Peter Lundell har fem barn och är gift med Jenny Lundell, sedan tjugosju år. De driver den digitala Gårdsbutiken Hagalunds Gårdsmat. Med digital Gårdsbutik menar de att man beställer från deras hemsida Hagalundsmat.se sedan levererar de hem till ditt kök, med sin kylbil, inom Skånes gränser. Här berättar han om sitt företagande och varför de gillar att arbeta inom denna nisch.

Peter inleder med att beskriva Hagalunds Gårdsmat som sitt eget drömskafferi, där de samlat småskaligt producerat mathantverk.  Mat som producerats med långsamma naturliga "gammaldags" metoder, utifrån ett kunnande kring mathantverkande och stort etiskt hänsynstagande

- Mat vi själva vill äta, helt enkelt. Detta är något jag brinner för och som är en stor del av att vara mig - en önskan om att leva mer efter naturens regler.

Hur kom du in på att driva eget företag inom detta område?

- Allt är min fru Jennys fel.! Skämt åsido, år 2002 flyttade vi ut från Malmö, till Hagalunds Gård, för att träna hästar. Det gjorde vi också under flera år, men vi fick även barn, närmare bestämt fem barn i ganska tät följd. När vår yngsta dotter Nikki kom år 2008, så insåg vi att inte kunde vara bra föräldrar till fem barn och samtidigt träna 30 hästar, som vi hade i träning då.

De drog därför kraftigt ned på hästträningen och hästarna fick flytta till andra tränare. Följden blev att de fick en hel del ledig mark på gården. Jenny, som alltid varit extremt stor djurvän, hade varit vegetarian sedan 15-års ålder.

- Hon menade att det skulle vara fel av resten av familjen att köpa anonymt kött i affären, som fötts upp och slaktats industriellt, När de vi hade mark över för att kunna föda upp djur själva.

Jenny köpte då in några får och sade till Peter, att om de inte kunde föda upp lammen. På ett sätt att de fick leva ett naturligt bra liv och om vi sedan inte kunde hitta ett bra småskaligt slakteri. Samt om de inte kunde förmå sig att köra lammen till slakteriet när det var dags.  Då skulle ingen annan i familjen heller gå till affären och köpa kött vi inte visste något om.

- Det kändes som en utmaning, men när det var dags för slakt så visste vi att lammen hade haft det bästa de liv de kunde få och vi visste att allt skulle gå lugnt till på det slakteri vi valt. Efter att ha besökt och utvärderat flera slakterier. Det hela ledde faktiskt till att även Jenny började äta kött, men då så klart bara från vår egen uppfödning!

Så Hagalunds Gårdsmat började som en form av självhushållning. Snart anslöt sig grannen som hade kossor och som också ville tillbaka till det mer gammaldags - lite mer långsamma - sättet att föda upp djuren. Sedan blev de med utegrisar och därefter har samarbetena med andra småskaliga gårdar som delar vårt tankesätt successivt blivit fler - allteftersom vad de själva vill äta, förklarar Peter, med stor entusiasm.

Vad ger det dig att vara företagare inom din nisch?

- Det absolut roligaste med att jobba med småskalig djurhållning är att få se hur djuren trivs när de får leva ett naturligt liv i mindre flockar med mycket utevistelse. Bara en sådan sak som att få se ett gäng utegrisar i närmast total eufori få böka upp ett helt fält som det sedan skall odlas ekologiskt på, är en ynnest.

Sedan också att få träffa alla människor. De som också brinner för att erbjuda ett alternativ till den vanliga livsmedelsindustrin, är något som ger otrolig energi, fortsätter han. Det ger också mycket att få arbeta och träffa andra, som också skriver sina gårdar med odlingar med djur i symbios. För att inte tala om att få träffa alla fantastiska kunder som verkligen vill göra skillnad genom maten de äter.

Detta är något de gör utifrån en passion för äkta mat och god djurhållning och de har inga illusioner om att kunna gå plus på en gårdsbutik med småskalig gårdsmat. Men de kämpar med att få det att nå upptill att gå runt i alla fall. Men djurhållning med djuren i centrum är kostsamt. För att djuren skall må bra så är det deras bestämda uppfattning att man inte kan tränga ihop många djur på för små ytor. Ta till exempel deras gård, där ytorna enligt lagboken tillåter 120 tackor. De har emellertid märkt att djuren mår bäst om de inte är fler än ungefär 15 - 20 tackor på detta utrymme.

- Blir de fler så rubbas harmonin i flocken och dessutom hinner inte gräset att växa i den takt det betas. De fasta kostnaderna är emellertid lika höga som om vi hade haft betydligt fler djur. Så det är en utmaning att få småskalig djurhållning att gå ihop med ekonomi - men den småskaliga djurhållningen är själva kärnan i Hagalunds Gårdsmat och något som vi aldrig kommer lämna.

På gång i sommar

Säsongen för Hagalunds Gårdsmat börjar lida mot sitt slut. Under sommaren har de inte så många leveranser inplanerade. Men de har ändå en jättespännande nyhet inför sommaren: Ekologiskt glasshantverk från Gute Glass - helt utan tillsatser. De är superglada över att få samarbeta med Jimmy och Klara som driver Gute Glass.

- De har precis samma tankesätt som vi.  Maten skall vara naturlig utan tillsatser. Dessutom värnar de om djuren. Kon får ha kvar sina kalvar för att ge di. Bara en del av mjölken tas för att användas av människan, resten får kalven. Med start i början av juni kommer vi kunna erbjuda hemleverans av Gute Glass till i alla Skåne, vilket är superkul.

Ni satsar mycket på samarbete av olika slag, hur kommer det sig?

Grunden för Hagalunds Gårdsmat bygger på just det småskaliga. Vi vill inte växa på så sätt som livsmedelsindustrin gör, genom att öka antalet djur. Vi tror istället på samarbete mellan småbruk där ett mindre antal djur föds upp i harmoni med naturens regler på små familjegårdar där varje djur behandlas som en individ.

De tror också på samarbete med de många fantastiska mathantverkare som finns i Skåne och som utgör ett alternativ till industrin. De tror på äkta vara utan tillsatser.

- Med Hagalunds Gårdsmat sätter vi ihop ett skafferi av den mat vi själva vill äta, utan samarbete hade det inte varit möjligt, avslutar Peter.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog