Krig, pandemi, klimathot och mycket annat kan få oss att må dåligt. Det är en naturlig reaktion på det som händer men om det upptar alltför mycket av vår tid så kan det leda till att vi inte orkar med vårt vardagsliv. Vi reagerar alla olika och konsten är att hålla sig informerad samtidigt som man begränsar tiden för intag av information och nyheter. Trots allt som händer så måste vi kunna vara glada och ha roligt emellanåt menar beteendevetare och karriärcoach Nina Jansdotter. Här ger hon tips på strategier.

  1. Begränsa nyhetsintaget
    Om innehållet är obehagligt, stäng av och ta en paus. Gör något annat så länge. Slå av notiserna på nyhetsapparna, åtminstone en del dagar. Välj ut de nyhetssändningar som du vill se och skippa resten. Var källkritisk.

  2. Rutiner
    Att ha rutiner gör att livet känns mer förutsägbart, speciellt under orostider. Att ha fasta punkter på dagen gör att det känns tryggare. Att stiga upp vid samma tid på morgonen är ett bra sätt att börja dagen. Bestämda tider för att handla, gå till gymmet etcetera är enkla saker som gör att du kan känna dig mindre orolig.

  3. Kropp och själ
    Det sägs ofta att fysisk aktivitet är bra också för det mentala välbefinnandet. En promenad med en god vän kan vara en bra idé.  Gör något som du tycker är roligt och intressant, börja med en ny hobby till exempel. Undvik alkohol och droger. De bedövar bara för stunden men får dig att må sämre på sikt.

  4. Visa känslor
    Våra känslor har vi av en orsak. Det är okej att gråta och känna sig nere, det är helt normalt. Gråten lösgör endorfiner i kroppen och det känns bättre och lättare efteråt.

  5. Dela dina tankar med någon
    Att dela tankar med en vän, familjen eller en professionell terapeut kan göra att vi känner stöd och uppmuntran. Det är jobbigt att ensam bära omkring på problem och tankar så försök dela med dig av det jobbiga.

  6. Bidra
    Att bli volontär i en organisation som hjälper människor i kriser är ett bra sätt att bidra till alla vårt bästa. Om du känner att det vore något för dig så ta kontakt med en sådan organisation. Att hjälpa andra kan göra att vår egen situation känns bättre och vi blir mer tacksamma för det vi har.

Nina Jandotter

nina@ninajansdotter.com

 

Nina Jansdotter
Webbpedagog