Av Carin Andrén

Många använder Facebook främst i privata sammanhang och delar bilder och textinlägg med vännerna. När det gäller yrkessammanhang så är Linkedin den plattformen man vanligtvis använder sig av. Alltfler upptäcker att även Facebook kan vara bra när det gäller att söka jobb och för att utvidga sina professionella nätverk. Nina Jansdotter, karriärcoach som är väldigt aktiv i sociala medier har själv prövat olika plattformar att nätverka på.

Vilken plattform passar?

Nina tycker att man kan använda vilka plattformar man vill. Det finns människor på alla plattformar som du känner och om du söker jobb så kan de se det och tipsa dig om arbetsgivare som rekryterar. Det omvända gäller också. Om du får upp ögonen för något uppdrag som kan intressera någon annan så kan du signalera om det till den personen. Nina säger:

- Det är inte nödvändigt att ha vattentäta skott emellan de olika plattformarna bara man vet vad man gör. Man kan mixa. Jag tycker man ska välja den eller de plattformarna som man tycker är roligast, där man känner sig hemma.

Nina Jansdotter har skrivit en bok som heter Nå ut med Facebook – Lär dig använda sociala medier för att stärka ditt varumärke. Det är hennes tredje bok om sociala medier. De sociala medierna förändras ständigt och det gör vårt beteende också. Det utvecklas en ”netikett”, en kod för vad som är rätt beteende på nätet. Nina berättar:

- Utvecklingen går i en rasande fart och så fort en bok är färdig så finns det mera att tillägga. Vi lär hela tiden nytt när vi är närvarande i de sociala medierna. Särskilt om man är aktiv med att göra inlägg och kommunicerar mycket.

Byta fokus

Om Facebook är favoriten, hur använder jag den? Om jag brukar lägga ut bilder på barn, husdjur etcetera, hur byter jag fokus? Man kan till exempel bestämma sig för att ha ett sidosyfte med sin närvaro, börja följa företag, organisationer, personer och andra instanser som man är intresserad av att följa för att hålla sig uppdaterad om vad som händer. Det går att rikta inlägg till vänner eller låta inläggen vara offentliga. De offentliga kan ses av alla, även eventuella arbetsgivare som kanske är nyfikna på vem du är inför en intervju. Nina fortsätter:

- Du får tänka på att du har ett slags eget varumärke att förvalta. Du lämnar spår efter dig och bara du är medveten om det så tänker du dig för. Det är inte fel att dela med sig lite av sin personlighet och humor, bara det håller en acceptabel nivå. Om du vill utöka ditt nätverk i jobbsyfte så är det en fördel att låta inläggen vara offentliga.

Komma igång

Man kan börja på enklaste sätt genom att börja följa ett företag, sedan ett till, en intressant person, en till och så vidare. Se vad det ger, kommentera om det passar. Pröva att göra ett inlägg. Håll utkik och om du ser att ett företag har tagit hem en stororder exempelvis, så kan det vara lämpligt att ta kontakt med dem. Då kanske de inte ens har hunnit formulera en jobbannons och då visar du att du är på alerten. Att gå med i grupper på Facebook och Linkedin är också bra. Där kan man lära känna människor med gemensamma intressen. Det står också var och en fritt att starta nya grupper.

- Var gärna specifik med vad du kan och vill jobba med, vilken position och vilka branscher som är tänkbara.

Kritik

När man blir mer aktiv i sociala medier så kan man råka ut för kritik på olika sätt. Det kan kännas obehagligt, tycker många. Hur ska man göra? En som har erfarenhet av det och som till och med har utsatt sig för experiment när det gäller det är Nina Jansdotter. Hon säger:

- Man kan välja hur man vill reagera, det är inte så farligt egentligen. Sådana situationer följer med att man kliver fram. Saklig kritik kan man bemöta på ett sakligt sätt. Fula påhopp säger oftast mer om den som uttryckte kritiken. Det kan handla om avundsjuka eller allmänt gnäll. Det finns alltid en och annan negativ person därute, det bara är så. Fortsätt göra din grej oavsett det.

Även om du är nöjd med din arbetssituation som den är idag så är det bra att ha en viss omvärldsbevakning. När den dagen kommer när det är dags att byta jobb, då är du redan lite orienterad om vad som händer. Det där företaget som du har följt och vet en del om, söker då en sådan som du. De som sköter de sociala medierna i de stora företagen har god koll på vilka som engagerar sig och gör inlägg på deras sidor.  Nina Jansdotter avslutar:

- En del företag annonserar endast i sociala medier och ingen annanstans. Man går inte alltid ut i vidast möjliga krets till att börja med, eftersom det tar så mycket tid. Det är för båda parter ”learning by doing”. Om företaget gjort lyckade rekryteringar tidigare genom att fiska upp någon via kontakter i sociala medier, då är chansen större att man gör på liknande sätt igen.