Terho Koskela är född i Salla Finland fem mil från ryska gränsen vid polcirkeln. Han flyttade till Olofström i Bleking när han bara var ett och ett halvt år gammal. Här berättar han om hur det är att vara företagare inom hälsonischen.

För att först fortsätta historien om hur han hamnade i Sverige så var det så att Volvofabriken sökte arbetskraft och hans båda föräldrar började jobba där.

Jag började idrotta och hockey blev min passion. Sedan flyttade jag till Malmö där min hockeykarriär fortsatte till Frölunda HC. Spelade vidare i ett antal år i olika länder för att sedan bo i Stockholm i ett par omgångar. Jobbade som säljare på tidningen Metro samt Clear Channel.

Efter det så flyttade Terho tillbaka till Göteborg och jobbade med olika hockeyvarumärken under ett antal år och efter det startade jag företag inom kläder till fotbollsfans. Numera är det hälsa som gäller

Hur kom du in på hälsa? 

- Intresset har alltid funnit där och när jag fick möjligheten till att börja studera och sälja DNA analyser som är relaterade till kost så förstår man vilken möjlighet vi har inom alla möjliga områden att påverka hälsan. Din egen kunskap är din makt till bättre hälsa.

Vad driver du för bolag nu?

- Jag driver ett bolag som importera och säljer peptid bioregulatorer som också relatera till hälsan. www.pepvital.se

Vad är peptider?

- Peptider är till skillnad mot protein en kort kedja av aminosyror som vi framställer naturligt i kroppen för cellernas funktion, men som går ner med åldersprocessen. Det kan även ske om du utsätter vissa organ för högpåfrestning under längre tid.

Vad är det roligaste med att vara företagare inom din nisch? 

Det roligaste är att kunna hjälpa människor. Utmaningen är att de är få som känner till dem och att vi har ett reglerat system som begränsar viss kommunikation.

Vad har du för framtidsplaner?

- Att växa och målet är att peptid bioregulatorer skall bli ett självklart val för var och en.

 

Vad har du för tips till de som också vill starta ett företag?

  • Förberedelser är a och o.
  • Om du inte känner till branschen så lär dig den.
  • Det tar oftast betydligt längre tid än man önskar, har du uthållighet?
  • Gör en affärsplan och en budget för din egen skull, om du behöver finansiering så är det ett krav.
  • Använd olika organisationer för stöd och tips så som Nyföretagarcentrum där jag själv är rådgivare. De flesta är gratis.