På Medicon Village finns det närmare trettio drivna, kvinnliga VDar. Möt fyra av dem idag på Internationella Kvinnodagen den 8 mars, då de delar med sig av bland annat sina bästa tips på hur vi kan uppmuntra kvinnligt ledarskap.
Karin Bryder
Karin Bryder är VD för Invent Medic Sweden AB, som har varit på Medicon Village från 2015, och hon har varit VD där sedan flytten hit. Innan dess drev hon en konsultverksamhet tillsammans med två kollegor, och har varit VD på ProNoxis AB. Invent Medic är i en omställningsfas där en produkt, efemia kontinensstöd, ska bära hela bolaget.
Pandemin slog till deras första ”riktiga” år med många nya distributörsavtal i Europa, där deras partners har varit helt nedstängda. De har ytterligare en efemiaprodukt på gång, en menskopp, som under mars kommer att skickas ut till 60 kvinnor för en första användartest.
Tror du det skiljer sig att vara kvinnlig VD inom life science branschen jämfört med övriga branscher? Vad är speciellt?
- Jag tror inte det skiljer sig mellan branscher. Det finns många kvinnor inom Life Science på alla nivåer så det är mer naturligt att det är här vi är.
Hur kan man uppmuntra kvinnligt ledarskap?
- Genom att tidigt lära ut vad det innebär att vara en bra ledare, att ta det redan i grundskola, gymnasiet och på ett bra sätt genom högre studier kan vi alla lära oss vad som är en bra ledare.
Att det finns de man kan fråga vad det innebär att vara ledare, projektledare, VD, CFO, forskningschef och så vidare är viktigt. Mentorprogram tror Karin också är bra för att få ökad diversitet i ledande positioner.
Anki Malmborg Hager
PainDrainer, där Anki Malmborg Hager är VD, flyttade in på Medicon Village i september 2019, precis när The Spark stod klart. Hon själv har varit på Medicon Village sedan januari 2013, i olika roller. Anki har varit VD i PainDrainer i 1,5 år, det vill säga sedan bolaget startade sin operativa era och flyttade in på The Spark.
Utmaningen i ett nystartat bolag är, tyvärr, alltid kapitalet, menar Anki. Man behöver en historia och bevis på företagets briljans för att attrahera kapitalet. Och kapital för att skapa historien och beviset.
- Vi jobbar just nu med vår första produkt - en app som, baserat på AI, ska hjälpa personer som lever med smärta att få en högre livskvalitet.
Ankis främsta styrka är att ta idéer/uppfinningar och göra företag av dem. Det betyder att hon oftast har varit med vid bolagens födelse och sedan stannat ca 3-5 år, innan hon lämnat vidare sina ”bebisar”. De bolag Anki varit med och startat och också axlat VD rollen initialt i är Diaprost, Cantargia, SenzaGen och PainDrainer.
Tror du det skiljer sig att vara kvinnlig VD inom life science branschen jämfört med övriga branscher? Vad är speciellt?
- Jag har ju aldrig varit manlig VD och heller inte varit verksam i någon annan bransch än life science, så jag tycker det är en väldigt svår fråga. Jag tror det handlar om personlighet och kompetens snarare än kön och bransch.
Hur kan man uppmuntra kvinnligt ledarskap?
- För mig handlar det om att göra det du brinner för. Tycker du om, och är du intresserad av, att utveckla människor, blir du också en bra ledare.
Hanna Sjöström
GPX Medical har varit på Medicon Village sedan 2019 och är nu ett alumnibolag till SmiLe-inkubatorn. Hanna Sjöström har varit VD i GPX Medical sedan januari 2019 och noterade bolaget på Nasdaq First North i oktober 2020.
Hanna fick också möjlighet att ringa i börsklockan på Medicon Village. Hon har tidigare haft ledande positioner i internationella storbolag.
- Vi arbetar för att få vår medicintekniska produkt för kontinuerlig lungövervakning av för tidigt födda barn CE-märkt och FDA-godkänd, med målet inställt på marknadslansering år 2023.
