Ewa Meurk benämner sig som hälsoingenjör.  Det innebär att hon kombinerar sin tekniska bakgrund som civilingenjör från KTH med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och hon är även certifierad beroendeterapeut inom mat och socker.

Det finns två anledningar till att Ewa blev en hälsoingenjör. Den första anledningen är att under nästan hela mitt yrkesverksamma liv startar och drivit företag. Främst inom IT-branschen men även inom andra branscher.

- I min roll som VD har jag haft mycket personalansvar och då väcks såklart frågan vilket ansvar man har som arbetsgivare att föra folkhälsan framåt och inte bakåt.

Ewa's absoluta övertygelse är att de företag, med dess privatpersoner,  som inte förstått vad det är som är så farligt med dagens moderna livsstil riskerar att bli sjuka i någon av våra moderna livsstilssjukdomar.

- Många företag tror att friskvård handlar om gymkort och att undvika att människor blir utbrända och det är såklart en del i friskvårdsarbetet men få företag förstår vad som skapar äkta hälsa och att hälsa faktiskt går att mäta, säger Ewa, med eftertryck.

Metabol hälsa är grunden till all hälsa skulle man kunna säga och det första man måste säkerställa är att metabolismen fungerar som den ska. Detta är helt individuellt och följaktligen behöver även friskvård vara helt individanpassat, tillägger hon.

- Att köpa gymkort till alla anställda och sedan ha kvar läskapparaten i fikarummet tyder på okunnighet och kommer inte främja starka, friska och pigga medarbetare som kan topprestera utan att bli utmattade.

Den andra anledningen är att Ewa själv haft en lång och krokig hälsoresa. Hon är adopterad från Sydkorea och hon tror inte att hon är gjord för den västerländska maten.

- Jag är uppvuxen på limpmackor, Oboy och fettsnåla produkter och redan i tonåren hade jag viktproblem. Det var först när jag förstod  biokemin bakom fettinlagring, fettförbränning, hunger och mättnad som jag kunde återställa min metabolism och blir frisk och pigg.

Där och då (det här var 2002 så det var tidigt) föddes hennes enorma intresse för kost och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Ewa började fundera över hur det kom sig att när jag följde livsmedelsverkets rekommendationer så blev hon trött, sjuk och överviktig och när hon gjorde precis tvärtom blev hon friskare, piggare, smalare och gladare.

- Sedan dess har jag ägnat all min lediga tid att läsa, förstå och granska dagens moderna kostråd och från och med 2018 arbetar jag heltid med att investera och driva företag som bekämpar livsstilssjukdomar som investerare, företagare, författare, föreläsare och inspiratör. Jag brinner för att alla ska förstå sin egen hälsa och ge hälsokunskap som förändrar din framtid.

Vad har du på gång just nu?

Det händer massor av roliga saker just nu, förklarar Ewa entusiastiskt. Närmast kör de en simulerad fasta som är mycket effektiv för att boosta din metabolism. Hon föreläser även flera gånger i veckan hos olika företag som gärna vill lära sig hur hälsa går att mäta samt kör igång Blodsockerutmaningen Online där man själv får lära sig hur man kan mäta och tolka sina egna metabola markörer.

- Sedan har vi såklart den 12 oktober – den sockerfria dagen som jag arrangerar tillsammans med Deversify och jag föreläser även på olika mässor och event under hösten.

Vad är den sockerfria dagen?

- 12 oktober är dagen för oss som kämpar för att sluta med socker och processad mat. Tillsammans hjälps vi åt för att höja kunskapsnivån inom detta område genom en fullspäckad kväll fylld med inspirerande föreläsningar och gemenskap.

Dagen innehåller Inspirerande föreläsningar med några av världens ledande auktoriteter inom området samt det ges möjlighet att lära känna deras samarbetspartners och se vad de gör för att bidra till en minskad sockerkonsumtion.

- Besökarna kommer att få en höjd  kunskapsnivå kring varför socker och processad mat gör oss sjuka och även nätverkande och gemenskap med andra likasinnade.

Varför arrangerar ni den dagen?

- För tre år sedan gjorde vi 12 oktober till vår dag. Med vår dag menar vi att vi skapade en alldeles egen dag för oss som kämpar för att sluta med socker och processad mat.

Under en oförglömlig eftermiddag och kväll på hotell Birger Jarl i Stockholm lyfte de på många stenar vad gäller sockerkonsumtion och hur vi tillsammans kan hjälpas åt för att höja kunskapsnivån inom detta område.

- Vi vill rikta ett stort tack till Eva Gustafsson som såg till att dagen blev officiellt registrerad som "Den sockerfria dagen" i kalendern. Vi är det enda land i världen som har en sockerfri dag!

Oavsett om du är sockerberoende, anhörig till en sockerberoende, storkonsument av socker och processad mat eller bara allmänt intresserad av att lära dig mer om hur socker och processad mat påverkar vår hälsa så är du välkommen att delta. Det är tillsammans vi kan göra skillnad, avslutar Ewa.

 

Av Nina Jansdotter

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog