Maria Villanueva är grundare för BeautyQlick, som bygger på en idé som hon har haft ganska länge, men den tog fart på riktigt i början av 2019, då hon började på en Female Founder acceleratorprogram som heter Shessup.  Det var då hennes idé gick över från en dröm till att bli verklig och nu, ett år senare gör hon lanseringen.

BeautyQlick är Nordens första AI-drivna webbplattform för nästa generations sociala handel. Tanken är att den ska bli den bästa oberoende plattformen online för skönhet.

- Detta ska vi bli genom att ge våra användare personliga rekommendationer utifrån deras unika behov och profil. Med andra ord vill vi eliminera det eviga sökandet efter bra skönhetsprodukter. Idag köper tre av fem personer fel produkter som inte passar deras behov utifrån rekommendationer som de fått av butikspersonal, förklarar Maria.

 Dåliga rekommendationer, som kostar tid och pengar, för både konsumenterna och även varumärken som inte når ut till rätt målgrupp. Men framförallt bidrar det till ett slöseri av naturens och miljöns resurser, tillägger hon. Genom deras AI-  rekommendation funktion  kommer de kunna analysera deras användare och deras specifika skönhetsprofil och eliminera allt, eftersom dessa felmatchningar och felköp, kan undvikas.

 - Vi kommer kunna ge våra användare, baserad på deras favoritvarumärken och deras personliga profil, tips på produkter som funkar för bäst för dem. Vi bygger en plattform för smink och skönhet, som är vad Spotify är för musik. Vår AI rekomendation blir smartare för varje gång den används.  

- Varumärken kommer i sin tur kunna använda vår plattform och insikter och få information och hur de prestera per kategori. 

Lite om bakgrunden

Bakgrunden till hur konceptet kom till var att Maria flyttade hem från London 2005. Hon hade jobbat som skönhetsrådgivare för Chanel, och insåg då hur mycket svårare det var för henne att hitta smink för hennes hudton i Sverige. Hon kunde aldrig bara gå till en butik och hitta rätt nyans utan fick spendera mycket tid med att surfa runt online men det var ändå svårt att hitta rätt, upptäckte hon.

- Bristen på sortiment för mörkare hudtoner gjorde att jag alltid fick köpa två olika färger att blanda för att få fram min nyans. 

Under hennes år som skönhetsrådgivare, förstod hon vikten av att ge rätt rekommendation på skönhetsprodukter, baserat på kundens personliga hudtyp och problem. För Maria är skönhet verkligen en investering du gör för dig själv och det är inte alltid lätt att hitta rätt produkter, som fungerar just för dig och felmatchade produkter är både dyrt och slöseri med tid, anser hon.

- Mitt letande efter rätt produkter för mig resulterade i att jag 2016 skapa en recensionssida för skönhetsprodukter, Webbplatsen fick allt fler träffar det var då jag märkte att det fanns ett verkligt behov av att ge riktiga recensioner från andra användare. Och det var här idén till det nuvarande konceptet föddes. 

Så 2019 tog Maria sina bröllopspengar, som de skulle använda för att gifta sig i Italien under 2020. Kanske ändå allt händer av en anledning då de inte hade kunnat gifta sig där ändå som situationen blev, tillägger hon. Istället använde hon pengarna till att finansiera hela plattformen själv.

Det krävdes mod att göra detta men hon kände att det var nu eller aldrig. Hon fick mycket stöd av sin kille, som tyckte att jag gjorde helt rätt. Han har alltid stöttat henne och hennes projekt och de har varit ihop i över tio år, utan att vara gifta så de kan vänta tio år till tänkte hon, tillägger Maria med ett leende.

- En av mina stora källor för hjälp och kunna ha en trygg plats att hämta stöd har varit dem olika kvinnliga nätverksträffar som Feminivest och HON nätverket har anordnat.

Vad är det roligaste med att vara företagare inom skönhetsbranschen?

- Det som jag brinner för, är att vara med och driva digitaliseringen och hjälpa olika varumärken att nå till sina kunder på ett mycket enklare sätt.  Vi kommer att driva trafik till dem olika e-handlarna och vara bryggan mellan informationssökande kunder och kunna vara oberoende. 

Många litar inte på nuvarande omdöme och recensioner, men framför allt den nuvarande modellerna kommer att bytas ut mot (USG ) user-generated content. Man vill ha äktheten och varumärken vet om detta, menar hon.

Vad har varit utmanande hittills?

- Det som har varit utmanade är att axla olika roller på en samma gång, men nu är vi ett riktigt bra team med hög kompetensnivå, jag och mina co-funders Malin Åsheim som CFO och Åsa Brengdahl som CMO och nu även Akshata Meshram som Data scientist.

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog