Av Nina Jansdotter
Jenny Daza, som numera driver säljrekryteringsföretaget TakeReference, blev headhuntad in i rekryteringsbranschen eftersom hon hade ett gott rykte som toppsäljare och på den vägen är det. Här delar hon bland annat med sig av tips kring vad du kan ha nytta av att tänka på i mötet med en rekryterare.
Först när Jenny kom in i branschen handlade det mest om att dra in nya rekryteringsuppdrag. Hon tyckte det var superkul, men hon fick också många insikter och tankar kring saker som kunde göras bättre.
- Jag sökte mig sedan till en annan rekryteringsfirma. En större där jag lärde mig mer om interim och konsulter och slutligen blev jag headhuntad av maken som drog i gång en rekryteringsfirma igen efter att ha byggt ett gasellföretag inom rekrytering för cirka femton år sedan, säger Jenny.
Att rekrytera mer med själ och hjärta och ett starkt personligt engagemang är något hon gärna ser i högre omfattning i branschen.
Vad är det roligaste med det att vara rekryterare?
- Det personliga mötet. Både med kund och kandidat. Man lär sig mycket om olika branscher och det är väldigt roligt att sätta sig in i vad för roll eller person de söker.
Att höra uppdragsgivarens och även kandidaternas historia och ambition är också en positiv del av en rekryterares arbete, tillägger Jenny. Att hjälpa arbetsgivaren få in en bra resurs samtidigt som det är roligt att headhunta kandidaten till ett nytt bättre jobb. Det är även utmanande och kul att sälja in uppdragen till toppkandidaterna menar hon.
Vad kan du tipsa de som ska träffa en rekryterare om? Vad kan någon tänka på i kontakten för att öka sina chanser?
Här har jag massor med tips. För det första så är det viktigt att du uppdaterar din CV och din LinkedIn-profil, som ofta är ganska intetsägande och fåordig. En trevlig och sanningsenlig bild på CV och LinkedIn är bra att ha.
Jenny märker att många toppresurser inte lägger så mycket tid på att uppdatera sina profiler. Dels har de inte tid, för de jobbar, dels så är de relativt bortskämda med att bli headhuntade.
- Men utöver det: kom i god tid och se till att lösa tekniken innan mötet. Kolla att du kommer in på möteslänken om det är ett digitalt möte. Förbered din pitch inför det specifika uppdraget, var påläst och engagerad.
Återkoppling är viktigt
En annan sak Jenny gärna lyfter fram är vikten av återkoppling. Det kan ske på flera sätt. Du kan gärna återkoppla till din rekryterare när du får ett möte med en arbetsgivare.
- Ring oss gärna innan mötet för en boost om du vill. Återkoppla direkt efter ett möte med din nästa potentiella arbetsgivare och hör även av dig om arbetsgivaren kontaktar dig. Håll oss uppdaterade helt enkelt.
Rekryteraren är din coach och denne vet mycket om uppdragsgivaren. De förstår hur de tänker och de kan därför lotsa dig fram. Ibland blir det missförstånd och då kan de hjälpa dig lösa det.
- Se också till att svara relativt omgående när din potentiella nya uppdragsgivare hör av sig. Det är förvånande hur många som inte är superalerta. Det ger ett mycket bättre intryck att vara snabb, precis som man förväntar sig att en toppsäljare ska vara, säger Jenny med eftertryck.
Var dig själv, men var alltid trevlig. Du vet aldrig när du behöver din rekryterare i framtiden, tipsar Jenny.
Innan och under intervjun
Innan intervjun är det bra att du läser på. Kolla in annonsen noga och besök bolagets hemsida för att förstå deras erbjudande och kolla gärna hur marknaden ser ut rent generellt inom den bransch som företaget är verksamt. Förbered dig även på alla tänkbara frågor.
- Vad kan du lyfta för relevanta erfarenheter och förmågor för just detta jobb? Tänk ut varför du skulle vara den bästa kandidaten för jobbet.
Sitt på ett lugnt och bra ställe om du får intervju över länk. Se till att det är bra ljus och ljud. Var dig själv och ha båda fötterna på jorden. Du kan till exempel visa att du är en bra säljare utan att vara för på, poängterar Jenny.
- Det är även värdefullt för dig att du sätter dig in i in i vad som är relevant för uppdragsgivaren, tänk som en VD och föreställ dig vilka frågor VD vill ställa.
Gör gärna även en plan för hur du ska driva eller öka omsättningen för din potentiella nya arbetsgivare och beskriv den planen med entusiasm. Det är mindre viktigt om det är exakt rätt, men potentiella arbetsgivare går ofta igång på ett starkt engagemang.
Visa din kunskap
När det gäller högre tjänster så blir det mer relevant att du kan visa på djupgående branschkunskap att du har ett bra nätverk samt förståelse för olika processer i ett företag.
- Stick ut genom att namedroppa kunder, du har haft tidigare. Berätta om affärer du har stängt och hur du genomförde dessa.
Tänker du stanna långsiktigt? Är detta ett kliv på vägen mot något annat? Vad är din personliga vision framåt, är frågor som du bör vara klar över själv. Var ärlig. Det lönar sig, enligt Jennys erfarenhet.
Har du exempelvis haft ett indraget körkort, eller fått sparken från en arbetsgivare, se till att den informationen kommer från dig och inte från någon annan. En referens till exempel.
- Ha roligt under intervjun. Lyckas du få din rekryterare att känna din energi och driv? Lyckas du få hen att skratta? Ta fram det du vill visa av dig. Var dig själv, säger Jenny entusiastiskt.