Annika Larsson Lexelius startade företaget Lexperience vid årsskiftet 2022. Där jobbar hon nu som som konsult, projektledare, föreläsare och inspiratör inom främst inom hälsa och friskvård men även inom turism- och besöksnäringen. Här berättar Annika om hur hon kom in på sin bana och vad det är som är det bästa med det valet.

Annika inleder med att förklara att hennes största driv är att få andra att må bra och för att kunna göra skillnad och påverka välmåendet för individen och folkhälsan, på ett eller annat sätt. Hon har alltid följt sin passion och hälsa, friskvård, träning för ökat välmående har alltid legat henne varmt om hjärtat.

- För cirka nio år sen styrde jag därför om min "jobbresa" till att arbeta med hälsa, träning och friskvård och började även läsa, plugga och utöka mina kunskaper inom hälsa.

Det började med att Annika blev centerchef på ett friskvårdscenter där de jobbade med livsstilsförändringar. Där ansvarade hon för ett team med hälsocoacher, träningsinstruktörer, personliga tränare och säljare.

- Därefter fortsatte resan som Travel Projekt Manager för hälso, tränings och må bra- resor runt om i världen för ökat välmående, för tidningarna Tara, Amelia, och Topphälsa. Innan jag startade eget var jag även ansvarig klinikchef för Sverige för funktionsmedicinska läkarkliniken Funmed.

Hennes drivkrafter

Som ledare under många år har hon som ansvarig alltid gått efter devisen "välmående & bra personal skapar framgång" för ett företag. Att vara en närvarande, lyhörd och engagerad ledare är jätteviktigt. Lika mycket som att inspirera, sprida glädje och energi på jobbet varje dag. Men även att vara målinriktad med en tydlig kommunikation samt att ge rätt förutsättningar för personalen att kunna göra ett bra jobb är viktigt.

- Jag som ledare alltid har försökt att finnas där för dem. Jag har stått stadigt när det blåst rejält vilket har skapat lugn, trygghet och tillit för personalen. Likaså att jag brukar involvera alla i utvecklingen framåt. Det har skapat stort engagemang, jag har fått se dem växa, utvecklats och nå bästa resultat både individuellt och som team. vilket har gjort mig genuint glad.

För mig har det varit viktigt att skapa en bra teamkänsla, jobbat hårt för en bra arbetsmiljö och friskvård för personal vilket varit en självklarhet, även på arbetstid. Det har i slutänden skapat en välmående, friskt och glatt team, givit bra slutresultat och även fått personalen att vilja stanna kvar i företaget.

Det bästa med att vara egen företagare

Det bästa med att vara egen företagare nu är enligt Annika att hon jobbar med sin passion på alla plan, kan styra över sin egen tid och att hon själv kan välja lustfyllda och meningsfulla uppdrag med omsorg inom hälsa och välmående på ett eller annat sätt.

- Jag lägger ner tid och fokuserar även på min egen hälsoresa. Genom att träna (fysiskt och mentalt), stressa mindre och äta hälsosam mat som får mig och min kropp att må bra.  

Det är också en fördel att Annika nu även kan frigöra mer tid även för sin familj, umgås med vänner, resa och få utlopp för hennes kreativa sidor som sång, dans, teater.

- Livet är alldeles för kort, så jag är så glad att jag vågade kasta mig ut och leva min dröm genom att jobba med min passion. Tiden kanske inte är den bästa med tanke på vart vi befinner oss i världen just nu och det vi har gått igenom de sista tre åren men det får bära eller brista. Jag kommer att ångra mig annars om jag aldrig försökte. 

Annikas fokus är att hon vill fortsätta vara frisk, pigg och stark för resten av sitt liv. Hon vill också vara med sina nära- och kära och samtidigt kunna göra skillnad för folkhälsan och individens välmående.

- Vägen kanske inte kommer att vara rakt fram men jag tror på att skapa sin egen vision, tänka positivt och följa sin magkänsla så kommer det att lösa sig på vägen. "Det blir som du tänker" och vilka signaler du själv sänder ut till universum och du är i slutänden  dessutom"chef" över ditt eget liv.    

Annika vill även lyfta fram att hon alltid tidigare valt tryggheten före det osäkra, så den största utmaningen med att starta eget är att våga kasta sig ut i det "okända". Att inte veta vad som komma skall när det kommer till uppdrag eller när pengar kommer in på kontot nästa gång vilket har varit lite ovant. Men hon har självtillit och litar på sin egen förmåga och har inställningen att allt löser sig.

- En av mina styrkor är (hållbara) relationer, att jag är lyhörd och att jag under alla mina år i arbetslivet har jag skapat ett brett nätverk. Så mitt fokus första halvåret var att kontakta alla flera fantastiska personer i mitt nätverk, gå på lunchmöten, föreläsningar, webinarier, mingla och hitta forum som går i linje med det jag vill göra framåt, vilket i slutänden har givit resultat vilket jag är glad och tacksam för. 

Om arbetet med Sockerfria dagen den 12 oktober

Just nu jobbar Annika tillsammans med Jenny Björk som projektledare för den Sockerfria dagen den 12 oktober som grundades bland annat av hälsoingenjören Ewa Meurk, Babben Larsson och Bitten Jonsson. Det här projektet är ett riktigt spännande, meningsfullt och givande event anser hon.

- Folkhälsan står i fokus och experter från hela världen delar med sig av sin kunskap och erfarenhet och berättar om hur socker och processad mat påverkar vår hälsa. Överskottet på denna dag går dessutom till Kostfonden vilket känns toppen då de gör ett jätteviktigt jobb och där målet är att "fler människor ska leva friskare".  

Det bästa med projektet är att vi tillsammans kan göra skillnad genom att höja kunskapsnivån, skapa medvetenhet och göra något viktigt för folkhälsan, tillägger Annika med eftertryck.  Alla människor ska ha samma möjligheter till en god hållbar hälsa och här behöver vi gemensamt göra stora insatser på flera olika håll och hjälpa till att förebygga sjukdomar i ett tidigare skede innan det är för sent.

- Denna sockerfria dag är en del i denna gemensamma insats där varje individ kan få möjligheten att inspireras och ta del av det senaste inom forskningen, få rena fakta, tips och ideér på vad denna själv kan göra genom livsstilsförändring för att bli friskare, starkare och piggare framåt. Detta är ett fantastiskt initiativ med engagerade och professionella människor där målet är att den officiella sockerfria dagen ska spridas internationellt framöver, allt för folkhälsans skull avslutar Annika.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog