han. Helt enkelt: Små, smidiga, och smarta produkter man bär på kroppen.

Varför är det en bra nisch? Vilka är framtidsutsikterna?

- Vår positionering är att utveckla helt nya fästen som är anpassade för moderna wearables, alltså “fästteknik”, en nisch som inte många andra fokuserar på men som löser ett växande problem när teknik blir allt mindre och mindre, säger John.

De flesta bolagen fokuserar hellre på sin slutprodukt, sin sensor, mjukvara och algoritm där det är hög konkurrens, men alla wearables måste bäras av slutanvändarna på ett eller annat sätt. Alla tävlar om samma begränsade plats på kroppen, oftast handlederna, vilket ger dem en unik position där de kan erbjuda friheten att placera produkten var som helst. 

Segmentet för nischen “wearables” har vuxit i många år nu, konsumenter bryr sig mer om att hålla koll på sin hälsa och sin säkerhet med hjälp av teknik. Datachips och sensorer  blir allt mindre och starkare, batterier blir också mindre med mer kapacitet. Det är de perfekta förutsättningarna för att wearable-marknaden ska kunna accelerera. Men iom att marknaden fortsätter växa så mättas tillslut marknaden, det blir för många som tävlar inom till exempel smartwatch segmentet och då tittar många bolag på nya sätt som wearables kan bäras - där kan vi komma in.

Marknaden generellt för wearables växer också årligen med ca 18% vilket är väldigt bra, lyfter Leo fram och poängterar:

- Nu när AI har blivit på allas läppar kommer det även komma många nya wearables som använder tekniken för att ta fram smartare och snabbare wearables. Detta ser man redan från elektronikmässan CES 2024 och satsningarna från stora bolag som Samsung och Apple.

De som ska investera i bolag inom denna nisch, vad kan de ha nytta av att tänka på?

- Man bör ha intresse för teknik, förstå och tro att wearables är här för att stanna och växa. Men man bör även ha insikten om att utveckling av hårdvara skiljer sig enormt från mjukvara i både utvecklingstid, mognadsperiod och hur varje grad av komplexitet påverkar tillverkningen, säger John.

De har sett att investerare inom hårdvara som i närmaste tiden föredragit att investera i bolag med produkter/tekniker som är enklare att förstå och som ger snabbare resultat, istället för komplexa produkter med löften om stora framsteg långt in i framtiden.

- Det är bättre för bolagen att snabbt komma ut på marknaden och börja sälja än att sitta och vänta på bättre dagar, inflikar Leo.

Kommer ni att resa mer kapital? När?

- Det är inte alls omöjligt att det sker i närtid. Rundan vi stängde nyligen gjorde det möjligt för oss att säkra ett antal högkvalitativa kunder i Asien och har redan öppnat upp nya affärskanaler, svarar Leo.

Utvecklingen sker otroligt snabbt nu och de har redan säkrat kunder för två nya produkter som lanseras i år, så det är möjligt att de inom de närmsta månaderna utökar krigskassan för att accelerera affärerna ytterligare.

- Dock har vi inte spikat datumet ännu men vi pratar kontinuerligt med investerare för att vara redo när vi trycker på startknappen för nästa runda, avslutar John.

 

 Av Nina Jansdotter

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog