Jihua Liu, läste till civilingenjör i läkemedelsutveckling på Lunds Tekniska Högskola. Hon har även forskat i USA på School of Pharmacy på University of North Carolina. Sedan arbetade hon i många år med för olika läkemedelsföretag. Under de senaste tjugo åren har hon, utvecklat ett genuint intresse för kinesisk medicin. Idag driver hon två verksamheter, varav en är en fysisk klinik som heter ChineseMedicalCenter och InfertilityAid, som en nätbaserad distansvårdstjänst med inriktning mot att hjälpa de med infertilitetsproblem.

Hennes kunder är människor som har sprungit in och ut från sjukhuset många gånger. De har tagit alla prover, träffat olika doktorer och specialister. men inte fått bukt med sina hälsoproblem.

Enligt Jihua Liu, finns det ett fundamentalt problem i den vanliga sjukvården och det är att är duktiga på att hantera "riktigt sjuka människor", men sämre på att hantera de som "inte mår bra"

- Tyvärr mår många dåligt en längre tid innan de blir riktigt sjuka. Många söker sig oss för att de inte blir hjälpta eller också för att de får starka biverkningar av medicinerna från sjukvården och söker därför andra lösningar.

 

När man mår dåligt på flera olika sätt samtidigt så brukar människor känna sig i obalans. Det återställer man med av kinesisk medicin, enligt hennes erfarenhet.

- Kinesisk medicin har en mer holistisk approach kring hur man se på hur kroppen fungerar.

Faktum är att kinesisk medicin diagnoser även kan bevisas med blodprov. Då de till exempel till tittar på någons tunga som en del av diagnostiseringen de gör och någon då har en blek och färglös tunga, brukar de även ha lågt Hb eller- och för liten järndepå, menar hon.

- Det motsäger inte alls den västerländska läkekonsten. Man använder sig även provresultat från den västerländska läkekonst som referens. 

Många av deras patienter är otroligt hälsomedvetna. De tränar och äter rätt, sköter dig, tar en massa kosttillskott, men mår ändå inte så bra. De vet inte vad mer den kan göra och söker desperat hjälp, tillägger hon.

Vad har ni för specialitet?

- Barnlöshet och infertilitet. Dessa patienter passar ofta in hand i handske för kinesisk medicin. De har lågt AMH värde, dålig äggkvalité och misslyckad IVF eller så får de upprepande missfall.

Dessa kvinnor mår inte bra. De lider av stress och mentala påfrestningar, IBS mage, mensvärk och eller PMS. De kan vara energilösa, frysa och ha blodbrist, ha upprepande svamp- och urinvägsinfektioner. Ibland har de eksem, huvudvärk eller så tappar de hår och så vidare.  De är inte sjuka men känner att de är i obalans.

 

- När de testar IVF och det blir misslyckat bryter världen ihop. Det är liksom inte så mycket mer man kan erbjuda än IVF inom den västerländska läkekonsten. Kommer de till oss, så blir de friska och starka och får flera hälsoproblem lösta, blir resultatet ofta att de blir gravida. Kort sagt så erbjuder individ anpassade hälsoprogram för de som har svårt med fertilitet.

Hur kom ni in på det spåret?

- Kliniken startades 1996. För cirka tio  år sedan ökade infertilitetspatienterna mer än andra typer av problem och våra behandlingar visade sig var otroligt effektiva och då började vi studera och dokumentera detta på djupet. Därifrån har vi byggt upp en unik kunskapsbas med över 250 framgångsrika case.

Att vara företagare inom denna nisch

Jihua Liu, anser att det bästa med att vara företagare inom just detta område är att hon får hjälpa sina patienter att uppfylla deras största önskan i livet och är att få bli mamma. Det känns fint när en mamma ligger i förlossningssängen och skickar foto till oss och berättar att de inte hade varit där utan vår hjälp.

- De är så tacksamma och då pumpas min jag av glädje. Det är en obeskrivlig lyckokänsla. Därför blir detta min livsuppgift det har jag bestämt mig för.

Det största affärsmässig motivation för henne, förklarar hon att det finns ett rikligt marknad-behov för den kunskap som de har byggt upp under alla dessa år. Success rate för IVF är endast 30%, resten, det vill säga 70%,  kan de göra en stor skillnad för.

- Marknaden är enormt stor och i princip helt tom på konkurrenter.

Därför har de som framtidsplaner att de ska expandera på nätet och bygga upp ett kunskapsbolag med moderna IT-system, så att många analyser kan göra per automatik och då kan vi hjälpa flera. Idag har de ett grundsystem som de håller på att testa. Samtidigt bygger de sakta upp sitt brand, InfertilityAid i Sverige. När de blir större i Sverige och IT- systemet blir mer komplett, är deras nästa steg att etablera sig i USA.  

- Allt tar tid men vi är redan lönsamma och behöver därför inte stressa men det är klart, om rätt investerare dyker upp så är vi redo att speeda på processen, avslutar Jihua Liu, entusiastiskt.

 

Läs mer här:

https://www.infertilityaid.com

 https://www.chinesemedicalcenter.se/

Eller maila info@dryang.se

Nina Jansdotter
Webbpedagog