Av Johanna Järvstråt

Storinvesteraren Paul Hickey förutspår i princip en dubblering av branschen inom 10 år i takt med att teknologin ersätter fler och fler arbetsuppgifter. Branschen det gäller är nätverksmarknadsföring; en bransch som när andra backar, stadigt ökar.
Lilian Druve är en av de många människor som idag arbetar med nätverksmarknadsföring, en bransch hon halkade in på medan hon spelade badminton i landslaget.

- Det var en tränare som presenterade det som ett sätt för oss spelare att arbeta samtidigt som vi spelade badminton, men även efter att vi lagt racketen på hyllan, berättar hon.

Nätverksmarknadsföring handlar i grund och botten om försäljning i flera led av olika oberoende återförsäljare som tillsammans utgör ett nätverk.

- I ett modern nätverksmarknadsföringsföretag kan kunderna köpa sina produkter direkt från moderbolaget via en hemsida som är kopplad till dig, medan du får provision på den försäljning du gör utan att behöva bunkra med ett lager. Samma kunder kan i sin tur registrera sig som återförsäljare via samma hemsida och på så vis får du i ett ytterligare led även provision på deras försäljning, förklarar Lilian Druve processen som utgör yrket.

Varför nätverksmarknadsföring?

Paul Hickey och Lilian Druve är dock inte de enda som förutspår en ljus framtid för branschen, som faktiskt går att spåra långt tillbaka.

- Nätverksmarknadsföring fanns redan på 40-talet och en som lovordar branschen är bästsäljande författaren Robert Kiyosaki, som bland annat skrivit ”The Cashflow Quadrant”, en bok som också tar upp ämnet, konstaterar Lilian.

Det som är speciellt med nätverksmarknadsföring är framför allt dess förmåga att skapa en passiv inkomst med hjälp av de led som Lilian förklarade, men också det faktum att du inte är bunden till en specifik arbetsplats, utan själv kan bestämma var och hur mycket du arbetar.

- Detta betyder dock inte att alla nätverksmarknadsföringsföretag är uppdaterade eller anpassade utifrån det du vill uppnå, varnar hon.

Istället rekommenderar hon att den som vill arbeta med nätverksmarknadsföring går med i ett nätverk där du kan få hjälp av redan framgångsrika nätverksmarknadsförare, samt att du väljer ett företag som har så pass unika och behövda produkter att försäljningen i sig inte blir en uppförsbacke.

- Nätverksmarknadsföring är en affärsform som är rättvis mot de som involverar sig i den; moderföretaget kan tjäna väldigt mycket pengar, men också de oberoende distributörerna. För att något ska hända är det dock viktigt med disciplin och att man inte låter sig distraheras från sin utstakade plan, eftersom yrket är så hårt knutet till vad du själv presterar. Man blir sin egen lyckas smed kan man säga, avslutar Lilian Druve.

Nina Jansdotter
Webbpedagog