Av Nina Jansdotter

Carina Swartz kom in på skönhetsbranschen genom hennes mamma Laine och hennes väninna Agneta, som startade Rosenserien för 35 år sedan. Hennes mamma arbetade som frisör och märkte att hennes hud inte mådde bra av alla starka kemikalier som fanns i hårfärgning, permanentvätskor och schampon och funderade då om man inte kunde framställa schampon och hudvårdsprodukter på naturlig väg och så kom Rosenserien fram. De var så långt före sin tid, för 40 år sedan hade ingen hört talas om ekologiska råvaror och att de inte skulle vara testade på djur, de var pionjärer inom detta område, inleder Carina entusiastiskt.

För 25 år sedan fick hennes mamma cancer i lever och galla, utrensningsorganen och på endast fyra månader var hon borta. Hon var en renlevnadsmänniska men Carina är övertygad om att alla gifter hon utsattes för på hårsalongen satte sina spår i kroppen.

- För mig var det en självklarhet att ta över företaget efter mamma och berätta om att det finns naturliga alternativ till all konventionell hudvård.

Mer om varumärket

Rosenserien har som sagt funnits i 35 år och nu innan sommaren lanserade de även en ekologisk och vegansk hudvårdsserie för män tillsammans med Tony Irving, Sweden Eco skincare for men. De bygger sina hudvårdsprodukter på enbart naturliga råvaror och växter och örter är ekologiskt odlade. De har sin produktion i Sverige för att ha kontroll över att kvaliteten alltid är den bästa, menar hon.

- Produkterna är baserade på ekologisk och rättvisemärkt aloe vera istället för vatten, vilket gör dem dryga och effektiva. Vi använder äkta rosenolja, den lyxigaste och finaste olja du kan ha till huden. Det går åt 5000 kilo rosor att framställa en liter rosenolja. Produkterna är godkända av Djurens rätt och internationella Peta, vilket innebär att vi inte testar produkterna på djur och att de är vegancertifierade.

De har allt från tvålar och schampon till rengöring och krämer för ansikte och kropp. Hela deras tänk kretsar till att produkterna ska vara det bästa både för människors hälsa och miljö, tillägger Carina.

Ni vann nyligen ett pris? Berätta om priset och det sammanhanget.

Ja. vi är så glada och stolta över att vår deodorant i serien Sweden Eco skincare for men vann innovationspriset Best New Organic Beauty Product i Natural and Organic awards Scandinavia 2019. Prisutdelningen skedde på Eco life Scandinavia som är nordens största marknadsplats för hållbara, naturliga och ekologiska produkter. Här samlas tusentals företag, uppköpare och andra besökare för att ta del av framtidens produkter.

De har fått fram en ekologisk, vegancertifierad och enligt Carina, effektiv deodorant som består av naturliga salter istället för aluminiumklorid och med en förpackningsdesign som tilltalar männen. De tror jättemycket på den här produkten och det gjorde även de som röstade och juryn som slutligen valde oss till vinnare.

Vad betyder det att få sådana utmärkelser?

- Det betyder enormt mycket, vi är så glada och tacksamma. Det kommer att ge produkten en försäljningsskjuts framåt och vi uppmärksammas mycket som företag. Priset visar att vi är innovativa trots att vi har funnits så länge på marknaden.

 

Vad kännetecknar ditt ledarskap och entrepenörskap?

- Jag skulle säga att jag drivs av passion och glädje. Glädjen att kunna hjälpa människor att må bättre, har du en fin hud så ökar självförtroendet hos individen. Jag vill göra en skillnad för den här planeten och bara använda miljövänliga produkter som inte lämnar spår till nästa generation.

Carina är driven och framåt som person och då får man med sig människor på vägen, enligt hennes erfarenhet av ledarskap. Hon försöker att se varje person hon träffar och ge beröm till sina medarbetare när de gör ett bra jobb. Hon vill att alla ska vara med på tåget och trivas på jobbet.

Vad är det roligaste med ditt företagande?

- Att jag får träffa så mycket härliga och underbara människor, det är det bästa. Att jag får utveckla fantastiska produkter som verkligen uppskattas av användarna.

Vad kan vara utmanande?

- Det är att få tiden att räcka till, man vill så mycket när man driver ett företag framåt.

Vad har du för planer för företagandet framöver?

- Jag jobbar hela tiden med produktutveckling, det finns massor med produkter som saknas där ute på marknaden och nya spännande råvaror som dyker upp. Sedan vill vi gärna utanför Sveriges gränser i lite större omfattning än vad vi är idag så vi kan växa med bolaget och bli större. En ambition är att alla svenska kvinnor ska välja naturlig hudvård i framtiden.

 

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog