Susanne Ritzen hamnade i resebranschen av en ren slump. Hon reste jorden runt när hon var 22 år och därefter hittade hon en liten notis i en dagstidning om att resemedarbetare söktes till ett kontor i Danmark. Hon fick det drömjobbet utan någon branschutbildning. Först arbetade hon i Danmark ett år och sedan öppnades det en filial i Sverige som hon var med och drog igång. Här berättar hon om sitt arbete på Hummingbird Lifesyle Travel.

Det är en nischad researrangör. Hon förklarar affärsidéen: De är fabriken, som skräddarsyr passande intressanta och spännande resor, där alla ingredienser bokas direkt utan några fördyrande mellanhänder. Detta innebär att gästerna kan dra nytta av många fördelar i form av uppgraderingar, måltidspaket, rabatter med mera tack vare att de köper in direkt från hotellen och olika samarbetspartners.

- Det blir mycket innehåll för pengarna. Då vi guidar våra gäster i det stora utbudet eftersom det annars det kan vara övermäktigt att veta vad man ska välja. Där kommer vi in i rollen. Vi vet exakt vart man ska åka för den budget man har och hur man ska lägga upp pengarna för att få mest innehåll för sin investering, säger Susanne entusiastiskt.

De vill vara nära sina gäster så de kan ta fram helt precis rätt resa till det pris man har tänkt sig för resan. Några av resmålen som de har störst efterfråga på är Seychellerna, Maldiverna, Costa Rica, samt Västindien och kryssningar. Det kan vara allt från en veckas kryssning kombinerat med en vecka på en resort i Karibien. Kan vara ett äventyr med egen hyrbil på ön La Reunion som avrundas med en vecka sol och bad på grannön Mauritius. Det kan också vara en härlig husbilresa på Nya Zeeland som avrundas med en lyxig ö-vistelse på Fiji före hemresa.

De har mycket kunskap om destinationerna

Eftersom de är mycket specialiserade på vissa resmål krävs det en mycket stor destinationskunskap vilket kräver att de själva utforskar sina resmål. Vilket de gör med jämna mellanrum.

- Vi åker även på inköps- och resemässor, där vi möter våra samarbetspartners som är hotell och andra leverantörer i de olika länder vi säljer resor till, för att diskutera hur kan erbjuda våra gäster en ännu högre reseupplevelse med många fördelar.

Deras fokus och målsättning är att sälja välpaketerade drömresor till Exotiska resmål, såsom Mauritius, Maldiverna, Seychellerna, Söderhavet, Karibien och även marint tema med kryssningar och yachting, repeterar hon.

Ett annat mycket viktigt fokus för dem är hållbar turism, fortsätter Susanne. De är lite extra inriktade på att erbjuda boende på små charmiga lokalägda boutiquehotell, framför stora hotellkedjor. De rekommenderar ofta att man ska äta på de lokala restaurangerna och gynna resmålet.

- Vi klimatkompenserar för alla resor vi säljer - både för flyg, hotell, hyrbil med mera samt även såklart våra egna resor också.

Vilket är ditt favoritresmål?

- Mina favoritresmål är många. Jag drivs av att upptäcka nya resmål. Sist var jag på Costa Rica vilket var ett helt ljuvligt resmål med värme, exotisk natur, vattenfall, vulkaner och ett fantastiskt djurliv!

Att vara aktiv kombinerat med avkoppling gillar hon mest. Maldiverna är ett annat favoritresmål. Snorkling, dykning god mat och avkoppling passar henne utmärkt, tillägger hon.

De utvecklar sig och sina koncept hela tiden, menar Susanne. Varje vecka är det någon ny resa som de tar fram och som kommer med i våra nyhetsbrev och som hamnar på sociala medier. En nyhet de tittar på just nu är hur de kan kombinera tågresor på ett exotiskt sätt på deras resmål och de kikar även på att utveckla ö-hopp i Västindien/Karibien. Detta eftersom vi märker en ökad efterfrågan på resor där man kan vara borta en längre tid än tidigare samt att få fler upplevelser på en och samma resa.  

Det märks verkligen att Susanne trivs med sitt jobb. Hon menar att de flesta som har valt resebranschen som sin karriär vet hur svårt att sluta.

- De flesta som valt resebranschen som sin karriär vet hur svårt det är att sluta. Glädjen, inspirationen, resmålen och möten med människor - både kunder, kollegor och samarbetspartners är svårt att ge upp! Jag känner precis samma sak! Jag älskar mitt drömjobb, avslutar Susanne med ett stort leende.

Nina Jansdotter
Webbpedagog