Många avger nyårslöfte bara för att det är tradition – och inget de ens funderar på att det är något de ska hålla. En del blir tvärtom besvikna på sig själva för att de inte kunde hålla ut med löftet hela året. Om du vill sätta ett nyårslöfte som du faktiskt vill hålla, då finns det några tips på vägen.

1. Titta tillbaka till tidigare år

Hur har det gått andra år när du har satt ett nyårslöfte? När fungerade det inte så bra? När lyckades du hålla något? Ta lärdom av tidigare erfarenheter.

2. Förbered dig lite innan

Visst kan du sätta ett löfte där och då när du skålar i bubbel, men det kanske inte blir helt genomtänkt. Förbered gärna ditt löfte någon dag innan och ta dig tid att tänka och känna in något som gör skillnad i ditt liv om du uppnår det. Något med mer mening än något du mer eller mindre kommer på i stunden.

3. Utgå ifrån dig själv

Ge ett löfte utifrån något som du själv vill ha som mål, hellre än något för att någon annan säger att du borde. Din partner, dina föräldrar eller vänner- de får sätta sina egna mål, istället för att styra dig och hur du gör med ditt liv. Du gör de förändringar som du själv vill. Det är inte hållbart att ta över andras drömmar och drivkrafter. Bäst motiverad blir du om motivationen kommer inifrån dig själv.

4. Likna det vid mål

Att kalla det för mål hellre än ett löfte gör det mer konkret. Det är en fördel om du kan bryta ner ditt nyårsmål i mindre delmål, så att det blir lite lättare att nå milstolparna flera gånger under året och inte när året är slut.

5. Begränsa antal områden

Hellre än att lova en mängd olika saker. Begränsa målen/löftet till att handla om max tre områden. Till exempel ett om hälsa, ett om jobb och ett om din egen personliga utveckling. Känns det för övermäktigt med tre olika, så fokusera på enbart en sak och ge det all din energi.

6. Var realistisk

Ett bra nyårsmål ska vara inspirerande och innebära en förändring i ditt liv, men samtidigt vara realistiskt. Om du har mycket att göra och är ovan vid att prioritera tid för att till exempel ta en löprunda, är det mindre troligt att du kommer att hålla ett löfte om springa mist tre gånger i veckan. Kom ihåg att om du lovar att springa minst en gång i veckan och håller det så innebär det 52 fler löppass mer än du tränar nu. Och det är bra det också.

7. Skriv ner ditt löfte

Det som skrivs ner blir ofta mer kraftfullt än att du bara tänker vad det är du ska göra för typ av förändring. När du har bestämt dig vad det är du vill genomföra, skriv ner det, så blir det mer tydligt och på riktigt

8. Berätta för de som stöttar dig

Du kan gärna berätta om ditt löfte till de du vet kommer att stötta och peppa dig på vägen. Kanske kan ni till exempel även träna tillsammans om det är att öka träningsdosen som är ditt mål. Däremot är det en fördel att undvika att prata om det till de som kommer att säga ”det kommer du aldrig att klara”, eller liknande. I alla fall om du vet med dig att du kommer att bli nedslagen av deras ord. Om den typen av kommentarer väcker din vilja att visa dem att du visst kan, är det en annan sak.  Då kan du berätta för vem du vill.

9. Visualisera din framgång

Precis som framgångsrika idrottsmän- och kvinnor ofta brukar göra, när de till exempel programmerar bilden av de är först över mållinjen, eller liknande. Skapa en bild av dig själv som visar hur du redan har nått ditt mål. Som om det redan var sant. Bevara denna bild i ditt inre, som en vägvisare som visar var det är du ska.

10. Få in det långsiktiga tänket

Att lyckas hålla ett nyårslöfte är mer som ett maratonlopp än en uppgift för en sprinter. Få in det långsiktiga tänket redan under din planering. Det kommer att komma stunder då du vill ge upp. Skippa allt-eller-inget-tänket. Råkar du ut för en puckel eller platå. Förbered dig på att ta nya tag.

Lycka till och gott nytt år.

Nina Jansdotter är beteendevetare, föreläsare och coach. Hon har skrivit en lång rad böcker inom personlig utveckling och karriärplanering.