Zaida Granath en pigg, glad och energisk kvinna i sina bästa år. Det har hon varit så länge hon kan minnas, och åldern har aldrig varit ett hinder. Hon började till exempel plugga basmedicin och kraniosakral terapi i december 2020 och siktar på att bli klar terapeut innan hon fyller 70. 

Zaida arbetar både med hälsa och som lärare i skolan. Hon anser att hon arbetar med skolans finaste klass, som hon får njuta av tre dagar i veckan. Många frågar henne om hon inte ska pensionera sig på riktigt med tanke på åldern, då hon är snart 69 år men så länge hon anses kunna göra nytta, och hon trivs så stannar hon kvar, berättar hon.

- Det är skolan som är anledningen att jag inte satsat helt och hållet på friskvård och nätverkande. Jag tycker att allt är så himla roligt, och har aldrig varit bra på att välja antingen eller, utan alltid både-och. 

Till yrket är Zaida lågstadielärare och Montessorilärare, men har jobbat inom familjen med egna företag sen tonåren. Först lanthandel och tygaffär med föräldrarna, BP bensinstation med hennes första man och vid sidan av undervisningen i skolan har hon  oftast haft något nätverksföretag som hon  ägnat sig åt på lediga stunder.

- Tupperware till exempel var roligt att börja med en kväll i veckan när barnen var i skolåldern. Med åren har jag förstått att jag måste göra saker som jag verkligen gillar för att få ett bra liv. Får jag dessutom lite pengar över till resor, musikinstrument, motorcykel, båt eller sportbil är det förstås ett stort plus, säger Zaida, med ett leende.

Hennes motorcykel bytte hon mot sportbil när hon blev mormor för 11 år sedan, och när hennes artrosknän protesterade skaffade hon en bekvämare bil.

- Musik kan man lyckligtvis ägna sig åt livet ut, och när jag fick tinnitus av att spela 60-talsmusik på elbas i ett Coverband köpte jag en nyckelharpa. 

Den passar lika bra till folkmusik som dryckesvisor. Ett av hennes fritidsnöjen är att tävla i Nyskrivna snapsvisor, och det har blivit några medaljer och en VM-titel.

- Av gratisnöjen älskar jag naturupplevelser, svamplockning, fjällvandring, fiske, trädgårdspyssel, sol och bad, läsa, titta på ishockey och konståkning, och det senaste året Zoomwebinarier om hälsa eller musik. 

 

Hälsan i fokus

Eftersom det funnits en hel del hälsoproblem i familjen, som till exempel astma, reumatism, åderbråck, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och migrän med mera  ville Zaida försöka hitta naturliga produkter för att hon själv inte skulle drabbas alltför  mycket, och naturligtvis för att ha möjlighet att hjälpa familjen i första hand. Det visade sej snart att även andra behövde hälsoprodukter. 

Det första hon investerade i var Bemer. Magnetterapi kallades det tidigare, numera säger man en fysikalisk vaskulär terapi som ökar mikrocirkulationen i kapillärerna och förbättrar syreupptaget. Hon började använda den när hon hade stora problem med åderbråck/ venöst återflöde i vaderna.

- Efter några månaders användning kunde jag ställa in en åderbråcksoperation jag stått på väntelista till. Omöjligt att vara tyst med förstås.

När en familjemedlem fick problem med njurarna köpte hon en vattenjoniseringsmaskin. De är verkligen många som haft glädje av den. Zaida har donerat en njure för tio år sedan och behöver därför vara extra försiktig med den hon har kvar, och vatten som är filtrerat, basiskt, antioxidantiskt och hexagonalt är kanske det allra enklaste sättet att förbättra hälsan, menar hon.

- Dessutom har jag hela tiden delat med mej av vattnet till vänner och bekanta som fått hämta utan kostnad. Många har valt att köpa en egen maskin av mig efter ett tag. Det kostar ju att köra bil två gånger/vecka för att fylla vattendunkar också.

Eftersom hon, enligt hennes själv,  är nästan störande social och gärna samlar vänner och bekanta runtom sig  i olika sammanhang har familjen stått ut med att hon bjudit hem till hälsokvällar eller soppluncher där man fått prova på Bemer, Kangenvatten, detoxte, allsköns kosttillskott, vitaminer, hälsodrycker, cbd med mera. Det har varierat med årens lopp, men hon har alltid varit nyfiken på att testa nya produkter för att må bättre, och har de varit tillräckligt bra har hon valt att dela med sig av dem i form av nätverksförsäljning. 

- De flesta företag erbjuder mycket bra utbildning om produkterna, främst Bemer och Enagic som är investeringar/kapitalvaror. Även företag som säljer förbrukningsprodukter som man oftast beställer varje månad har bra utbildning. Det hör väl till läraryrket att vara nyfiken och intresserad, och jag är "nörd" när det gäller att lära mig nya saker. Jag vill förstås dela med mig, informera och se till att kunderna blir nöjda. 

Den största glädjen är faktiskt när någon okänd hör av sej och berättar att någon de känner rekommenderat mig för att de ska köpa någon produkt. Det händer faktiskt ofta numera, säger hon och fortsätter. Men det är inte försäljningen i sej som gläder mej, utan att kunder, vänner o bekanta hittar något som förbättrar deras hälsa. 

- Jag vet att många anser att man bara kan ha ett företag om man ska lyckas. Det kanske stämmer om det handlar om att tjäna stora pengar och göra karriär inom ett företag. Jag har inte varit så road av det, utan väljer och vrakar bland hälsoprodukter, har roligt och får lite extra guldkant på tillvaron.  

De finns förstås stor konkurrens och ett enormt utbud av produkter. Hon väljer med hjärtat, och försöker alltid omge sig med duktiga uplines och egna engagerade medarbetare, förklarar hon.

- Jag har sedan länge en Facebooksida;  Granath Hälsoprodukter där jag lägger ut allmän information om mina produkter, men lika ofta må-bra-tips och  gratis nyttigheter från naturen. 

På senare tid har hon haft turen att få goda och inspirerande rådgivare att samarbeta med, vilket bidrar till både personlig utveckling och bättre marknadsföring på sociala medier. 

- Nu har jag hittat  nya  spännande företag, t.ex Homcare, som satsar  på utveckling av probiotiska produkter för hälsa, hudvård och hushållet, och det är verkligen något som "alla" har glädje och nytta av. Även Arctic, som har naturliga hälsoprodukter med innehåll av vitamin-och antioxidantrika nordiska bär med mera.   

Det är vad hon nu vill prioritera i framtiden. Hon  hoppas förstås att hitta några fler  samarbetspartners som också vill ägna sej åt detta nytänkande, och att hon kan vara ett stöd och inspiration för de som vill ge det en chans. 

Råd till andra

Zaidas råd till andra som ska välja vad man vill arbeta med är att det måste vara något man själv tycker om och använder, helst något många/alla behöver och mår bra av och att man omger sig med människor man kan lite på och tycker om, menar hon.

- Utan stöd och pepp och någon som kan svara på frågor rinner det lätt ut i sanden. Jag önskar mig och alla mina hälsokollegor ännu mer nöjda kunder, ett fint liv med god hälsa, och gärna en liten eller stor inkomst för att få guldkant på vardagen.

Nina Jansdotter
Webbpedagog