Vill du också bli daytrader? Det är bara 1 av 10 som lyckas men Massimiliano Franzé Schmalenbach är en av dem. Läs hans bästa tips!

Skillnaden mellan trading och investeringar

– Investeringar är något du gör på längre sikt. Många gör det via fonder eller långsiktiga aktier, förklarar Massimiliano Franzé Schmalenbach eller Massimo som han också kallas. – Det som lockar med trading är att det är mer aktiv handel. I bästa fall ger det ett överskott som gör att du kan få en extra inkomst. Eller så lyckas du inte alls. Det är mentalt ganska slitigt. Ungefär en på tio lyckas bli långvarig och leva på det som enda inkomstkälla. 

Ha ett kontrakt med dig själv 

Disciplin är A och O, understryker Massimo. Allt trejdande handlar om att hantera risk. Börja i den änden, där ligger nyckeln. Lär dig hantera risker och de tunga perioderna när de kommer. Lyckas du med de två har du alla förutsättningar att bli en lyckosam trader över tid. Då kanske du till och med kan leva på det.

– Ha ett kontrakt med dig själv och håll dig till det, tipsar Massimo. Du kan förändra kontraktet över tid men se till att göra kontraktet redan i början. Det ska ta upp hur du kan riska, förmåner, dagmål, veckomål och så vidare.

Ha en färdig tradingplan
– Det är viktigt att försöka vara disciplinerad och ha en tradingplan innan du sätter igång. Att inte ta större riskerna bara för att du haft en bra period. Även om du har en bra slant ska du ändå inte riskera en större procent av ditt kapital än vad du bestämt, rekommenderar han.

Börjar du riskera mer när du tjänat en bra slant är det stor risk att allt ryker. Det stävjar du genom att vara disciplinerad och ha en färdig tradingplan eller att du helt enkelt styr dig själv. Hur stor risk du får ta i en enskild trade. Men det är lättare sagt än gjort. 

– Det är mycket mentalt som hela tiden chockar, påpekar Massimo. Det är lätt att kringgå sina egna bestämmelser. De som lyckas hålla sig till det här, brukar i längden få en jämnare resultat.

De flesta lyckas inte

– De flesta som pysslar med daytrading är självlärda. Det finns en uppsjö av tips på nätet. Det är absolut möjligt att lyckas men du ska ha i åtanke att de flesta inte lyckas över tid. Har du möjligheten, intresset och är beredd på att riskera pengarna, ska du absolut ge det chansen. Lyckas du hitta något som funkar, innebär det mycket frihet också.

Det är som med företagande. Skillnaden är som mellan att vara anställd och ha en lön vilket är lite mer ofritt eller driva eget och tjäna pengar. Men om du inte gör ett bra jobb, tjänar du inte så mycket. Fast inom trading kan du förlora pengar också.

– Det kan vara knäckande att som anställd ha en dålig dag på jobbet. Men du får din lön i slutet av månaden och riskerar inte att förlora pengar. Som trader kan det gå åt mycket pengar om du har en dålig dag, dålig vecka, dålig månad.

Skaffa trading-självförtroende

Trading-självförtroendet är oerhört viktigt. När du har bra perioder är det som att allt blir rätt på något sätt. Under sämre perioder när självförtroendet sviker, är det som att allt man petar på blir dynga. Svåra perioder kommer för alla. Till och med för de mest erfarna.

– Många traders riskerar mer när de förlorar. Jag har många gånger själv hamnat i fällan att riskera mer för att tjäna tillbaka. Man vill revanschtrada sig tillbaka. Gärna fort. Då kan förlusten eskalera till något som verkligen inte går bra. Det är väldigt vanligt, konstaterar Massimo. Jag tror att nästan alla traders har upplevt är att det går att göra fem, sex, sju bra vinstdrivande trades. Sen får man hybris och kan man förlora allt man tjänat på en trade. Det sammanfattar nog det ganska bra.

Undvik revenge-trading

– Många triggas av att ska tjäna igen det de förlorat, det som kallas för revenge-trading. Det är ofta ett farligt spår att gå. Så jag brukar köra nån dag då jag inte handlar alls och sedan försöka hitta självförtroendet igen.

Träffa likasinnade

– Det finns många trading-communities via nätet. Det vill säga medlemsgrupper där du träffar likasinnade. Det blir lite ensamt hemma på kammaren. Det finns en del som hittar varandra och sitter fysiskt med varandra. Dela lokaler, då får du ett bra bollplank. Det kan jag verkligen rekommendera. Det är alltsomoftast en väldigt ensam sysselsättning.

Om Massimiliano Franzé Schmalenbach:

Jobbade som trader på bank i tretton år och de senaste nio i egen regi som daytrader. På Instagram driver han det populära kontot ”A Diary of a Daytrader” och släpper snart sin debutroman med samma namn på Nyfikna Investerares förlag.

Marie Hagberg

Nina Jansdotter
Webbpedagog