Dress for success

På grund av social mediers utbredning är fokus på person större idag än tidigare. Hur vi än klär oss kommunicerar vår utsida med omvärlden. Vårt utseende, kroppsspråk och klädsel tillhör vår icke- verbala kommunikation. Det är denna vi bedöms utifrån med 55 % vid första intrycket.

Det handlar inte om att vara snygg utan om att vi ska göra det bästa av våra egna förutsättningar och att vi är gångbara i den kontext vi befinner oss i.

Kläderna har alltid var en markör och historiskt sett en klassmarkör. Idag är det snarare en markör för vår kompetens och för hur seriösa vi är.

Det finns ett klart samband mellan kläder och framgång. I det välklädda och strukturerade förändras även våra tankebanor. Vi tänker i större banor istället för att fastna i detaljer enligt undersökningar vid Californa State University. Dessutom påverkas vårt kroppsspråk positivt när vi är välklädda.

Mitt tips är att alltid klä upp sig ett snäpp mer än man tänkt.

Garderoben behöver inte bestå av exklusiva märkesplagg.

Satsa istället på bra basplagg som ex kavaj, kostym, dräkt av så god kvalitet som vår budget tillåter. Passformen är mycket viktig. Om våra kläder inte sitter som de ska ger vi inget proffsigt intryck.

En signaturdetalj i klädsel som exempelvis fluga, spännande manschettknappar, klassiska pärlcollier, statement halsband eller varför inte en brosch likt Madeleine Albright.

Om det är något du verkligen tycker om i accessoar- eller färgväg , göm det inte. Det är just denna detalj som gör dig unik och ger dig en personlig stil som omgivningen kommer att notera och minnas. Denna accessoar kan också skapa tillfälle till samtal.

Klä fram din kompetens i en förpackning som är relativt sparsmakad vad gäller material, mönster och färger eftersom dessa kan distrahera den du möter och ta fokus ifrån det viktiga du har att förmedla.

Elisabet Bövik

Dipl. Färg- och stilrådgivare