Fot: Jens C Hilner

Det är nytt år och med det nya året så trendar hashtaggen Rage Applying. Här går jag igenom lite om andra strategier som kan kommplettera att aggressivt massansöka jobb. Om du upptäcker att du inte länge trivs på ditt jobb eller att du har vuxit ur din nuvarande roll så finns det tre huvudstrategier:

  1. Att du bara hänger kvar ändå och gör inget åt det, som ibland kallas att du blir en quiet quitter. Du gör det bara det som krävs och inte mer och med mycket litet engagemang.
  2. Att du hör med din chef om det finns möjlighet att byta jobb internt, alternativt ändra dina arbetsuppgifter så att du för göra mer av det du gillar och kanske slippa någon annan uppgift. Många gånger kan det finnas fler möjligheter än du tror internt, så det kan ofta vara värt att ta chansen. Ibland säger chefen ”varför berättade du inte att du var missnöjd”
  3. Att du bestämmer dig för att du behöver byta jobb externt och du börjar aktivt se dig om efter nytt jobb.  Detta kan ske efter att du har talat med din chef och inte fått gehör, eller att inte ta upp det alls. Jag föredrar att man har haft samtal innan men det kan finnas anledningar att låta bli också. 

En del av de som är missnöjda med sitt jobb blir helt enkelt förbannade för att de inte anser att de blir sedda för sin kompetens och ej heller får den lön de tycker förtjänar. De använder då ilskan till att söka jobb med ett väldigt högt tempo – det som i på TikTok blev en trendande hashtagg #rageapplying. Att de söker jobb på ett ”aggressivt”. De som har detta beteende är oftast ”talanger” som är eftertraktade och vet om det. De är ofta mycket fokuserade på att höja sin lön och bli befodrade snabbt och inte bara på allmän jobbtrivsel. Sedan när de har fått nytt jobb kommunicerar de detta också intensivt i sociala medier.

Och det kan ha sina fördelar att riktigt fokusera och skicka många ansökningar, kontakta rekryterare och jaga en ny arbetsgivare på så vis ha mycket på gång samtidigt istället för att vänta på ett jobb i taget.

Det något vanligare sättet är dock att den som är missnöjd med sitt jobb låter det ta en period att landa ett nytt arbete. Det kan vara en bra idé att börja nätverka mer aktivt. De flesta jobb förmedlas nämligen genom nätverk och inte genom jobbannonser. Så berätta för de du känner att du är öppen för nytt jobb. Och bli gärna mer aktiv i sociala medier. Det finns även jobbgrupper i sociala medier som du kan gå med i. Samt titta över din Linkedin-profil så att det är rätt sökord när rekryterare gör jobbmatchningar.

Men det är bra att anmäla sig på jobbannonssajter och till rekryterares databaser också. Du behöver även en bra CV samt ett utkast till personligt brev. Dessa ska dock anpassas efter jobbet du söker för bäst effekt. Att våga ringa spontantsamtal och presentera dig till företag som du tycker verkar intressanta kan också vara en vinnande strategi.

 

Beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotter coachar grupp och individ kring frågor rörande karriär, kommunikation och personlig utveckling. Sociala medier är även ett område som intresserar henne mycket.

Du når henne på nina@ninajansdotter.com 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog