Per-Eric Malm har jobbat som skrivande journalist i över trettio år. Det har varit en brokig och lärorik resa där han har fått med sig många erfarenheter i bagaget. Erfarenheter som han nu knyter ihop i sin roll som dokumentärfilmare. Här berättar han om hur han kom in på det området och vad han har på gång för filmprojekt just nu.

Först är det på sin plats att berätta lite om Per-Erics bakgrund. Han upptäcktes av Amelia Adamo, påstår hon i alla fall, och han frilansade länge för bland annat Veckorevyn och Aftonbladet Söndag. I mitten av 90-talet värvades han till Robert Aschbergs redaktion på Strix. Sedan dess har han varit runt på de flesta produktionsbolagen och arbetat med allt från att skriva frågor - eller svar snarare - till ”Jeopardy”, vara redaktör för talkshowen ”Adam” till att avslöja hästpratare med dold kamera på ”Insider”.

Hur kom du in på att börja arbeta med dokumentärfilm?

- Jag träffade av en slum den regerande svenska mästaren i minne, Mattis Ribbing. Han berättade om sporten och vilka fantastiska prestationer de tävlande utförde. Så jag och en kollega bestämde oss för att följa dem under ett halvår. På vinst och förlust. Det resulterade i ”Sveriges coolaste landslag”, som först sändes på SVT 2014 och sedan TV4 2016.

Minnesfilmen följdes sedan upp med en dokumentär om det svenska laget till den internationella matematikolympiaden i Chiang Mai 2015. Den döptes till ”Att älska matematik” och sändes på Kunskapskanalen, tillägger Per-Eric.

Vad är det roligaste respektive det mest utmanande med ditt jobb?

- Att få bestämma allt helt och hållet själv. De bästa idéerna har i och för sig oftast de fotografer och redigerare som jag jobbar med. Men då får jag i alla fall bestämma att vi gör som de föreslår. Det svåraste är däremot att få ekonomin att gå ihop. Om förlusten inte blir förödande så känns det som en seger.

Vad har du på gång just nu?

- Just nu är vi mitt uppe i produktionen av uppföljaren till filmen om mattegenierna. Vi tar oss an ämnet från andra hållet, så att säga. Vi följer under ett helt läsår fyra elever som inte älskar matematik. De kämpar med att nå gymnasiekompetens.

Till ”Att älska matematik” fick de stöd av privatpersoner, CSR-avdelningar och stiftelser. Samtliga tackades i eftertexterna.  Om någon har något tips eller till och med kan tänka sig att bidra själva till en inspirerande film om att övervinna matteångest, som tyvärr är ett vedertaget begrepp i dag, så skulle det vara oerhört värdefullt, avslutar Per-Eric med eftertryck.