Av Marie Vila

Det har aldrig varit mer aktuellt och sant att vi behöver revolutionera hela synen på karriär och Human Resources för att skapa ett hållbart näringsliv som ger mer näring till liv.

I ett multidimensionellt näringsliv ligger fokus på Human Asset. Känn på orden: mänsklig tillgång. Uttrycket ger rättvisa till värdet av människor. Vi är en tillgång för oss själva, samhället och jordklotet genom den näring som vi kan tillföra. Vi är en tillgång. En tillgång värderar man. Vår personliga tillgång är det totala värdet av alla våra naturliga gåvor. Vi är en tillgång när vi gör det vi älskar. Vi är en tillgång när vi vet att vi är en tillgång - att våra gåvor erkänns, uppskattas och omsätts. En tillgång utvecklar man och en tillgång använder man med visdom. 

En resurs är per definition att använda en tillgång i syftet att nå ett resultat. I en endimensionell värld där pengar har varit målet och egot har styrt, är det lätt att överutnyttja resurser. Vi vet alla resultaten av detta, med stress, sjukdom, olycka och en förorenad natur. Unga generationer är i allt lägre utsträckning beredda att göra avkall på livskvalité och hälsa för ökad omsättning och lön, och deras val och beteenden vittnar om att våra system behöver ses över. Det är dags att börja se hela näringslivet på ett nytt sätt.

I ett multidimensionellt näringsliv finns det många fler sätt att räkna resultat. I ett multidimensionellt näringsliv utvecklar man sina tillgångar, vilket skapar ännu bättre resultat på alla nivåer. En multidimensionell människa är mån om att skapa liv och använda sin tillgång för att bidra till en bättre värld. Give and you will receive!

Tänk ett näringsliv där alla värden ökar, på ett hållbart sätt. Wow, där vill jag verka! 

Unga som vill göra karriär - se hit! Vill ni göra en hållbar karriär och skapa en hållbar värld, sluta upp med att pleasa gamla ohållbara system. Sluta att gå på CV kurser. Ta istället reda på vad du gillar, vem du är, vad du är naturligt bra på och vad du brinner för. Sluta sälja in dig själv. Berätta vem du är och vilken tillgång du är för företaget genom de naturliga tillgångar du faktiskt har. När du gör det är du med och förändrar näringslivet för dig själv och för kommande generationer. Det är dags nu. Hundårens tid är förbi!

En människas tillgångar är som jordklotets. Det finns fortfarande oupptäckta naturtillgångar på vår jord som ligger långt under ytan. Vi måste själva utforska våra tillgångar genom livsutmaningar, utbyte med andra människor och introspektion. Har du ännu outforskade tillgångar inom dig? Enda sättet att ta reda på är att medvetet utveckla sig själv hela tiden.

Ärligt talat. Vad är karriär? Vem behöver “göra karriär” i ett multidimensionellt näringsliv där man blir sedd för allt man är och naturligt får skapa inom sina områden av excellence. Varför definiera karriär överhuvudtaget när det borde vara helt naturligt att alla våra tillgångar används hållbart. Även detta system har nått bäst före datum!

När vi vet vilka vi är, och är medvetna om allt ovan blir det enklare att från början se sitt värde tillsammans med den som ser vår tillgång. Här kan du utvecklas hela tiden utifrån ett tillgångs- och värdebaserat synsätt. När vi utvecklar oss själva utvecklas vår omgivning.

Mitt råd till alla inom näringslivet: skapa värde genom självledarskap och optimera den tillgång du är! Hitta likasinnade att samarbeta med. Detta är receptet för att skapa allt du önskar dig för ett hållbart lycklig liv och ett hållbart näringsliv!