Linn Mayer har arbetat som kiropraktor i elva år. Hon driver kliniken Klinikum i Åkersberga i helt egen regi. Här berättar hon bland annat hur det hela startade samt vilka utmaningar det är i hennes bransch. Hon ger även bra tips kring om man expanderar sitt företag från en till flera anställda och vad man behöver tänka på i den processen.
Linn bor lantligt några mil utanför Stockholm tillsammans med min familj. Hon är gift och har två barn som är åtta respektive nio år gamla. Linns första klinik startade hon tillsammans med sin mamma, som är massageterapeut, i hemorten Köping, Larssons kiropraktik & hälsocenter hette den.
- Jag pendlade mellan min dåvarande bostadsort Sundbyberg och Köping dagligen och drev kliniken fram tills jag fick mitt andra barn. Min syster som examinerades till kiropraktor ett par år efter mig köpte företaget och drev det vidare tillsammans med mamma och yngsta systern, som är hud-& spaterapeut.
För sex år sedan lämnade de innerstadspulsen i Sundbyberg för att bygga hus lantligt öster om Stockholm i Österåkers kommun. Under samma period startade hon upp sitt andra företag i ordningen, det som skulle bli Klinikum och som är namnet på både verksamheten och företaget hon driver idag.
- Med vid uppstart var även min ”högra hand” och anställda kiropraktor Ida som redan var etablerad i kommunen. Hennes kontaktnät och driv underlättade uppstarten av Klinikum betydligt.
Kliniken ligger belägen vid Åkers kanal i Åkersberga i stora ljusa lokaler som alldeles nyligen har byggts ut. De som arbetar där just nu är tre kiropraktorer, en massageterapeut och en PT med fler kompetenser inom bland annat KBT/coaching och kostrådgivning.
Fördelen med att arbete i ett team
Anledningen till att vilja driva en klinik med flera olika terapeuter är flera, förklarar Linn. Dels erbjuder de ett brett utbud av kompetenser - vilket möjliggör att de kan hjälpa flera människor att bli kvitt sina besvär och dels kan de även säkerställa att ständigt kompetensutveckla varandra för att kunna hålla en hög kvalité på sina tjänster.
- Vår absolut största fördel med att vara fler är även att vi kan arbeta i team kring de patienter som har ett sådant behov. Vi lägger då tillsammans upp en plan som innefattar rehabilitering/träning och behandling med målet att patienten ska bli kvitt sina besvär.
Framgången i detta är att patienten själv gör jobbet - men med deras hjälp och uppföljning, tillägger hon. Många uppskattar deras koncept att kunna få flera olika tjänster ”under samma tak” och där de även har ett samarbete oss terapeuter emellan.
- En annan fördel med att vara fler är att det är lättare att bemanna kliniken - man turas helt enkelt om under semesterperioder och lovdagar och erbjuder således hög tillgänglighet till de som behöver boka en tid.
Vad har du för utmaningar som företagare inom din nisch?
- Utmaningarna i vår bransch kan vara flera. Som vårdföretagare gäller det att ta hänsyn till fler parametrar än många andra branscher. Som vilket företag som helst så behöver ett vårdföretag vara vinstdrivande men där den etiska aspekten spelar in och väger tungt.
Marknadsföringen och paketeringen av deras tjänster måste vara etiskt försvarbara. Lockpriser och klippkort skulle kunna tänkas vara smart rent företagsmässigt - men går inte stick i stäv med vårt uppdrag som vårdgivare, nämligen att värna patienten.
- Det kan ibland vara utmanande rent tidsmässigt. Patientmötet med journalskrivning är alltid högsta prioritet. Ibland behöver patienter lotsas vidare från oss till annan vårdgivare alt till en annan terapeut hos oss - då behöver detta samordnas och följas upp. Vi sköter själva alla inkommande samtal, mail och städning av kliniska ytor.
Är det fullbokat en dag och många ”avvikelser” dyker upp kan man lätt hamna efter i schemat vilket leder till en ökad stress när man arbetar med människor. Som vårdgivare lägger man allt fokus på patienten som inte sällan har väldigt ont.
- Att alltid försöka hjälpa patienten både med behandling och att vara närvarande i samtalet kräver att man själv måste vara fokuserad och i balans, vilket givetvis i sig kan vara en utmaning vissa dagar.
Vad är det bästa med ditt jobb?
- Det både jag och mina kollegor ofta känner oss väldigt tillfredsställda med är att våra patienter och kunder kommer tillbaka till oss - för att de är nöjda. De rekommenderar oss till nära och kära just för att vi är professionella på det vi gör och arbetar oerhört ambitiöst för att få patienten till rätt plats och hjälp.
Det är ytterst ett tecken på att det är en förtroendebransch de verkar i och måste förtjäna, annars kommer inga återkommande kunder eller rekommendationer, menar Linn.
- Människor väljer att komma till oss och betala privat för att det är värt det.
Hennes mål
Målet på kort sikt är att fortsätta utveckla verksamheten i den riktning de går i just nu. Givet ombyggnationen så gäller det att ”fylla rummen” så att de kan erbjuda tillräckligt många tider från samtliga av våra professioner.
- På längre sikt ser jag en möjlighet att skala upp verksamheten, både med antalet terapeuter och behandlingsformer men även få en geografisk expansion.
Vad som är viktigt vid en expansion av företaget varierar troligen mycket beroende på vilket sätt man väljer att göra det på, att växa organiskt eller ta in kapital eller lån.
- Jag har erfarenhet av att växa organiskt från enmansföretagare till att ha två anställda medarbetare och underkonsulter och kan dela med mig utifrån det.
Det Linn tror är viktigast när man vill expandera utöver att ha en plan och god analys av den egna marknaden- är att hitta rätt personer att göra det tillsammans med. Vilka egenskaper har du, och vilka behöver dina medarbetare eller parters bistå dig med? Att ha motivet till expansionen klar är också viktig så att satsningen blir välgrundad.
- Se till att ha timing! Att vara om sig och kring sig kan till synes ge intryck av att man når framgång genom en slump men är ett resultat av engagemang och flit.
Deras klinikflytt från hennes privata villa till deras nuvarande lokaler var en sådan tillfällighet - ett slumpartat studiebesök i lokalen de ville titta på - och det visade sig att hyresgästen skulle flytta på sig.
- En intresseanmälan lämnades på plats och vi fick ta över kontraktet. Absolut tur, men framför allt timing och engagemang som kunde möjliggöra vår expansion, avslutar Linn entusiastiskt.
Av Nina Jansdotter