Mita Magnusson är en kvinna som älskar hälsa, mat och business. Hon har nu tagit fram ett innovativt fast food koncept där man får välja vad och hur mycket man själv vill att måltiden ska bestå av.  Mitas Mat heter företaget. Här berättar hon om hur hon kom in på detta spår och vad hon har på gång just nu.

Mita var själv tidigare en jojobantare som testade allt från Viktväkarna fem gånger, danska bantingspiller, bananbantade, kålsoppdieten, flygvärdinnemetoden och så vidare.

Vändningen för henne kom när hon fick tag i boken: Jag äter och förblir smal, av Michelle Montignac. Hon har tidigare haft bemanningsföretag i många och även jobbat i familjeföretaget hennes föräldrar drev och nu ville hon ge sig in i hälsovärlden istället.

- Jag skrev den första GI -kokboken och öppnade GI Boden, som var en butik med bland annat produkter som innehöll långsamma, nyttiga kolhydraterna och andra varor utan sötningsmedel och socker.

Efter det flyttade Mita sin verksamhet till Odenplan och då utökade hon med produktionskök för mat Hon verkade då både inom catering och mot dagligvaruhandel,  samt serverade lunch och levererade mat till äldreboenden med mera.

- Men tyvärr var jag för tidig med nyttig mat som dinkel, quinoa, nakenhavre så allt blev en dyr och jobbig uppförsbacke. Men skam den som ger sig eller hur. Jag vill visa gemene man att nyttig mat är gott och ger positiva effekter.

Vad är roligast med din nisch?

- Att hitta på nya produkter och få fler människor hälsomedvetna. Vi blir ju och mår det vi äter och gör.

Om det nya konceptet

Mitas mat - singlepac är ett färdigmatskoncept som riktar sig till alla. Mita kallar det smart mat, som till exempel passar bra att ha på jobbet. Det tar liten plats, är lätt att värma och det blir ingen disk samtidigt som det är näringsrikt, smakfullt och ger massa bra energi.

- Det är klimatsmart dels för den långa hållbarheten och för att man inte köper det man inte vill ha eller man inte kan äta och på så sätt blir det mindre svinn. Man kan man inte vill ha eller kan äta så mindre svinn. Man kan även frysa komponenterna, så svinn är så gott som obefintligt.

Det passar utmärkt att komplettera med gårdagens middag. När det fattas något, då köper man det som saknas och vips har man en fulltalig måltid igen. En annan kundkrets som Mita nu vänder sig till är ensamhushåll. För ska man göra vissa rätter då blir det ofta för mycket av allt och man får äta samma i typ tio dagar, vilket inte är gott och då slänger man ofta mat i onödan. Stressen i samhället spelar också in. Många har för mycket stress och då har de enligt hennes erfarenhet inte tid att laga mat från grunden.

- Jag valt att jobba med svensk och nordisk råvara. Bra kött, fågel och färska grönsaker och rotfrukter.

Varför är det bra timing för din mat, just nu?

- Dels för att många har kommit fram till att vi måste ge vår kropp näringsfylld mat med bra energi. Kroppen en fin maskin som behöver bra bränsle, kort och gott. Denna pandemi har även visat att många äldre har dött av undernäring, vilket är ledsamt. Med den maten som jag erbjuder, blir det enkelt att få i sig något nyttigt.

Vad har du för framtidsplaner?

Inom ett år ska jag ha öppnat den första hälsosamma fastfood- restaurangen som sedan bli en franchisekedja runt om i Sverige, Norden, och sedan i USA. Min devis är ”mer hälsa till folket” EU sen USA. Det måste finnas ett alternativ till alla vad gäller bra och nyttig mat.