Karriären började när han VD för ett dotterbolag inom en större koncern. 10 år senare var han VD för hela koncernen.

Idag arbetar Lars Olofsson som juridiskt ombud. Det innebär att han hjälper individer och/eller företag som råkat illa ut. Lars Olofsson har länge varit kritisk till hur rättssystemet fungerar i Sverige eftersom du har mycket små chanser att få rättvisa, om plånboken är tom.

Lars Olofsson driver ett investment- och affärsutvecklingsföretag samt har en juristverksamhet. Efter juristutbildning och civilekonomexamen vid Lunds universitet samt fem år vid försvarsmakten, blev han rekryterad till ett dotterbolag som VD i en detaljhandelskoncern. Tio år senare var Lars Olofsson VD för hela koncernen.

– Då hade jag användning av juristutbildningen när det gällde att göra avtal inom ”Corporate Law”. Men sedan 90-talet har jag regelbundet haft klienter som jag har hjälpt med allt från avtal, till tviste- och skadeståndsfrågor.

För ett par år sedan bestämde han sig för att satsa på juristverksamheten. Lars Olofsson har länge varit väldigt kritisk till hur det svenska rättssystemet fungerar, särskilt när det gäller tvistemål. Det vill säga om du kräver skadestånd alternativt kommer i en juridisk tvist med en affärskompanjon eller annan.

– Det svenska rättssystemet fungerar väldigt dåligt, anser Lars Olofsson. Det är ganska anmärkningsvärt att redan när jag läste juridik på 80-talet, var det mycket kritik mot systemet. Det vill säga - det kostar otroligt mycket pengar att driva en process i rättssystemet för den som anser sig ska ha skadestånd eller är i en tvist. Det har bara blivit sämre och sämre med åren.

Om du vill ha rätt i en domstol i Sverige idag är det mycket svårt, om du inte har stora resurser bakom dig. Det vill Lars Olofsson ändra på. I Sverige måste advokater ta betalt per timme. I USA däremot får advokater möjlighet att ta en del av skadeståndet klienten får. Men om du inte är advokat utan jurist, kan du stå vid sidan av systemet och har då möjlighet att göra andra saker.

Lars Olofsson förklarar: ”Går du till en advokat och säger att du vill stämma någon, måste advokaten debitera klienten per timme. Advokaten själv tar ingen ekonomisk risk. Du däremot får börja med att betala in cirka 200 000 kr på ett konto och så räknar advokaten av. Vilket innebär att du redan från början måste slanta upp ett par hundra tusen kronor innan något ens har börjat och du vet om du får rätt i slutändan.”

Har du råkat illa ut och kräver skadestånd, har du förmodligen en pressad ekonomisk situation. Det innebär oftast att du inte har råd att betala advokaten i förskott för att få hjälp den vägen. Lars Olofsson arbetar annorlunda.

– Ponera att det kommer en klient till mig och presenterar ett case. Jag tittar på det och ger råd angående vilka chanser klienten har att få rätt. Sedan tar jag cirka 25-30 % av det som jag lyckas få in. Lyckas jag inte, får jag inte betalt. Då slipper även min klient någon kostnad. Så vi sitter i samma båt, båda två.

Hur kom du på idén?

– Det här är inget unikt, berättar Lars Olofsson. Det är så systemet fungerar i USA. Det systemet borde vi få i Sverige också, för att kunna hjälpa klienterna. Det är inte fråga om att tjäna mer pengar utan att hjälpa klienten i klientens svåra situation. Det svenska systemet är ganska dysfunktionellt, fortsätter Lars Olofsson. Nästan dagligen får jag prata med potentiella klienter som berättar att motparten lite hånfullt säger ”Stäm mig då.” Det retar mig fruktansvärt mycket. Den som bär sig illa åt kan utnyttja hur illa systemet fungerar.

– Jag har ett väldigt stort rättspatos, lägger han till. Jag tycker att saker och ting ska vara rätt och riktiga. Den som har blivit förfördelad och har legitima krav på att få ersättning eller att få rätt, ska också få det utan att behöva ha väldigt stora resurser bakom sig.

Det sänder också fel signaler till de som bär sig illa åt. Sätta bara motparten i en svår ekonomisk situation så kan motparten aldrig få rätt, eftersom systemet fungerar så dåligt.

– Som jurist kan jag arbeta med andra metoder också. Det är inga olagligheter men jag kan tänja på gränserna på ett annat sätt än advokater kan.

Lars Olofssons klienter är ofta privatpersoner eller företagare. Den typiska klienten är någon individ eller litet företag som har haft samarbete eller partnerskap med ett stort företag med stora resurser. Där de oftast blir väldigt överkörda av de stora organisationerna. Många av de stora företagen eller organisationerna har också egna jurister. Så den lilla individen får kanske tio stycken jurister eller advokater mot sig. Det blir en fruktansvärd obalans.

I vissa fall måste han säga nej därför att det är så små belopp och han får lägga ner för mycket tid. Eller så gör han en bedömning av vilka chanser det finns att få rätt i caset. Är det en omöjlig situation är det ingen idé att gå in.
– Av alla case jag drivit under 25-30 år har jag aldrig förlorat ett enda. Vi kanske inte kom så långt som vi hade hoppats på men det har aldrig slutat med att mina klienter inte har fått något.


av Marie Hagberg

Läs mer om ett par fall Lars Olofsson jobbar med just nu:

Omegapro scam
www.omegaprocase.com

JuicyFields scam
www.juicyfieldscase.com

Nina Jansdotter
Webbpedagog