Gabriella Grotenfelt-Öberg är 50 + och ensamstående mamma till två döttrar som är flygfärdiga in i vuxenvärlden. Hon bor i Göteborg sedan snart 10 år, men har flyttat runt både i Sverige och bott utomlands i ungdomen. Här berättar hon om sitt arbete inom network marketing och sitt företag online. 

Gabriella har arbetat som chef i över 25 år i olika företag. Både privat, statligt och kommunalt och kom till en punkt där hon insåg att jag måste göra något annat. 

- Jag blev utbränd av att det blåste hårt på toppen och sedan när en av mina döttrar fick en NPF diagnos ville jag ännu mer finnas för mina barn, och inte bara vara den som de alltid såg åka iväg till jobbet, eller ta fram datorn på kvällen. 

Gabriella har i många år drömt om att starta ett eget företag, men vågade inte ta steget fullt ut förrän för drygt 3 år sedan. Hon började som så många gör, en sidoverksamhet för att få in lite extrapengar för att klara vardagen.

- Sedan under covid hände det som hänt för många, jag blev uppsagd. Jag såg det som ett tecken att satsa fullt ut på min dröm. Så sedan drygt 2 år är jag nu entreprenör på heltid, där jag driver mitt företag hemifrån.

En nyfiken mångsysslare 

Hon har alltid varit en mångsysslare, nyfiken på teknik, och har i sitt yrkesliv arbetat mycket med marknadsföring, försäljning och kommunikation förutom ledarskapet.

- Så jag har slagit ihop min erfarenhet med att lära mig nytt i hur man bygger ett företag online. Dvs jag coachar de som vill bygga team online, i ledarskap, lära sig moderna strategier, arbeta smartare med hjälp av tekniken och spara tid. 

Gabriella har också ett eget team, med de som kanske inte har en produkt men som vill ha ett eget bolag eller en sidoverksamhet, och vill lära sig hur och samtidigt få produkter att sälja via en hemsida direkt. Slippa köpa hem ett eget lager och satsa en massa pengar utan att veta om det funkar är ett smart sätt att jobba menar hon. 

- Jag har blivit lite av en digginörd på resan så jag delar gärna med mig av olika appar, program som hjälper till att spara tid genom att arbeta smartare. 

Idag har hon sitt företag både på svenska och på engelska och har idag 5 olika inkomstkällor online, samtidigt som hon också till och från har tagit interimuppdrag som chef när det funnits tillfälle. 

Hur kom du in på detta område? 

- Oj, det började faktiskt för 8 år sedan när jag upplevde att det fanns ett behov i utbildningar och stöd till chefer för att hjälpa sina medarbetare som var sjukskrivna att komma tillbaka till jobbet. Hur man som arbetsgivare kunde arbeta förebyggande men också stötta de som tyvärr hade hamnat i sjukskrivning. 

Det finns så många företagare som inte har en HR avdelning som hjälper dem eller en företagshälsovård, så hennes tanke var från början att bygga online kurser till företagare. Men detta är fortfarande bara en dröm menar hon. 

- Men dessa idéer ledde till att jag hittade till hur man kan bygga ett företag genom sociala medier. Och ja, hur jag kom in på just Attraction Marketing, som jag specialiserat mig inom är faktiskt lite kul. Jag var på en tinderdate, och det blev som det brukar bli när jag för engångs skull går på en date, det blir mer som ett affärsmöte J : Det var där jag kom i kontakt med Attraction Marketing.  Jag kom hem och började googla och på den vägen är det, säger Gabriella entusiastiskt. 

Vad direktförsäljning är

Gabriella har nu arbetat med detta amerikanska företag i flera år och genom dem också kommit i kontakt med Network Marketing, eller direktförsäljning som vi kallar det här i Sverige. Hon insåg att denna industri är enorm, bara i år räknar man med att denna industri omsätter nästan 80 Biljoner Dollar och hon ville gärna lära sig mer om detta. Det är mycket större i USA än här i Sverige, men det är idag en rumsren industri och som börjar bli större även här i Sverige.

- USA har alltid varit några år före oss i marknadsföring etc, och jag ville gärna lära från dem och hjälpa svenskar att utveckla sina företag här i Sverige.

Så sedan några år arbetar hon nu med ett amerikanskt bolag och har precis lanserat det här i Sverige. Produkterna står för det hon står för, det är modernt, enkelt nytänkande och lite techy.

