Anette Brink driver två företag, som båda är inriktade på hälsa och livsstil. Hon har en enskild firma där hon arbetar som samtalspedagog och utbildar samtalspedagoger och ett aktiebolag där de har agenturen i Sverige för isländska kosttillskott. Här berättar honom om sitt företagande och varför det har sina fördelar och utmaningar att driva eget.

Anette blev tidigt ensamstående mamma till två söner samtidigt som hon var resande försäljare. Barnens pappa var bipolär, så det blev till slut ohållbart att vara kvar i den relationen, inleder hon. Hon levde ett mycket stressigt liv. Det var tufft att som ung ensamstående kvinna i ett manligt yrke.

På den tiden var det inte många kvinnor som reste som säljare och hon behövde hävda sig, både yrkesmässigt och även försvara sig privat.  Att hon visst dög som mamma trots att hon var tvungen att vara borta mycket från barnen.

- Det var ett ständigt pusslande med att hitta människor som kunde hjälpa mig med barnen och att klara budgeten som krävdes av mig på företaget som jag var anställd på.  Jag pressade kroppen så hårt i år fram till 1994 då jag fick en cancerdiagnos. Det fick mig att stanna upp och reflektera över mitt liv och det var med lättnad jag lämnade det livet, säger Anette.

Hon hämtade sig från cancern. med stod där utblottad ifrån att ha haft en god ekonomi. Som säljare med provision och traktamenten att leva på försvann snabbt när hon insåg att från Försäkringskassan var det inte mycket att hämta. Det var lättare att leva på osäkra pengar när man är ung och tror sig vara odödlig, tillägger hon.

- Det var här mitt nya fantastiska liv började. Helt plötsligt öppnade sig en helt ny värld, det som jag längtat efter utan att förstå budskapet i mitt tidigare så tomma och ångestfyllda hjärta. Nu fick jag chansen att välja mitt liv, att möta mig själv, nya utbildningar, att utmana ödet och förstå att det fanns en vinst i att välja ett hälsosammare liv där jag själv är med och påverkar min egen framtid.

Ett intensivt lärande

Under den här perioden följde Anette nyfiket allt inom hälsa, andlighet, psykologi och allt som har med de val vi gör eller inte väljer, vad som skapar oss till de vi blir. Redan 1997 startade hon, ett företag inom hälsa och livsstil.  Ett företag som främst har inriktat sig på personlig utveckling, utbilda samtalspedagoger och sålde under många år ljusterapilampor.

- Ur detta växte insikten att vi kommer väldigt långt med en frisk kropp om vi får träna och utmanas, bra mat och någon som lyssnar med öppet sinne utan förutfattade meningar.
2006 startade jag Human Power, en konsultverksamhet inom medarbetarutveckling, kundservice, kommunikation och ledarskapsutveckling.

Det gick bra fram till 2009 när världen rasade genom den ekonomiska kris vi alla fick möta.

Återigen fick hon smaka på en ekonomisk förlust, förklarar hon. Det som, enligt henne räddade den värsta ekonomiska förlusten var att hon alltid haft mycket klienter och det har gjort att hon klarat mig relativt bra ekonomiskt.

Anette hade utbildningar och klienter och det går bra ända fram till 2016 då hon tyvärr återigen får ett cancerbesked, ny operation och cellgifter. Varför drabbas jag? Var en fråga som hon ställde till sig själv då.

- Jag tränar, äter bra och är oftast väldigt glad och positivt inställd till livet. Ett år av reflektion och rehabilitering där jag faktiskt kommer på att jag återigen har glömt bort en bit av mig själv. Men jag tror på kraften som finns inom varje individ och naturens förmåga att läka. Att kropp och själ i balans mår människan bra, säger Anette, med eftertryck.

Hon får en ny möjlighet

Ödet gör då att Anette möter ett par personer som driver ett företag inom kosttillskott på Island. Nyfikenheten och entreprenören i henne kan ju inte säga nej. Det är ju inom det som hon brinner som mest för, det vill säga hälsa.  Nu var det dags att starta ett aktiebolag, Human Power Sweden AB

- Här utmanas jag av ett helt nytt sätt att sälja. Nu ska det marknadsföras på en webbshop. Det finns mycket att lära inom med digital marknadsföring, sociala medier som Facebook, Instagram och Linkedin och det är nytt och spännande för mig.

Deras kosttillskott har nu sakta men säkert fått en plats på marknaden och de ökar sin försäljning varje månad. Idag har hon en samarbetspartner, som heter Elisabeth. De träffades när hon gick en samtalspedagogsutbildning hos Anette och de såg snabbt att de hade mycket gemensamt.

De brinner båda för det naturliga och att se människor utvecklas och finna nya livsinsikter.

- Våra kosttillskott har fått ett fantastiskt gensvar med nöjda kunder som återkommer till oss och berättar om att deras hår har blivit tjockt och glansigt, vi får höra om hur rynkdjupet har förändrats, huden blir mjuk och smidig och så vidare.

Astaxanthinet som är grunden i deras produkter har, enligt hennes erfarenhet, en fantastisk förmåga att ge kroppen näring och styrka inifrån och ut. De har kunder som berättar om att deras värk har försvunnit och hur solbrännan sitter djupare och längre.

- Det här är bara en liten del av vad vi fått från nöjda kunder.

Det bästa med att vara egen inom hälsa är att se människor växa som individer, fortsätter Anette, meds stor entusiasm.

- Det är det vackraste jag vet, när jag får vara med på deras förändringsresa, när de hittar sig själva och när deras ögon lyser som stjärnor utifrån insikten de fått. Hälsa är ju en livsstil, något som vi skapar själva för oss själva. Ett aktivt val, hur vi vill se på oss själva och vad vi vill bjuda andra på.

Vad är det som kan vara utmanande med att driva eget?

Det kan vara utmanande att fortsätta tro på sin affärsidé och inte påverkas av olyckskorparna, samt behålla det man brinner för även i motgångar. Det kan även vara jobbigt att ha koll på ekonomin och att be om hjälp i tid.

Till de som drömmer om att våga starta och driva företag,  vill Anette avsluta med följande;  Följ ditt hjärta och det du brinner för och var stolt över ditt företag och det du har att erbjuda.

Av Nina Jansdotter

 

 

 

 

 

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog