Dagens arbetsklimat är tufft. Det sätts högre och högre mål och kraven ökar ständigt. Att orka vara alert en hel dag, ta rätt beslut och ha en minimal sjukfrånvaro kommer kräva att du prioriterar din hälsa. Genom att bli sockerfri ökar du din mentala skärpa och säkerställer att du får en jämn energiförsörjning hela dagen. Det i sin tur hjälper dig att vara lugn, fokuserad och koncentrerad på dina arbetsuppgifter, tipsar Ewa Meurk, initiativtagare till Sockerfria dagen den 12 oktober.

Socker försämrar immunförsvaret, driver inflammation och försämrar din metabolism och höjer stressnivåerna i kroppen så jag skulle säga att du har allt att vinna på att minska på sockret om du vill kunna topprestera på jobbet. Inleder Ewa.

Det är lätt att tro att socker hjälper dig att bli pigg men det är en kortsiktig lösning. Visst, du kan bli pigg under cirka 20 min när blodsockret stiger men sedan blir du oftast trött, okoncentrerad och sötsugen när blodsockret sjunker igen.

- Ditt blodsocker börjar gå som en berg och dalbana och det skapar stress och du blir ofokuserad samt att du blir sugen på mer socker. Inte det man behöver en stressig dag på jobbet.

Vad är de kortsiktiga och långsiktiga fördelarna för ens karriär om man blir sockerfri?

- Att satsa på att bli sockerfri har så många fördelar för din karriär. De kortsiktiga fördelarna är minskad sjukfrånvaro, ökad energi, bättre sömn, ökad koncentrationsförmåga.

De långsiktiga fördelarna är att du minskar risken för många av våra moderna livsstilssjukdomar såsom fetma, typ 2 diabetes, demens, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar, tillägger hon.

- Din livskvalité höjs och du blir piggare, gladare och friskare och kommer kunna arbeta med en helt annan arbetsglädje och med ökad fokus.  

Måste man vara helt sträng eller kan man fuska?

- Det optimala finns sällan i det extrema. Du kan få enorma hälsoförbättringar genom att dra ned på sockret och stabilisera ditt blodsocker. En bra början kan vara att inför fredagsfika som den dag i veckan man äter socker. Tänk även på att det är bättre att äta något sött i direkt anslutning till maten än att äta det på fastande mage.

Hur ska man göra då när det bjuds på fika på jobbet eller när man själv förväntas bjuda på fika?

- Det är oftast grupptrycket (samt att man är så sötsugen så man inte kan stå emot) som gör att man trillar dit på sockret. Den bästa strategin är att äta en frukost som inte höjer blodsockret (proteinrik frukost) så att man har lättare att tacka nej.

Det finns, enligt Ewa även massor av fika som inte innehåller massor av socker. Se till att det alltid finns alternativ till fikabrödet. Nötter, ägg, parmaskinka, avokado är jättegoda mellanmål.

- Om det är du som ska bjuda på fika så testa att baka någonting sockerfritt. Det finns massor av bra sockerfria kokböcker ute på marknaden. Tänk bara på att dadlar och torkad frukt innehåller mycket socker så det är inte sockerfritt.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog