Av Nina Jansdotter

I Johan Wanselius företagande kombinerar han olika branscher och erfarenheter. Dels så arbetar han med trycksaker, sedan i drygt tjugo år. Dels så förbättrar han människors hälsa, så att de mår bättre. Johan säljer Bemer, som ett hjälpmedel som gör att kunderna förbättrar sin mikrocirkulation. Den metoden fick han själv hjälp av när han var utbränd eftersom han drev på för hårt i sina bolag. Sedan har Johan även ett tredje spår där han hjälper entreprenörer att skapa lönsamhet och framgång i sina företag, via en utbildning som heter Academy of Excellence, där vi jobbar med olika nycklar till framgång och varje tillfälle leds av en expert inom sitt område.

Det bästa med att vara företagare är att enligt Johan att han kan välja när han vill jobba, hur intensivt han vill jobba och om han vill köra ett race själv eller bygga med kollegor eller andra samarbetspartners. En stor fördel är såklart också att han kan välja var han vill jobba.

- Den största utmaningen med att vara driven är just att man älskar att jobba och många gånger jobbar för mycket och prioriterar lite galet. Det har jag dock lyckats bli bättre på och jobbar nu markant mindre och förstår att jobb inte är allt, Det finns en uppsjö av andra saker som är viktigare. En annan utmaning är att eftersom jag driver olika bolag i olika branscher, så måste man ofta skifta fokus och då är det dåliga samvetet en tung brottningsmatch som ibland är svår att vinna.

Han trivs bra med en kombination av olika företag

Anledningen till att Johan kombinerar de olika företagen är att han såklart gillar att få kunder att synas, då han har jobbat med trycksaker så länge och kan hjälpa till med allt från layout till tryck till montering på plats. Sedan när han jobbade som mest och började må riktigt uselt så fick han en sådan enorm bra effekt på sin kropp av BEMER. Även hjärnan kom igång igen efter tunnelseendet. så han vill nu även hjälpa andra att må bättre, genom att behandla sig 8 minuter på morgonen och 8 minuter på kvällen.

- Samma sak är det med Academy of Excellence. Första gången jag gick utbildningen för åtta år sedan ökade vi resultatet, omsättningen och fick en jättefin verktygslåda att ha till hands under kommande utmaningar. Av den anledningen så valde jag faktiskt att gå den igen efter fem år. Då hade vi gått från att vara tre personer i ett litet bolag som omsatte knappt tre miljoner på en ort till att vara 50% delägare i ett holdingbolag med drygt  tjugo personer, 21 miljoner i omsättning och ett flertal orter.

Den resan vill man såklart att flera ska göra och det är enormt kul att träffa alla energiska personer som antingen vill synas, må bättre eller växa i företagandet, säger Johan entusiastiskt.

Omväxlingen ger honom mycket

Han tillägger också att har även har ganska lätt att ledsna om han gör samma sak hela tiden. Dock är Johan väl medveten om att det man fokuserar på växer, vilket gör att han nu aktivt väljer när och vad han ska fokusera på, och sedan får man växeldra lite beroende på säsong och företag.

Fördelarna med ett sådant upplägg är många, likaså nackdelarna såklart, fortsätter han. Den största fördelen för honom är nog friheten och variationen. Exempelvis kunde han spontant skjuta på dotterns start på förskolan en vecka för han ville hänge längre med henne och det var relativt okej i arbetsintensitet. Den största nackdelen är att man hela tiden känner att man borde och kan göra mer i respektive bolag.

- Jag brukar numera trösta mig med att när jag ligger efter och har jobbat 30 timmar en vecka och har dåligt samvete över arbetet, så tänker jag på de veckor jag jobbat över 90 timmar.  Jag hann inte allt på jobbet då heller. Prioritering, blockering av tid och räkna på vad som faktiskt lönar sig är ett par viktiga faktorer att ha i bakhuvudet.

Till andra som jobbar med flera bolag eller ett bolag som har mycket att göra är att dels sondera vad man tjänar pengar på och varför. I ett av Johans bolag drog han i handbromsen och halverade omsättningen och ökade lönsamheten. Det blev även mindre stress. Nu bygger han upp det igen och har slagit förra årets omsättning redan i början av augusti, med ett mycket trevligare resultat, fortsatt mindre stress och hösten ser ännu bättre ut.

Våga vara okontaktbar

Ett annat viktigt tips är att våga vara okontaktbar. Det kan låta konstigt men du måste kunna ta en dag där du inte nås och bara jobbar med det strategiska och långsiktiga, enligt honom.

- Låt vissa bränder brinna upp.  Du kan omöjligt släcka alla och har du får många bränder att släcka så jobbar du fel. Och det är väldigt få saker som är så panik att man inte kan vänta en dag på svar.

Generellt så tycker Johan att kommentaren "du driver ju eget, klart du inte hinner något annat eller kan ta semester då" är helt galen.

- Då har man byggt fel och måste tänka om. I alla fall om man ska orka driva en längre tid.

Och alla kunder har inte alltid rätt, tillägger Johan med eftertryck. Hanhar flera gånger rekommenderat kunder till kollegor i olika branscher, 20% av dina kunder tar 80% av din tid. "Ge bort dem" till dina konkurrenter istället och ha det trevligare själv med kunder som du gillar och faktiskt tjänar pengar på.

- Väldigt få som sysslar med välgörenhet, värdesätt din tid och var stolt för det du gör!