Framtiden, vad vet vi egentligen om den? Då menar jag inte det som alla funderar på just nu, alltså hur länge viruset ska styra vad vi gör och vad vi tänker. Istället tänker jag på det som pågår i ett helt annat universum, AI och den blixtsnabba utvecklingen.

Efter att ha ägnat det senaste året till att fördjupa mig i hur AI kommer förändra sättet som vi gör affärer på, alltså köper och säljer, är det bara att inse att när det gäller användandet och tekniken är vi alla med, vare sig vi vill det eller inte. Anledningen till det är att så gott som alla tech-företag satsar vansinniga mängder pengar och mantimmar för att slå igenom med AI. Hur står man som liten människa emot när jättar som Amazon, Microsoft, Facebook och Google bestämmer riktningen?

När jag pratar med ”vanliga människor” om AI och den snabba utvecklingen är det lätt att bli både frustrerad och rädd. Många säger att man inte bryr sig, en del säger att man blir rädd. Hur kan man välja att ställa sig utanför när ett system- och teknikskifte? Hur kan man stoppa huvudet i sanden när ett helt nytt sätt att driva samhälle håller på att skapas?  Hur kan man inte bry sig när alla borde tänka till en extra gång på hur man ska kunna behålla sitt jobb?

Så allvarligt är det. Helt klart kommer AI utmana arbetstillfällen. Om ett företag för vissa tjänster kan välja ett system som aldrig blir förkylt, aldrig blir ledsen för att chefen är orättvis eller känner sig mobbat av sina arbetskamrater istället för en människa. Hur tror du att de kommer välja då?

Det här är en av de allra största anledningarna till att många inte orkar tänka på AI, man väljer att bli rädd istället. Det som är viktigt att komma ihåg är att inte missa den positiv poängen här, om man väljer att ta till sig den snabba utvecklingen och struntar i att bli rädd.

AI och robotar har en viktig uppgift: Att göra det bättre för människorna. Alla människor. Och det finns massor av exempel på att det verkligen är så. AI gör gott.

Vad skulle hända om du istället för att ducka för utvecklingen gör som jag har gjort, som förövrigt är helt oteknisk, och orientera dig i området? Fundera på hur du kan få nytta av AI både på jobbet och privat. Lägg en plan för hur du själv ska ta nästa steg i din egen utveckling så att du istället för att bli ett offer gör dig oumbärlig på jobbet.

Vad borde du passa på att lära dig nu? Vilka böcker borde du läsa? Vilka initiativ borde du ta?

Ingen kunde till slut stå emot när industrialismen kom. Ingen har kunnat ducka för internet. Nu kommer nästa steg som kommer påverka alla, genombrottet för AI.

Så dra upp huvudet ur sanden så att du inte kommer efter.


Max Söderpalm, författare och företagare som just nu är aktuell med boken AI och försäljning