Anna Krantz beskriver sig själv som en kreativ entreprenör, med mycket energi och som är ganska orädd. Hon är en av grundarna till Yougohealthplan. De har utvecklat digitala mätverktyg för att hjälpa företag att mäta hur medarbetarna mår. Här berättar hon hur hon kom in på detta område och varför det som de gör är viktigt.

Ett av deras syften är att sänka sjuktalen och öka välbefinnandet, men de vill också utbilda och få människor att må bättre i vardagen. Att helt enkelt öka folkhälsan. Anna har alltid tränat själv. Men när hon insåg var det kostar företag att ha medarbetare med dålig kondition så blev hon i helt besatt, förklarar hon.

- Genom att öka min rörelse, kommer så många positiva fördelar mig som person. Jag gör bättre val, äter bättre sover bättre och det bästa är att jag blir gladare och tål stress bättre.

Vi brukar säga att vi jobbar mot hållbarare människor. Det är ju väldigt konstigt att man ofta hoppar över sin viktigaste resurs på företag, medarbetarna. Hållbarhet är ju extremt viktigt, och för att lyckas måste vi orka ta bättre beslut och gå hela vägen.

- Att arbeta med att utveckla och att kunna påverka är en stor drivkraft.

Vad är det ni erbjuder i ert företag som är unikt?

- Vi erbjuder en kartläggning av medarbetarnas hälsa i sju kategorier, till chefer och ledning och till medarbetare ger vi individanpassade åtgärder för förbättring. Systemet är byggt på detta sätt, det känner av vad individerna svarar i enkäten. Vi vill att man arbetar parallellt med gruppen och individen för att komma till ett görande. Nu under sommaren har vi också utvecklat en reflektions- och utbildningsapp. När man vet saker och lär sig vad det innebär så blir det enklare att förstå vinningen för sig själv, tillägger Anna.

Följer företag deras strategiska plan, delas en hälsocertifiering ut varje år. Det som är unik är att de individanpassar- och inte chansar på vad medarbetarna behöver.

Varför ligger detta bra i tiden?

- Just nu i dessa tider så behöver alla lite hjälp med hälsan. Det har varit en turbulent tid och vi ser att många saker som varit naturligt innan Covid inte är kvar. Bara en så liten sak som att gå till och från bussen. Så lite kan behövas för att man ska må lite bättre, sedan säger ju rekommendationerna att man ska få upp pulsen minst 150 min i veckan.

När det gäller relationer och att ses så har ju detta också blivit en fara, många människor upplever ensamhet och utanförskap. Att snacka lite vid kaffemaskin är någonting som många mår väldigt bra av, menar hon.

Vad är det roligaste med att jobba med detta koncept?

- Jag jobbar med sälj och jag älskar att möta människor. Men en sak som jag också blir glad är ju när vi ser att vi får ner sjuktalen och människor blir friskare och gladare. Tänk att man får vara med och bidra till glädje. Att skratta och må bra är ju för alla!

Det är ibland väldigt svårt att få tag i beslutsfattarna, speciellt nu när man inte ses naturligt. Då kan jag ibland nästan ge upp, fortsätter Anna. Fast då har hon lärt sig att göra någonting som känns riktigt bra för sig själv, att ta en löptur, spela padel eller tennis eller att hänga med vänner. Då får hon energi och sätter igång att jaga igen.

- Nu känns det som att jag och Linda min kollega och grundare har skrikit på i några år och förhoppningsvis förstår ledare att man måste göra detta och då såklart gärna med oss, säger Anna, med eftertryck.

Om framtidsplanerna

Teamet har vuxit och nu vill de få in fler kunder för att i nästa steg ta sig an Norden och Europa. De vill växa och bli fler anställda. De vill påverka folkhälsan.

- Vi vill bli globala och helt enkelt göra världen lite friskare och gladare. Och såklart öka lönsamheten och produktiviteten på företag. Ja, vi har stora planer och visioner och vi vet att man måste kämpa på för att komma en liten bit i taget.

Nina Jansdotter
Webbpedagog