Tror du det skiljer sig att vara kvinnlig VD inom life science branschen jämfört med övriga branscher? Vad är speciellt?
- Jag möter relativt få andra kvinnliga VDar oavsett bransch, och särskilt få kvinnor som är VD för noterade bolag, men just inom Life Science på Medicon Village i Lund är representationen av kvinnliga VDar god och det gläder mig.
Enligt Hanna kan vi uppmuntra kvinnligt ledarskap genom att synliggöra kvinnliga ledare och visa på förebilder. Hon hoppas att vi i framtiden inte bara se fler kvinnliga ledare, utan också fler kvinnliga ägare och investerare.
Annette Säfholm
Gedea har haft kontor på Medicon Village i drygt fyra år. Första åren hade de kontor vid SmiLe-inkubatorn och var sen bland de första att flytta in i de nya kontorsrummen i The Spark, där de kunde expandera. Annette Säfholm har varit VD i Gedea i lite mer än fyra år och det är hennes första VD-uppdrag.
Gedea utvecklar en behandling för bakteriell vaginos. Bakteriell vaginos är ett tillstånd som drabbar 10 - 30% av alla kvinnor och orsakar illaluktande flytningar och ökar risken för allvarliga infektioner. Just nu pågår en större studie på kliniker i Malmö, Helsingborg och Stockholm och ett antal kliniker i Storbritannien. Studien är viktig för att kunna visa att behandlingen är effektiv för att både behandla bakteriell vaginos och förebygga att den kommer tillbaka.
Tror du det skiljer sig att vara kvinnlig VD inom life science branschen jämfört med övriga branscher? Vad är speciellt?
- Min uppfattning är att life science branschen har kommit långt med jämställdhetsarbetet. Inom life science styrs väldigt mycket av fakta och resultat och jag tror att saklighet gynnar jämställdheten.
Gedea är verksamma inom kvinnohälsa och vi arbetar hela tiden för att öka intresset för kvinnohälsa inom branschen. Glädjande nog ser vi att globala life science-bolag intresserar sig för kvinnohälsa, tillägger hon.
- Jag tror att chefer och ledare har en viktig roll i att uppmuntra sina medarbetare till karriärutveckling genom att utveckla ledaregenskaper. Det är viktigt att kvinnor med potential att bli ledare också får stöd för det tidigt i karriären.
- Inkubatorer och Universitet spelar en viktig roll i att uppmuntra unga kvinnor till entreprenörskap.
Se hela listan över kvinnliga VDar i verksamheter som finns på Medicon Village:
Acrivon AB Kristina Masson
Agardh Consulting Pernilla Agardh
Aqilion AB Sarah Fredriksson
Betahälsan AB Eva Ekesbo
Cancerkompisar Inga-Lill Lellky
CR Competence AB Anna Stenstam
Fysioforte Pia Schoug
Gedea Biotech Annette Säfholm
GPX Medical Hanna Sjöström
In2cure AB Helene Hartman
Invent Medic Sweden AB Karin Bryder
Invest in Skåne AB Ulrika Ringdahl
Stretch HR Monika Kumlin Larsson
Medicon Village Innovation AB Kerstin Jakobsson
Multihelix AB Ursula Hultkvist Bengtsson
PainDrainer AB Anki Malmborg Häger
Perituskliniken Åsa Dahm
Pia Schoug Sjukgymnastik Pia Schoug
Redoxis AB Malin Hultqvist Hopkins
Retorikbyrån Susanne Hedin & Co Susanne Hedin
Smidi AB Annika Nilsson
SmiLe Incubator Ebba Fåhraeus
Solve Research and Consultancy AB Alejandra Castro Nilsson
Speximo AB Malin Sjöö
Truly Labs AB Karin von Wachenfeldt
Truly Translational Sweden AB Karin von Wachenfeldt
VATI of Sweden AB Eva Vati
Xinnate AB Helene Hartman
Xintela AB Evy Lundgren-Åkerlund