Vi har placerat cookies på din dator och lagrar ditt IP-nummer för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Om du inte godkänner eller vill ha mer information kan du läsa mer här: Läs mer.

Kärleksbedrägerier i sociala medier är en miljardindustri globalt. Det handlar att någon som har en falsk profil tar kontakt med dig, i syfte av att låtsas vilja ha en romans.  I själva verket vill de lura av dig pengar eller något annat bedrägligt. Nina Jansdotter har nyligen släppt boken Lovescam – vår tids nya kärleksbedrägerier, på förlaget Whip Media. Här delar hon med sig av några tips på hur du undviker att bli drabbad.

När du är i obalans

När du är i någon form av utsatthet, obalans eller förändrad livssituation, som att du nyligen har skiljt dig, flyttat till ny ort, blivit arbetslös, änka eller liknande är du tyvärr ofta ett lättare offer än när ditt liv och leverne är i bättre harmoni. När något händer som skakar om oss är det enklare för någon att lura oss än annars. Därför letar bedragarna efter när det är bra tillfälle för dem och kliva in med sin påhittade kärlek och uppmärksamhet Är du i en sådan situation bör du därför se upp lite noggrannare med nya kontakter på nätet.

Var vaksam när en profil är nyskapad

De flestaharprofiler som nyligen är skapade, men det gäller inte alla. En del köper andras profiler som äldre och använder dem för att komma runt att många vet att de ska se upp med nya profiler och att de sociala plattformarna stänger ner profiler som får många anmälningar. Anmäl därför de profiler som du upptäcker inte är de som de ger sig ut för att vara.

Anledningen till kontakt

En viktig sak att fråga sig själv är varför personen kontaktade just dig. Speciellt om denne säger sig finnas på andra sidan av jordklotet. Har ni några gemensamma vänner eller kontakter? Är så fallet, fråga dem om de känner personen på riktigt. Alternativt fråga den som frågade efter kontakt hur han hittade dig och vad syftet är med kontakten. Kolla på personens profil. Har de dialog med andra. Vem gillar dennes bilder och grattar på födelsedagen och så vidare. Falska profiler tenderar att inte ha så mycket kommunicerat öppet- men desto mer via messengerdialoger.

Googla på bild och namn

Kolla om du hittar fotot som används. Kanske står det ett annat namn där. Sök på namnet personen uppger också och på orten som denne säger sig bo på. Hittar du ingenting där så är det dags att du blir väldigt vaksam. De flesta lämnar något spår efter sig på nätet. När du misstänker att en profil kan vara falsk be om att få ta ett samtal med video. Då kommer personen med högsta sannolikhet säga att det är något fel med kameran eller liknande, eftersom de inte ser ut som på bilden som de har presenterat sig. Du kan också kontra med att de gärna kan skicka ett foto på sig själv där de håller i en dagstidning med dagens datum. Det är inte något som de gillar att höra kan jag säga av egen erfarenhet.

När du blir intensivt bekräftad

Många kärleksbedragare är mycket skickliga på att få dig känna dig sedd och bekräftad. Och just det är något många har brist på i sina liv. Något som bedragarna använder strategiskt och manipulativ och när de sätter igång med full action kan det vara svårt att värja sig. De är också bra på att ställa frågor och verka intresserade. Det är samtidigt ett sätt att kartlägga dig och ditt liv så att de kan skräddarsy ett smart upplägg för att så småningom lura dig.

Förfrågning om pengar

Förr eller senare brukar det komma en förfrågan om att du ska hjälpa till och låna ut pengar för det är någon form av krissituation. Då brukar kontakten bli mer dramatisk och det är bråttom. Håll du huvudet väldigt kallt så att du inte dras med i de draman som skapas, för om du gör det kommer du få svårare att vara kritisk mot det som presenteras för dig. Helst ska du då bara blockera personen i fråga. Du kan även be en vän om hjälp att utvärdera det som presenterats för dig. Någon som inte är groomad som du har blivit och därför kan ha lättare för att som utomstående faktagranska.

När brottet redan har skett

Är det ändå så att du har blivit lurad, anmäl till polisen och ta kontakt med din bank. Tyvärr är det många fall där det inte startas någon förundersökning men du bör ändå räkna dig själv till ett brottsoffer. Det är lätt att inte vilja prata om sådant för du känner dig dum och skamsen för att då har låtit dig luras, men kom ihåg att detta är väldigt vanligt, så du är inte ensam. Många behöver hjälp av psykolog eller liknande för att komma över de trauman som skapas när du har varit med om denna typ av kränkning.

Nina Jansdotter nås på nina (@) ninajansdotter.com

Köp boken Love Scam av Nina Jansdotter här:

Bokus
https://www.bokus.com/bok/9789189707016/love-scam-var-tids-nya-karleksbedragerier/?gclid=EAIaIQobChMIsM2o5paC-QIVsoxoCR1hzAd1EAAYASAAEgKrm_D_BwE

Adlibris
https://www.adlibris.com/se/sok?filter=author:nina%20jansdotter

Förlaget Whip Media
https://shop.whipmedia.se/produkt/love-scam/

Nina Jansdotter
Webbpedagog