Liliane Sallander, har jobbat med hudvård och kosmetika under många år. I sitt jobb tar hon fram nya idéer, förslag, eller bygger på produkter baserad på kundens varumärken, önskan, placering på marknaden, samt utvecklar kundens nuvarande produkter. Liliane har även grundat det egna hudvårdsföretaget By Liliane.

Som svar på frågan hur hon kom in på denna banan så berättar Liliane att efter hennes utbildning till hudterapeut så blev hon mer och mer, efter hand intresserad av själva kemin i produkterna, så att hon själva skulle kunna bygga formler.

Kemin i ingredienser fascinerar mig, och i lika grad, kemin i huden dess byggnad, funktioner, som organ, detta blev ett stort intresse då det finns en klar kemin samband med varandra. 

Hur kom du in på denna banan?
Genom min utbildning som hudterapeut, blev jag efter hand mer och mer intresserad av kemin i produkter, vad den gör med mera. Kemin i ingredienser fascinerar mig och i lika grad, kemin i huden,   dess uppbyggnad samt funktion. Det finns flera samband här och detta blev ett stort intresse för mig att lära mig mer om.

Måste man ha formell utbildning för jobbet?
Jag vet inte riktigt men så klart att man måste ha en ordentlig kemiutbildning men formuleringen kan man lära sig att göra med hjälp av professionella ledning och arbete i en kosmetiskfabrik. De personliga egenskaper man behöver ha är nyfikenhet och kreativitet samt uthållighet och en känsla för trender.

Att få utmärkelser som bästa produkterna är det bästa med att ha hennes jobb, tillägger hon med ett smittande skratt. Samt att inom branschen så arbetar de med ständig innovation vilket kräver både lyhördhet och känsla, samt är utmanande.

Jag vill vara bäst i min bransch på att driva innovationer, säger Liliane med eftertryck.

Hur ser konkurrensen ut?
Konkurrensen är nyttig. Den tvingar mig att vara alert hela tiden. Men jag vet inte exakt hur konkurrensen ser ut i Sverige. Däremot har jag stor respekt för de produkter som produceras i Sverige.

Vad har du för tips till de som vill ha ditt jobb?
Ta en ordentlig basutbildning och visa att sedan på jobbet att du har de egenskaperna som krävs. Om du vill ha jobbet ber inte om det skaffa det, avslutar Liliane.