Robin Söderström bor i norra Spanien tillsammans med sin flickvän och spenderar mycket tid promenerandes med deras hund mellan lägenheten, stranden och pintxo-haken. Han är grundare av jobbplattformen Whereuare. De är Sveriges jobbsajt inom distansarbete, med över 7500 svenska CV från människor som bor runt om i hela världen och vill arbeta på distans. Totalt har de över 20 000 i deras totala community, som växer hela tiden i takt med att fler och fler vill arbeta hemifrån och kunna välja sin egen arbetsort.

Robin kom in på detta område när han bodde och arbetade utomlands mellan 2011-2017 i Oslo, Barcelona och Australien. Att känna sig “fri” från att befinna sig på en viss ort är största drivkraften till att han gör det han gör, det och att hans flickvän är från Spanien så är det praktiskt att han kan arbeta både härifrån. Samt även vara hos familj och vänner i Sverige och arbeta.

- 2017 kom tanken att jag kanske inte vara ensam om att känna så här och startade därmed Whereuare., vilket jag heller inte var, visade det sig snabbt.

Enligt Robin finns det många fördelar för ett företag att anlita någon som jobbar på distans istället för att ha alla på ett och samma kontor. Det kan till exempel handla om att man har ingen eller lägre kontorskostnad. Företaget har även en otroligt mycket större talangpool, i och med att man kan söka personal runt om i världen. Lönekostnaderna är även lägre.

Vilka är då utmaningarna med att leda på distans?

- Nya kommunikationsvägar och nya kompetenser behövs från ledare. Otroligt bra fråga och väldigt viktig punkt för att få det att fungera, i många och mycket en ledarfråga. Även en rekryteringsfråga, du ska hitta personer som verkligen vill arbeta på distans.

Vad hjälper ni till med i processen?

- Vi är länken mellan arbetsgivare och arbetstagare på distans-jobbmarknaden. Vi tillhandahåller jobbsajten Whereuare där du som företagare kan publicera en jobbannons och nå ut till tusentals svenskar som vill och kan arbeta på distans.

Utöver jobbsajten så hjälper de även småföretagare bygga upp virtuella säljavdelningar. Kortfattat så hjälper de arbetsgivaren att bygga upp en billig och effektiv säljavdelning.

- Hemligheten är att vi hjälper dig ta fram smarta tekniska lösningar och säljkonsulter som arbetar hemifrån och fakturerar per sälj, det vill säga för dig som företagare innebär det pengar in, pengar ut.

Hur hittar ni kandidater?

- På kandidatsidan bland svenskar som vill arbeta på distans är vi stora och har en hög trafik på vår sajt. Mycket rekommendationer genom åren och smart men billig marknadsföring har varit vår grej.

Var i världen finns de?

- Cirka 50% av personerna som finns i vår databas bor idag i Sverige. Så om du önskar börja med att rekrytera någon som finns i närområdet så går det också. Övriga 50% är utspridda i länderna vi svenskar gillar att resa, Södra Europa och Asien samt en del i USA och England.

För ett par år sedan så tippade experter på att vi kommer vara 1 miljard distansarbetare år 2035. Detta var innan Corona. Efter det har Shopify, Twitter, Facebook, Spotify etcetera gått över till distansarbete bara nu under våren 2020. Fördelarna är för många och bra för både arbetsgivare och kandidat för att vi inte ska fortsätta gå denna väg, avslutar Robin entusiastiskt.

Nina Jansdotter
Webbpedagog