- Och dessutom är produkterna inom hälsa vilket jag också brinner för.

Gabriella kommer också inom kort lansera sin första onnlinekurs i hur man bygger online och hur man tar sitt företag till nästa steg, genom sin egen 4- dimensionella marknadsföringsstrategi och hur man går från aktiv planering av sitt bolag till strategisk planering och kan bygga sitt företag online bara på ca 30 minuter om dagen.

Vad är det bästa med att jobba online? 

- Det bästa är absolut att jag kan styra min egen tid, ingen mer chef som tjatar på mig, inga mer fasta tider. Att jag kan finnas där för mina döttrar, min familj när de behöver mig och inte alltid ha dåligt samvete att jag inte räcker till. Och naturligtivs att jag kan påverka min egen ekonomi. 

Att hennes ena dotter dessutom valt att studera i USA och att hon nu har möjlighet att åka över till henne när hon vill och samtidigt kunna driva sitt företag och inte tappa försäljning gör det inte sämre.

Vad är utmanande? 

- Att lyckas sticka ut i mängden och synas bland alla andra som är online. Samt hitta sin egen ”röst och varumärke” och att orka fortsätta och att det har tagit tid att bygga upp online kan vara utmanande. Då gäller det att vara envis och konsekvent med det man gör. 

Gabriella är inte alltid den som gillar att göra samma saker och vara repetitiv. Men det kanske är det som också driver henne menar hon. Att hitta nya lösningar till automatisering. 
Det repetitiva som jag tycker är lite tråkigt driver mig att hitta nya sätt att jobba smartare. 

Det som Gabriella också kan tycka är utmanade är att hänga med i allt som händer. Det är ju inte bara hon som har ett bolag online, det är miljontals. Dessutom finns ju inte bara Facebook idag, det finns så många plattformar, så att hålla sig uppdaterad och veta vad som funkar nu har också varit tidskrävande. 

Vad tror du om framtiden för denna typ av jobb? 

- Jag tror att det bara är början. Vår värld utvecklas och jag tror att fler och fler vill styra sin tid mer och jag tror att det i framtiden kommer vara färre som är lojala och jobbar år ut och år in för en arbetsgivare. De som växer upp nu vill ha ett friare liv och kunna bestämma själva.

Hon lyssnade på en framtidsforskare i våras och det han sa tycker jag stämmer bra överens med vad hon tror. Om 5 år kommer hälften av de jobb vi har idag vara borta. Men det betyder inte att hälften av jobben är borta. De kommer i stället ersättas av nya jobb. I stället kommer det finnas fler olika jobb i framtiden. Fler än vad vi har idag, jobb vi inte ens förstår idag  kommer att finnas. 

- Men den digitala världen och online är något jag är helt övertygad om, kommer vara kvar, men kanske i lite andra former. Så framtiden är ljus, man måste bara våga ge sig in i den.

Gabriellas tips till andra 

  1. Våga börja. Men tro inte att du blir framgångsrik över en natt. Det tar tid. 
  2. Våga investerai att lära dig hur det fungerar, ha en mentor, som du kan få stöd av. Även om det kanske kostar lite, så kommer du lyckas snabbare och framför allt ökar sannolikheten att lyckas.
  3. Lär av dina misstag.  

Ingen gör allt rätt direkt. Du kan lära dig mycket av att halka i diket ibland. 

 

  1. Släpp dina rädslor och du måste våga vara offentlig. Det går inte att gömma sig bakom en produktbild eller en logga.
  2. Nätverka mycket. Att arbeta i denna industri är byggt på att skapa relationer. Oavsett om du är offline eller online.

Här kan du följa Gabriella

Svenska;

Facebook:https://www.facebook.com/LyckasmedGabriella
Insta: https://www.instagram.com/lyckasmedgabriella/

Engelska 

Facebook https://www.facebook.com/gabriellaMHgrotenfelt/
Insta  https://instagram.com/gabriellagrotenfelt
Linkedin https://linkedin.com/company/gabriellagrotenfelt
TikTok; https://tiktok.com/@gabriellagrotenfelt

Websida: gabriellagrotenfelt.com

Och sist även på 

https://solo.to/gabriellagrotenfelt

Nina Jansdotter
Webbpedagog