Viktoria Sjöberg är makeupartist och hudterapeut som har med mer än trettio år i branschen. Hennes erfarenhet sträcker sig från uppdrag inom tv-produktioner, modemagasin, makeuptävlingar till att hjälpa kunder på salong. Viktoria är van entreprenör och nu är hon aktuell med att lansera Aden Cosmetics i Sverige tillsammans med en annan företagare, Agneta Yilmaz. Här berättar hon hur det hela startade och vad som är det roligaste med skönhetsnischen.

Som sagt, Viktoria har varit entreprenör i många år. Bland annat drev hon välkända Emesuell Hair & Beauty i Malmö mellan 1998 och 2017. Hon har även varit anlitad för många frilansuppdrag av artister, skådespelare och fotomodeller både i Sverige och utomlands. 

Hur hon kom in på den banan

Skönhetsintresset parallellt med den estetiska ådran visade sig för Viktoria redan i barndomen när hon följde med sin mamma till olika frisör- och skönhetssalonger. Då passade hon på att lära sig ”skönhetsknepen”.

- Längtan efter att skapa något vackert var något som kom naturligt, dock ansågs det inte anständigt i min familj att sminka sig, därför fick jag göra det i smyg, oftast med mammas knappa sminkresurser. Skönhetkarriären såg dagens ljus 1984 och därefter blev det olika utbildningar inom skönhet, makeup och även marknadsföring.

Vad har varit det bästa med ditt yrkesval?

- Jag kan förmedla min kunskap till alla som behöver hjälp inom makeup. Det kan handla om klassiska makeupfrågor om vad som klär dig bäst, vilka färger som passar för olika tillfällen eller om du bara vill checka av de senaste trenderna. Jag har testat väldigt mycket makeup genom åren och därför kan jag med säkerhet lita på Aden makeup. Jag har fått mycket positiv respons genom åren och det har hjälpt mig att utvecklas och känna att mitt jobb är värdefullt.

Hur kommer det sig att ni tog agenturen för Aden Makeup?

- Vi är två personer som har startat företaget ADEN Cosmetics AB och idag är vi exklusiva svenska distributörer av makeupmärket Aden. Agneta Yilmaz och jag började söka efter ett makeupmärke som har hög kvalitet och är prisvärt. Agneta har många års erfarenhet som chef inom ekonomi och administration och har även breda kunskaper vad gäller betallösningar och distribution

Med denna kombination att Agneta är ekonom och Viktoria är makeupartist och skönhetsexpert ville de skapa något som kan bära sig. De upptäckte Aden makeup och blev helt förälskade i produkterna. De förstod att svenska marknaden har köpkraft för högkvalitativa makeupprodukter.

- Oavsett om man jobbar som proffs eller är konsument, passar denna hudvänliga makeupserie. Produkterna har funnits i över 2 decennier i andra länder så de är väl beprövade.

Vad utmärker det märket?

- Kvalitét, kundvänliga priser och snygga förpackningar lockar många köpare.
Vi erbjuder ett brett sortiment med flera hundra produkter av högsta kvalité. Makeup och
nagelprodukter är hudvänliga och naturligtvis ej testade på djur. Många är även veganmärkta.


Allting är tillverkat i EU. Produkterna är välbeprövade och är under ständig utveckling för att möta de
krav som kunder och myndigheter ställer. Aden makeup har funnits i över tjugo år och all tillverkning
sker enligt noggranna föreskrifter och bestämmelser enligt högteknologisk kontroll.

Hur kommer ni att sälja produkterna?

- För det första så säljer vi till konsumenterna direkt. Vi har startat online shop för konsumenter där man kan beställa produkterna ifrån. Webbutiken är väldigt omfattande med både produkter till försäljning men även har vi sida med mycket makeuptips som vi kommer att fylla på mer sedan.

Produkterna passar även för butiker och salonger, förklarar Viktoria. De är här för att hjälpa till med bra produkter inom smink, oavsett om man ska starta ny verksamhet eller man vill bredda sitt sortiment.

- Har man salongsverksamhet inom hudvård, makeup, frisör eller äger man en butik som säljer kosmetik, då har man nu möjligheten att bli en i Adenfamiljen. Vi har på websidan en valmöjlighet med knappen ”För Företag” som man ska välja om man vill bli återförsäljare.

De står till förfogande när det gäller online-handel och man kan ansluta sig till oss för att sälja Aden makeup på sin websida., tillägger hon.

Vad har ni för framtidsplaner?

- Vi är visionärer vilket det betyder att vi ser det ”osynliga”. Med andra ord vill vi att Aden makeup ska bli känt i Sverige, eftersom märket förtjänar det anser vi, likaså alla som testar och ska använda förtjänar det.

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog