Av Nina Jansdotter

Samir Diaz, jobbar som affärsutvecklare, Smarta Hem, på Somfy i Malmö. I denna rollen tar han hand om hela processen, med allt från att boka möten till att få ut deras lösning till bostäderna. Det är just att jobbet är så omväxlande som gör att Samir trivs bra i den rollen.

Tidigare så jobbade Samir som butiksansvarig för samma företag inom smarta hem och när de märkte att smarta hem blev allt vanligare i bostäder. så fick han chansen att utveckla sin tjänst.
Innan dess jobbade han som säljare och har sålt allt från telefon abonnemang till HR-tjänster och videokonferenssystem.

- Att jag kom in på smarta hem var tur tror jag. Jag jobbade som säljare för HR och lönetjänster och kände att det gick bra där, tills en rekryteringsfirma kontaktade mig och berättade om att ett företag skulle hårdsatsa på sitt smarta hem- system och att de behövde en butiksansvarig.  Efter några intervjuer och tester så fick jag tjänsten och nytt kapitel startade för mig, säger Samir Diaz, entusiastiskt.

Har du bytt jobb många gånger under din karriär och i så fall varför?

- När jag var yngre så blev det så. De flesta gångerna har det varit så att jag har blivit kontaktad av en rekryteringsfirma som har bjudit in mig på en intervju.  Jag är en person som gillar att utmana mig själv och därför tackat ja. Tack vare att jag har fått nya utmaningar har jag också utvecklats och lärt mig nya saker hela tiden.

Den största nackdelen med att byta jobb många gånger, som han ser det, är att man inte får någon trygghet och rutiner. När man väl har kommit in i sitt arbete så ska man börja om på noll igen på ett nytt ställe, menar han.

Fördelen för honom har dock varit att han har fått mycket erfarenhet inom sälj. Olika utbildningar och lärdom hur man kan sälja via telefon, butik och ute på fält. De är Samir väldigt tacksam för och han tror inte han hade varit där han är idag om han inte hade fått den erfarenheten

Vad är det roligaste på ditt nuvarande jobb?

- Variationen! En dag kan du sitta och titta på en el-ritning och försöka klura ut var vi ska sätta våra produkter i ett stort nyproduktionsprojekt och en dag kan du sitta och svara privatpersoner vilken lösning de ska ha för att de ska kunna få en bra start med smarta hem.

Sedan är det att man har frihet under ansvar. Cheferna har stort förtroende för oss anställda och därför vågar man vara kreativ och hitta nya lösningar och det tycker han är fantastiskt roligt, tillägger han.

När önskar du att du hade ett annat jobb?

- Bra fråga! Motgångar när det kommer till det privata är nog enda gången man kan tänka så. Men just nu känner jag mig som ett fotbollsproffs, jag får jobba med något jag gillar och få betalt för de.

Hur gör du för att hänga med och kompetensutveckla dig?

- Tack vare Google så kan jag söka upp mycket information där och läsa mig fram. LinkedIn är en kanal jag använder mycket för att hänga med i de branscher som intresserar mig. Sedan beställer företaget branschtidningar som jag läser. Hittar man en bra föreläsning så försöker man hitta tid för de med för den personliga utvecklingen

Vad har du för tips till de som skulle vilja ge sig in på en liknande karriärbana som dig?

- Våga utmana dig själv, våga vara kreativ och de viktigaste av allt våga misslyckas! Det är faktiskt genom mina misslyckande som jag har utvecklats, kommit upp på fötterna och varit starkare än någonsin. Låter konstigt men nu vet jag hur jag ska handskas med några motgångar. Är säker på att de kommer fler. Men vill man komma fram till sina mål inom karriären så är det bara att kämpa vidare och visa framfötter, till slut kommer man få resultat.

Hur kommer din typ av jobb se ut i framtiden?

- Jag att det kommer flera liknande jobb då utvecklingen pekar åt det hållet. Därför tror jag att titeln kommer vara vanlig inom byggbranschen inom några år framåt.

Kommer det att finnas kvar eller tas över av robotar?

- Jag tror att de kommer finnas kvar. Tror att försäljning B2B kommer bli svårt att sälja via en robot, men man vet aldrig med dagens och framtidens teknik