Brukar du gnälla? Det brukar de flesta av oss ibland. Men visste du att serotonin och endorfin, som är må bra-hormoner, minskar när du gnäller? Kortsiktigt ger det alltså vissa belöningar men på lång sikt mår du dåligt av det och blir dessutom impopulär bland dina arbetskamrater.
Liria Ortiz är psykolog och psykoterapeut samt har skrivit flera böcker varav den senaste heter ”Konsten att gnälla. Stoppa gnäll – hos andra och dig själv”. Ett ämne hon också regelbundet föreläser om.
Hur kommer det sig att du skrev boken?
– För att jag ville bidra till att minska de negativa psykologiska effekterna av gnällandet. Omgivningen och en själv mår sämre av att gnälla. Men det handlar inte om att du ska sluta gnälla. Istället handlar det om att välja när och hur ofta du ska göra det. Helt enkelt begränsa gnället, förtydligar Liria Ortiz. Men det är otroligt svårt.
– Ibland säger folk till mig att ”Du är en sådan som aldrig gnäller.” Jag önskar att det var så, säger Liria Ortiz och skrattar hjärtligt men tillägger att ”så enkelt är det inte. Jag hamnar också där. Vad jag eventuellt gör lite snabbare är att ta mig ur, eftersom jag har tränat upp mig.” ”Liria, stopp, nu är du igång!” säger jag till mig själv. Då stoppar jag mig själv lite tidigare istället för att fortsätta och fortsätta gnälla.
– Huvudregeln är att uppmärksamma och stoppa. Ibland kan du även fråga dig själv ”Vill jag göra det här?” Då kan du bestämma dig för att jo, nu vill jag gnälla! Då är det helt ok. Gnäll så mycket du vill under 15 minuter! Och gör därefter något annat. Eller så blir svaret ”Nej, så intressant är det inte, jag blir bara frustrerad, det är det inte värt”. Då slutar du. Men ta ett medvetet beslut, uppmuntrar Liria Ortiz.
Vad är och vad är inte gnäll?
– Det är en väldigt bra fråga, svarar Liria Ortiz vänligt. Gnäll handlar om ett repetitivt beteende. Det är något vi gör väldigt ofta men inte har som syfte att hitta någon lösning, att komma till ett beslut, att göra något åt saken. Det är ett sätt att reglera sina känslor. Man känner sig missnöjd och då börjar man gnälla utan något syfte men för stunden kan det kännas lite bättre.
– Det är inte gnäll när du kämpar för dina eller andras rättigheter eller när du ger konstruktiv kritik, förtydligar Liria Ortiz. ”En definition av konstruktiv kritik är att beskriva problemet och föreslå en lösning på det.”
Vad kan man göra för att stoppa gnäll hos andra?
– Nyckelordet är uppmärksamhet. Ju mer uppmärksamhet personen som gnäller får, ju mer gnäller hon. Men du kan vänligt men bestämt försöka avleda personen, exempelvis genom att säga ”Du, vi har redan pratat om det här några gånger. Kan vi prata om något annat?”.
– Kom ihåg att inget fungerar jämt. Om det inte fungerar, kan du säga ”Det känns inte så bra för mig att prata om det igen. Därför vill jag inte prata mer om det. Men det handlar om mig, eftersom jag märker att jag blir ännu mer frustrerad då.”
– Om inte heller det fungerar, gå därifrån. ”Vet du vad, jag måste göra något annat nu.” Jag brukar rekommendera att ge några minuters vänlighet och lyssna men inte ställa några andra frågor som personen kan fördjupa sig i. Och kom ihåg att hemligheten är din uppmärksamhet. Det du uppmärksammar, får du mer av. Det du ger mindre uppmärksamhet, kommer du att få mindre av.
– Vad jag vill betona är att det inte handlar om att straffa personen. Istället handlar det om att skydda sig själv genom att vänligt lyssna en stund och bekräfta vad personen känner: ”Jag förstår att det kan vara svårt att känna så. Vad kan du göra åt det?” Men även säga att ”Nu vill jag göra något annat” om personen inte respekterar dina gränser och bara fortsätter. Givetvis med dina egna ord och formuleringar.
Vad går att göra för att stoppa gnäll hos sig själv?
– Det första är att träna dig på att vara uppmärksam på dig själv. När eller hur kommer lusten att gnälla över dig? Ofta noterar vi att ”Oj, oj, nu gnäller jag igen.” När du märker det, rekommenderar jag att du stoppar dig själv. ”Nu är jag inne på det spåret”. Pratar du med någon annan kan du säga ”Nu har jag börjat gnälla igen och egentligen vill jag inte det, vi börjar om.”
Liria Ortiz fortsätter: ”En av mina väninnor och jag noterade att när vi träffades, brukade vi klaga på och gnälla om olika saker. Då kom vi överens om att vi skulle ge det 15 minuter och därefter prata om något annat.”
– Börja med att uppmärksamma gnället och lägg sedan till strategier som att djupandas eller fundera ”Är det här vad jag egentligen vill?” eller ”Om jag fortsätter att gnälla nu, blir jag gladare?” Många gånger är svaret nej. Vad som är otroligt centralt är att ta ett medvetet beslut. Känner du att du vill gnälla, är det helt ok. Men många gånger märker vi att vi inte mår så bra efter gnällandet. Och det enda som inträffar är att vi är blir ännu mer missnöjda än vi var innan vi började gnälla.
– Hur kan jag motivera mig att stoppa mitt eget gnällande?
– Att inte vilja bli mer missnöjd kan vara en motiverande faktor för att stoppa oss själva från att gnälla. För då mår vi sämre. Det du uppmärksammar, det du ger din tid och energi, det växer. Om du inte vill hamna där, kan du göra något för att stoppa dig själv? Andra gånger kan du fråga dig själv ”Hur kommer det sig att jag är så missnöjd? Kan jag göra något åt det?”
Om ditt svar är ”Jo, jag kan förändra det.” kan du göra en plan, söka stöd för att kunna genomföra planen och gå vidare. Eller – ”Nej, jag kan inte förändra något just nu!” Då handlar det om att tillämpa acceptans. Du accepterar det som händer just nu. Orden ”just nu” är oerhört viktiga. Det innebär inte att du ska acceptera en dålig chef hela ditt liv men just nu känner du att du inte har kraft för att kunna ta itu med det här. Då ska du börja förbereda dig. Du kan inte göra något mer med chefen men kanske kan du skaffa dig mer kunskaper för att i framtiden kunna lämna arbetsplatsen eller vad som än som behövs göras.
Text: Marie Hagberg