Vad tänker du på när du hör ordet mindfulness? Många tror att mindfulness, eller medveten närvaro som jag föredrar att kalla det, handlar om att sitta i med benen i kors och tänka på ingenting. Eller att låta livet bara hända. Men mindfulness handlar om att träna sitt fokus och sin uppmärksamhet. De handlar också om förmågan att reglera sina känslor och att vara sin egen bästa vän. Med andra ord så är mindfulness ett kraftfullt redskap för dig som vill stärka din förmåga att leda både dig själv och andra.

När jag föreslår en mindfulness-övning för chefer och ledare som jag coachar möts jag ofta av tveksamhet och skepsis. Som tur är så är de allra flesta av mina klienter nyfikna och ingen har hittills motsatt sig att prova. Och de allra flesta har blivit positivt överraskade även om . många av dem är prestationsinriktade individer med kort tålamod som kanske hade hoppas på att något magiskt skulle hända redan vid första tillfället. Men riktigt så funkar det dessvärre inte. Som med det mesta krävs det långsiktighet och regelbunden träning för att märka av effekterna fullt ut.

När du tränar mindfulness ökar du din förmåga att lägga märke till vad som pågår både inom dig och runt omkring dig i din omvärld. Du blir mer uppmärksam på rent kroppsliga signaler av exempelvis oro och stress och du blir mer medveten om dina tankar och känslor så att du kan agera på dem med ett större lugn även i pressade situationer. På engelska kallas detta för att vara ’resilient’ vilket är guld värt för chefer och ledare som ofta har en stressfylld vardag med ständiga förändringar, tuffa beslut, alltför många möten och hård press från flera olika håll.

Men fördelarna med mindfulnessträning för dig som är chef och ledare stannar inte där. Du stärker nämligen även din förmåga att lära dig nya saker. Din hjärna är programmerad att minnas det du fokuserar på och träning i att rikta din uppmärksamhet dit du vill och behålla den där kommer att öka din både din koncentrations- och din inlärningsförmåga. Det hjälper dig även att sätta dig in i nya situationer snabbt och effektivt. Uppmärksamhetsträning är en central del inom mindfulness. Ett exempel på en sådan övning kan vara att fokusera på andetaget eller att ge all uppmärksamhet åt ett av dina sinnen under några minuter. I början kommer det att kännas utmanande och som att uppmärksamheten vandrar iväg och tankarna kommer farande vilket är helt naturligt för det är så våra hjärnor är konstruerade. Efterhand kommer du att träna upp din förmåga att fokusera allt längre stunder och när tankar och distraktioner dyker upp kommer du allt eftersom ha lättare att hitta tillbaka till ditt fokus igen.

Ytterligare en fördel med mindfulness för dig som arbetar som chef och ledare är själva förhållningssättet. I mindfulnessträningen övar du på att möta vad som än dyker upp inom dig eller i din omgivning med nyfikenhet, öppenhet och vänlighet istället för att försöka kontrollera, bedöma och mota bort det som kanske är obehagligt eller oväntat. Detta accepterande och icke-dömande förhållningssätt både gentemot dig själv och andra kommer att hjälpa dig att bygga mer tillitsfulla relationer vilket är en av de viktigaste grundpelarna i ett framgångsrikt ledarskap.

Men mindfulness kan och ska inte beskrivas med ord utan det måste upplevas. Är du nyfiken på att prova? Jag bjuder på en enkel mindfulnessövning som bara tar några minuter.

Enkel mindfulnessövning

  1. Hitta en avskild plats där du kan vara några minuter utan att bli störd. Glöm inte att sätta telefonen på ljudlöst.
  2. Sätt dig sedan eller ställ dig med en avslappnad men stolt och värdig hållning. Om du sitter ner kan du välja att låta händerna vila på dina lår med handflatorna neråt och om du står låter du bara armarna hänga avslappnat längst med sidorna av din kropp. Se till att du har båda fotsulorna mot golvet och att du sitter eller står stadigt och balanserat.
  3. Slut dina ögon om det känns bekvämt för dig. Annars kan du fästa blicken mot en punkt på golvet framför dig och låta den vila där genom hela övningen.
  4. Börja med att ta några djupa andetag helt i din egen takt för att landa lite. Ägna sedan någon minut åt att lägga märke till det som är här och nu. Notera vad det finns för ljud omkring dig, om det finns några dofter eller smaker eller någon känsla eller förnimmelse i din kropp. Och om det är möjligt så försök att möta vad om än dyker upp med nyfiken öppenhet och vänlighet. Allting som är får lov att vara precis så som det är utan att du behöver kontrollera, bedöma eller ändra något.
  5. Rikta sedan hela din uppmärksamhet till ditt andetag under några minuter. Se om du kan följa andetaget hela vägen in och hela vägen ut. När dina tankar vandrar iväg, för det kommer de att göra, så riktar du bara vänligt tillbaka uppmärksamheten till andetaget igen.
  6. Börja sedan försiktigt att röra lite på händer och fötter och sedan hela kroppen innan du öppnar ögonen igen, ifall du haft dem slutna, och återgår till verkligheten igen fylld med ny närvaro.

Hanna Svensson driver bolaget Kravallapa där hon hjälper individer och organisationer att utvecklas mot nya mål och att hantera förändringen som krävs för att nå dit. Med bakgrund som VD, chef och ledare i snabbväxande tillväxtbolag har hon lärt sig den hårda vägen om att nå framgång utan att det sker på bekostnad av den egna eller andras hälsa och välmående.

Nina Jansdotter
Webbpedagog