Fotograf Precious People

Av Johanna Järvstråt

I det nybyggda huset The Spark på Medicon Village i Lund, ligger den nyöppnade bistron Bistro Merge som drivs av krögaren Sam Hellhager, en krögare som hoppas kunna bidra till innovation genom att vara en mötesplats för drivna – och hungriga – människor.

Konceptet för nyöppnade Bistro Merge förklarar Sam Hellhager som en kombination av café, pub och bistro med ett starkt miljötänk.

- Vi vill att de som äter här ska veta att de får den bästa kvalitet av kött och fisk med minsta möjliga miljöpåverkan. Vi tänker hållbarhet, lokalodlat och miljöriktigt. Ett exempel är att all fisk i vår sushi är MSC-märkt och att vi försöker att handla lokalproducerade råvaror i det vi kan, berättar Sam.

Anledningen till att han valde Medicon Village för sin bistro är på grund av den tillväxt och innovation som föds här, något som Sam också vill bidra till.

- På Medicon Village har vi bland annat sett företag gå från enmansföretag till 50 personer anställda, men för att innovation ska ske krävs det att människor möts och pratar idéer - och det är det mötet vi vill vara med att skapa genom god mat och dryck.

Det bästa med krögaryrket

Det är också människorna bakom mötena som Sam brinner för och som är en anledning till att han valde krögaryrket.

- Restaurangbranschen består av många olika människor som ska interagera och fungera tillsammans, både vad det gäller personal och gäster. Sedan är det såklart en utmaning i att uppnå detta som ny; man vill uppnå en varm och välkomnande miljö och då gäller det att fylla restaurangen, skapa event och innovation för att människors förväntningar ska mötas, förklarar han.

På frågan vad han har för tips till andra som också drömmer om att bli krögare svarar han skämtsamt att de ska fundera en gång till.

- Mer seriöst handlar det om att man måste veta vad man ger sig in i; även om man älskar service och integration mellan människor måste man också vara beredd på att rensa avloppsrör, städa toaletter och leverera under högt tryck. Att mingla med gästerna är kanske den roligaste delen, men det är också en liten del av ett stort omfång av vad det innebär att vara krögare, avslutar Sam Hellhager.

  

På torsdagarna har de After Work på Bistro Merge från klockan 17.00